Ekonomi Türkiye’de oto sahibi olmak Avrupa’dan ucuz

Türkiye’de oto sahibi olmak Avrupa’dan ucuz

13.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Filo kiralama şirketi LeasePlan’in “Otomobil Maliyeti 2016” araştırmasına göre Türkiye, aylık kullanım maliyeti açısından Avrupa’dan hesaplı. Norveçlilere ise otomobil sahibi olmak hayli “pahalı” görünüyor...

Türkiye’de oto sahibi olmak Avrupa’dan ucuz

Filo kiralama şirketleri arasında dünyanın en büyüklerinden biri olan LeasePlan’in yaptığı araştırmaya göre, otomobil sahibi olmanın en “pahalıya patladığı” ülke Norveç iken, Türkiye, özellikle düşük bakım ve onarım maliyetleriyle “ekonomik” ülkeler arasında yer aldı.

Haberin Devamı

Şirketin 23 Avrupa ülkesi ve Türkiye’de yaptığı “2016 CarCost” (Otomobil Maliyeti) endeksine göre, otomobil sahihliğinin en “maliyetli” olduğu ülke, aylık 708 euro’luk ortalamayla Norveç oldu. Türkiye, düşük bakım ve onarım maliyetlerinin etkisiyle toplam aylık araç sahipliği maliyeti sıralamasında 24 Avrupa ülkesi içinde 19. sırada yer alarak, “ekonomik ülkeler”den biri oldu.

Türkiye’de oto sahibi olmak Avrupa’dan ucuz

Soz konusu endekse göre Türkiye’de küçük veya kompakt sınıfta bir benzinli otomobil kullanmanın aylık maliyeti ortalama 448 euro (yaklaşık 1.700 TL) iken, dizel otomobil kullanım maliyetiyse 418 euro (yaklaşık 1.650 TL) olarak saptandı.

Polonya’da ucuz

Türkiye, aynı çalışmanın yakıt maliyeti endeksi bölümündeyse, yine 24 ülke içinde İtalya, Yunanistan ve Portekiz’in ardından 4. sırada yer aldı. Depoyu doldurma maliyeti açısından Türkiye’yi, Avusturya izledi. Bununla birlikte Türkiye’de sürücülerin, pek çok Avrupa ülkesinden daha ucuza bakım ve tamir yaptırdığı saptanmış. Buna göre Türkiye, ayda 28 euro’luk en düşük bakım ve onarım maliyetine sahip ülke olmasıyla ön plana çıkt. Bu sıralamada en pahalı ülke ise, 85 euro ile İsveç oldu. Bunun sebebinin de, söz konusu ülkedeki “iş gücü maliyeti”nin yüksekliği gösteriliyor. Zira İsveç’te saat başı ortalama çalışma ücreti Türkiye’dekinin üç katını bulabiliyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de oto sahibi olmak Avrupa’dan ucuz

Araştırma kapsamında yıllık 20 bin kilometre temel alındığında, Avrupa’da bir benzinli aracın ortalama yakıt giderinin ayda 100 euro olduğu belirlenirken, dizel araçlardaysa bu rakam 67 euro olarak saptandı.

Benzinli bir aracın yakıt masrafının en yüksek olduğu ülke, vergilerin de etkisiyle İtalya oldu. Bu ülkede bir benzinli aracın aylık benzin maliyeti 136 euro olarak hesaplanırken, bu rakam Rusya’da ayda sadece 54 euro. Elbette petrol rezervleri sayesinde. Dizel otomobillerin yakıt masrafının en ucuz olduğu ülkeyse, ayda 49 euro ile Polonya.

Norveçlinin işi zor

LeasePlan’in araştırmasına göre otomobil sahibi olmanın en pahalı olduğu ülke, aylık ortalama 708 euro ile Norveç. Bu ülkeyi 678 euro ile İtalya, 673 euro ile Danimarka izliyor. Dizel otomobil kullanıcıları içinse en pahalı ülke Hollanda. Hollandalılar dizel araçlarına ayda 695 euro harcıyor. Dizel otoda pahalılık açısından 684 euro ile Finlandiya ikinci, 681 euro ile de Norveç üçüncü sırada bulunuyor.

