Ekonomi Türkiye, Avrupa'dan doğalgaz alacak

Türkiye, Avrupa'dan doğalgaz alacak

09.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

HARUN GÜREK Ankara

Türkiye, Avrupadan doğalgaz alacak



Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun öncülüğünde önceki gün 18 ülke tarafından imzalanan memorandumun yaşama geçmesi halinde Türkiye, gerektiğinde Avrupa Birliği üzerinden de gaz satın alacak. Türkiye; Türkmen, İran ve Azeri gazını bu hat üzerinden Avrupa'ya ulaştıracak.
Enerji Bakanlığı Botaş Genel Müdürlüğü yetkilileri'nden alınan bilgiye göre, proje, AB'de bütün doğalgaz hatlarının birbirine bağlanmasını ve öngörüyor. Hatların birbirine bağlanmasıyla birlikte AB'de doğalgaz alım satımı tamamen özelleştirilmiş olacak. Ülkeler ve gaz şirketleri hat üzerinden istediği yerden gaz alabilecek.
Piyasanın tamamen serbest hale getirilmesinin bir başka önemli ayağını ise, Hazar enerji havzasında üretilecek doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılmasını öngören boru hattı ve Türkmenistan - Türkiye Doğalgaz Boru Hattı'nın Avrupa'ya uzatılmasını oluşturuyor. Türkiye bu hat üzerinden İran ve Azeri gazını da Avrupa pazarına ulaştırabilecek.
Türkmen Doğalgaz Boru Hattı'nın, "Hazar - Avrupa Doğalgaz Boru Hattı"na dönüşmesi, Marmara depreminden sonra Türkiye ve Yunanistan arasında başlayan yumuşmayla birlikte gündeme geldi. Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu arasında görüşmeler sırasında, iki ülkenin Avrasya Enerji kooridorunda işbirliğine gitmesi kararlaştırıldı. Bunun üzerine Türkiye, AB'nin projesi kapsamına alındı. Görüşmelerin ardından yeni hattın güzergahı da ortaya çıktı.
Türkmen doğalgazının Türkiye'ye ulaşmasını sağlamak amacıyla planlanan hattın Yunanistan üzerinden İtalya'ya ulaşacağını belirten yetkililer, Milliyet'e şu bilgileri verdi:
"İtalya'nın doğalgaz boru hattı sistemi zaten Avrupa ülkelerine bağlı. Hat, Yunanistan üzerinden İtalya'ya bağlandığında, zaten Avrupa sistemine bağlanmış olacak. Bu hat kurulduğu zaman herkes her yerden doğalgaz alabilecek, herkes istediği ülkeye ya da tüketiciye gaz satabilecek duruma gelecek. Böylece hem tam bir serbest piyasa oluşmuş olacak hem de sistemdeki gaz ihtiyacın fazla olduğu bölgelere sevkedilecek. Sözgelimi bir ülke ya da şirket, gazını talebin düşük olduğu bir ülkeye satmak yerine gelip Türkiye'ye de satabilecek. Yani ihtiyacımız olduğu zaman Avrupa'dan da gaz alabileceğiz."
Yetkililer, hattın uzunluğunun, yatırım maliyetinin, ne kadar sürede tamamlanabileceğinin yapılacak fizibilite çalışmalarının sonunda ortaya çıkacağını da belirtti. Yetkililer, "Bizim, İran ve Türkmenistan'dan doğalgaz almak için zaten yapılmış anlaşmalarımız var. İran hattı bitmek üzere. Yeni proje yaşama geçerse, zaten anlaşmalarını yaptığımız gazı aktaracağız. Buna Azeri doğalgazı da eklenebilir. Eğer proje gerçekleşmezse de gelecek gaza zaten ihtiyacımız var" dedi.