Ekonomi Turkcell'de bilanço 'ortaklık' krizine takıldı

Turkcell'de bilanço 'ortaklık' krizine takıldı

24.07.2013 - 15:29 | Son Güncellenme:

Turkcell'deki yönetim kurulu krizi devam ederken, şirket bu nedenle finansal sonuçlarını açıklayamıyor.

Turkcellde bilanço ortaklık krizine takıldı

Şirketin resmi internet sitesinde daha önce 18 Temmuz'da açıklanacağı duyurulan 2013 ikinci çeyrek finansal sonuçları aradan geçen üç resmi iş gününe rağmen duyurulmadı. Konuya ilişkin yapılan duyuru internet sitesinden kaldırıldı.

The Wall Street Journal'ın edindiği bilgilere göre finansal tablolar yönetim kurulu onayından geçemediği için açıklanamıyor. Konuya yakın kaynaklardan edilen bilgilere göre tüm finansal tabloların ve gerekli çalışmaların tamamının yapılmış olduğu, gerekli duyuruların yapılabilmesi için geriye sadece yönetim kurulu onayının kaldığı belirtildi.

Turkcell'den konuyla ilgili ilk etapta resmi bir açıklama gelmedi.

Sermaye Piyasası Kanunu'nun 9. maddesi gereğince finansal tabloların yayınlanması için yönetim kurulunun onayı gerekiyor.

7 kişilik Turkcell yönetiminde 4 üyenin süresi Nisan ayında dolmuş, ortaklık anlaşmazlıkları nedeniyle yerlerine yeni üyeler atanamamıştı. Ortaklık anlaşmazlıkları nedeniyle bağımsız üye ataması yapılamayınca Sermaye Piyasası Kurumu (SPK), 3 bağımsız üye ataması yapmıştı. Ancak karar alınması için yeterli yönetim kurulu üye sayısı henüz yakalanamadı.

SPK'nın Meclis'te onaylanan Torba kanuna eklenen bir madde ile Turkcell yönetimine 2 yeni üye daha atayarak tıkanıklığı aşması bekleniyor. Torba kanundaki madde SPK'ya halka açık şirketlere resen üye atayabilme yetkisi veriyor. Torba Kanun, Cumhurbaşkanının onayını bekliyor.

Bu arada Çukurova Grubu'nun İngiltere Yüksek Mahkemesi'nden (Privy Council) 1.56 milyar dolarlık ödeme için ek süre istedi. 23 Temmuz'da yapılan duruşmada ek süre ve faiz ödemeleri konusunda taraflar savunmaları yapıldı.

Privy Council 9 Temmuz'da Çukurova'nın, Turkcell'in diğer büyük hissedarlarından Rus Alfa Grubu'na kredi, faiz ve zararlar karşılığında söz konusu ödemeyi yapması için 60 gün süre vermişti.

Privy Council kararını bu hafta sonuna kadar açıklayacağını dün duyurdu.

Garanti Yatırım Analisti Halil İbrahim Kahve, piyasa oyuncularının şu anda İngiltere'den çıkacak karara odaklandıklarını belirtirken, hisse üzerinde buradan çıkacak kararların etkili olacağını belirtti.

Turkcell yılın ilk çeyreğinde karını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artırarak 562,5 milyon TL'ye çıkarmıştı.