Haberin Devamı

Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Romanya gibi Doğu Avrupa ülkelerinde, benzinli ve dizel otomobil kullanımının aylık 369 euro’dan başlayan maliyetleri var. Dolayısıyla bu ülkeler, otomobil kullanma maliyeti açısından en avantajlı üçlü.

LeasePlan Otomobil Maliyeti Endeksi, B ve C sınıfı otomobillerin toplam maliyetlerini içeriyor. Endeks, kış lastikleri de dahil olmak üzere, satın alma fiyatı, değer kaybı (amortisman), bakım onarım, sigorta, vergiler ve yakıt giderleri gibi en önemli maliyet unsurlarını karşılaştırıyor.

Kimisinde dizel, kimisinde benzinli

Söz konusu araştırmada, maliyet kalemleri açısından en yüksek pay, yüzde 37 ile değer kaybı (amortisman) olarak görülüyor. Vergiler, aylık toplam otomobil kullanım maliyetinin yüzde 20’sini oluştururken, yakıt ise, yüzde 16’lık bir paya sahip. Çalışmanın yapıldığı 24 ülkenin 6’sında dizel otomobil kullanmanın benzinli otomobile göre daha pahalı olması dikkat çekiyor. Dizelin pompa fiyatı benzin fiyatından ucuz olsa da, daha yüksek vergi, sigorta veya bakım maliyetleri gibi faktörler bazı ülkelerde dizel maliyetinin yüksek çıkmasına neden olmuş.

Haberin Devamı

Bununla birlikte İsviçre, Avrupa’daki en yüksek “sigorta maliyetleri”ne sahip ülke. Sigorta maliyeti, bu ülkede benzinli ve dizel araçlar için ayda 117 euro’yu buluyor. En düşük benzinli araç sigortası ise, 37 euro ile Çek Cumhuriyeti’nde. İsveç de, ayda 39 euro ile dizel araç sigortasında en ucuz Avrupa ülkesi.

Alfa’nın yakışıklısı geldi

Türkiye’de oto sahibi olmak Avrupa’dan ucuz

İtalyan üretici Alfa Romeo’nun, uzun zamandır konuşulan yeni modeli Giulia, şubat itibariyle Türkiye’de satışa sunuldu. 320 bin ile 700 bin TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunulan Guilia, 2.0 lt ve 2.9 lt hacimli üç farklı motor seçeneğine sahip.

Markanın yeniden canlandırdığı Guilia modeli, aynı zamanda Alfa Romeo’nun uzun aradan sonra başlattığı yeni model atağının da ilk ürünü. Lüks sportif sedan olarak tanımlanabilecek Alfa Romeo Giulia, bune uygun çekici ve agresif tasarımı, zengin donanım listesi ve güçlü motor seçenekleriyle dikkati çekiyor. Nitekim Giulia, Türkiye’de 2.0 lt (200 HP) arkadan itişli, 2.0 lt (280 HP) dört tekerden çekişli versiyonlarla satılıyor. Ayrıca modelin en güçlü ve pahalı versiyonu da, yine Türkiye’de satışa sunuldu. Tüm motorlar, otomatik şanzımanlı.

Haberin Devamı

Türkiye’de oto sahibi olmak Avrupa’dan ucuz

Gücü konuşturuyor

Motor tipine göre “Super”, “Veloce” ve “Quadrifoglio Verde” donanım paketleriyle getirilen Giulia’nın “Super” donanımlı 2.0 lt 200 HP’lik güç versiyonu, 8 ileri otomatik şanzımanla satılıyor. 0-100 km/s hızlanmasını 6.6 sn’de tamamlayan Giulia Super, 235 km/s’lik maksimum hıza ulaşabiliyor. Alfa DNA sistemi, 6 hava yastığı, Şerit Değiştirme İkazı, Kör Nokta Uyarısı, geri görüş kamerası, direksiyon üstünde motor çalıştırma düğmesi donanım listesinde yer alanlardan bazıları.

