Ekonomi “Türkiye, cep telefonu alımına 10 milyar dolar harcıyor”

“Türkiye, cep telefonu alımına 10 milyar dolar harcıyor”

26.02.2010 - 12:57 | Son Güncellenme:

.

“Türkiye, cep telefonu alımına 10 milyar dolar harcıyor”

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, TSK’nın teçhizat ihtiyaçlarıyla ilgili yurt dışından alım oranının yüzde 10’un altında olduğunu bildirdi.
SİNERJİTÜRK Etkin İş ve Güç Birliği Platformu’nca Mardan Oteli’nde düzenlenen toplantıda konuşan Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, bilginin paylaştıkça artan bir değer olduğunu belirterek, bu toplantıların, işbirliği ve bilgi paylaşımı için büyük önem taşıdığını söyledi.
Savunma sanayi sektörünün Türkiye’nin önde gelen sektörü olarak öne çıktığını vurgulayan Bayar, sektördeki şirketlerin, iç kapasitelerini geliştirmek kadar yurtiçi ve yurtdışı işbirliklerini geliştirmelerinin de önemli olduğunu kaydetti. Desteklenebilir bir askeri teçhizat tedariki ile sürdürülebilir bir savunma sanayini geliştirmek amacında olduklarını dile getiren Bayar, TSK’nın teçhizat ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanma oranının yüzde 44’e ulaştığını kaydetti. Bayar, “TSK’nın ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanması oranını bu yıl yüzde 50’ye ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi.
Savunma sanayi sektörünün 2008 yılında 2,3 milyar dolar ciro yaptığını dile getiren Bayar, sektörün 800 milyon dolar civarında ihracat yaptığını belirterek, “2011 yılında sektörümüzün ihracatının 1 milyar dolar olmasını hedefliyoruz” diye konuştu.
Savunma sanayindeki şirketlerin 2008 yılında ARGE çalışmalarına 500 milyar dolar ayırdıklarını anlatan Bayar, Türkiye’de ARGE’ye en fazla bütçeyi savunma sanayi sektörünün ayırdığını söyledi.
TSK’nın ihtiyaçlarına en etkin şekilde cevap vermek, Türkiye’de teknoloji ve ürün üreten bir yapıya ulaşmak ve sektörü, dünyada işbirliği yapar hala getirmek istediklerini dile getiren Bayar, bu nedenle stratejik planı da güncellediklerini kaydetti.
Sektörde kişi başı ciroları da ölçmeye başlayacaklarını belirten Bayar, “Burada 250 bin dolar hedefimiz var” dedi. Bayar, şu anda yürüyen projelerinin bedelinin 22 milyar dolar olduğuna dikkati çekerek, bunların yarıya yakınının yurt içinde teknoloji geliştirme projesi olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

YURT DIŞINDAN ALIMLAR
“TSK’nın teçhizat ihtiyaçlarıyla ilgili yurt dışından hazır alım yüzde 10’un altında” diyen Bayar, TSK’nın ihtiyaçlarını yurt içindeki şirketlerle gidermeye çalıştıklarını belirtti. Bayar, “Bizim TSK’nın yeni teçhizat ihtiyaçlarının alımı için harcadığımız para, senede en fazla 3-4 milyar dolar. Yılda 10 milyar dolar ilaç alıyoruz. Türkiye’de cep telefonu alımına 10 milyar dolar harcanıyor. Savunma sanayinde oluşan teknolojik kapasitenin kamudaki sağlık, enerji ve ulaştırma alanlarında da doğrudan kullanılabileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.
İç talepte daralma yaşanabileceğini ve bunun da risk oluşturduğunu anlatan Bayar, bu nedenle ihracat ve uluslararası işbirlikleri ile diğer kamu kurumlarının benzer ihtiyaçlarının karşılanmasının da bu riski azaltacağını söyledi.

Haberin Devamı

KKTC BAYINDIRLIK VE ULAŞTIRMA BAKANI
KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Güney Kıbrıs Rum
Yönetimi’nin geçen hafta garanti ve ittifak anlaşmalarının artık geçerli olmayacağı kararı aldığını vurguladı. Taçoy, “Kendimizi, Türkiye’nin bağımlısı, anavatanın Kıbrıs adasındaki temsilcileri olarak gören bizler, bunun olmayacağını çünkü, bu anlaşmaya 5 ayrı ülkenin imza koyduğunu bir kez daha anımsatmak isteriz” dedi.
“Türk Silahlı Kuvvetlerine şükranlarımı sunmak istiyorum” diyen Taçoy, ABD ve Avrupa ülkelerinin yaptıkları araştırmaların da TSK’nın varlığının KKTC’de yaşayanların güven duygusunu artırdığını vurguladı.
Bilgi ve teknolojiye önem verdiklerini dile getiren Taçoy, KKTC insanının ayaklarının üzerinde durmayı öğrenmesi gerektiğini söyledi.

DİĞER KONUŞMALAR
SİNERJİTÜRK Platformu Başkanı Abdullah Raşit Gülhan da, SİNERJİTÜRK Vakfı kurma çalışmalarına başladıklarını bildirdi. Platform olarak 195 bin Türk’e ulaştıklarını dile getiren Gülhan, bu sayının artacağını kaydetti.
Enerji, otomotiv, gemi inşa ve nanoteknoloji alanlarında etkinlik düzenleyeceklerini dile getiren Gülhan, veri tabanı çalışmalarını da geliştireceklerini kaydetti. Gülhan, geçen yıla göre toplantıya katılanların sayısının yüzde 75, yurt dışından katılımcı sayısının ise yüzde 100 arttığını dile getirdi.
AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, insanlık tarihi boyunca bilginin en önemli değer olduğunu belirterek, toplumların gelişmesinin bilimle mümkün olabileceğini kaydetti.
Ulu Önder Atatürk’ün de eğitime büyük önem verdiğini ifade eden Kurtcephe, Atatürk’ün yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen bir tek eğitimcilerin maaşlarında kesinti yapmadığını, öğretmen maaşlarının 550 lira olduğu dönemde bu nedenle milletvekillerinin 350 lira aldıklarını kaydetti. Kurtcephe, 2. Dünya Savaşı’nda Hitler’in mağdur ettiği bilim insanlarına da Atatürk’ün kucak açtığını söyledi.
Alp Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Alpata, Türkiye’de teknolojide inanılmaz gelişmeler yaşandığını belirterek, “ABD’den önce Mars’a gideriz gibi geliyor bana” diye konuştu. Toplantı 28 Şubat’ta sona erecek.