280 HP’lik Giulia Veloce ise, turbo beslemeli ve 0-100 km/s hızlanmasını 5.2 sn’de tamamlıyor. Dört tekerlekten çekişli araçta, isteğe bağlı 19 inç jant ve arka difüzör gibi sportif unsurlar var.

“Quadrifoglio” ise, 510 HP’lik Ferrari altyapılı 6 silindirli turbo motora sahip. Araç, bu motorla 0-100 km/s hızlanmasını 3.9 sn’de tamamlıyor.

Opel Insignia’nın yeni aile gemisi!

Opel’in tamamen yenilediği Insignia Sports Tourer da yüzünü gösterdi. Gelecek ay Cenevre otomobil Fuarı’nda dünyaya tanıtılacak yeni Insignia Sports Tourer, 21-30 Nisan tarihleri arasında da İstanbul Autoshow’da Türk otomobil tutkunlarının karşısına çıkacak.

Türkiye’de oto sahibi olmak Avrupa’dan ucuz

Büyük bir coupe’nin sportif çizgilerini taşıyan ve “amiral gemisi” oluşunun “hakkını” genişlik, ferahlık ve güvenlikle veren ikinci nesil Insignia ST, bir önceki modele göre daha da genişleyen bagaj hacmi, “IntelliLux LED Matrix” akıllı farları ve yüksek teknolojiye sahip sürüş destek sistemleriyle dikkat çekiyor.

Türkiye’de oto sahibi olmak Avrupa’dan ucuz

Yeni nesil Insignia ST, 2.0 lt dizel motoru ve 8 ileri otomatik şanzımana sahip olacak. Ayrıca akıllı dört tekerlekten çekiş sistemi de, yeni Insignia ST’de bulunabilecek özellikler arasında olacak. Bir önceki neslinde yer alan modele göre 200 kilograma kadar daha hafif hale gelen Insignia ST, alçak oturma pozisyonu, sürücü odaklı şık gösterge paneli gibi unsurlarla da fark yaratmayı amaçlıyor.

Yeni nesil modelde, isteğe bağlı satın alınabilen, masaj, havalandırma ve hafıza özelliklerine sahip ön koltuklar, ısıtmalı arka koltuklar, geniş panoramik sunroof, gerektiğinde küçük bir ayak hareketiyle açılabilen arka bagaj kapağı gibi donanımlar da bulunabilecek.

Hyundai i30’un tasarımına ödüllü tescil

Avrupalı müşterilerin beklentilerine göre Avrupa’da üretilen yeni nesil Hyundai i30, satışa sunulur sunulmaz ödülleri toplamaya başladı. Yeni tip ızgarası ve tamamen farklı tasarım anlayışıyla şekillendirilen i30, “ürün” disiplininde “Otomobiller/Araçlar/Bisikletler” kategorisinde “iF Design 2017” ödülünü kazandı.

Türkiye’de oto sahibi olmak Avrupa’dan ucuz

Tasarım, Hyundai müşterileri için bir numaralı satın alma sebepleri arasında yer alıyor. Estetik çizgilerle beraber daha rafine yüzeylere kavuşan otomobil, aynı zamanda markanın gelecekteki modelleri hakkında ipucu sunuyor. Hyundai modelleri için yakın gelecekte yeni bir aile kimliği haline gelecek basamaklı ızgara, önceki altıgen ızgaranın yerini alıyor. Tasarımda ayrıca erimiş bir çeliğin akışından esinlenerek aşağı doğru giderek incelen bir yapı göze çarpıyor.

iF Tasarım Ödülleri, 60 yılı aşkın bir süredir tasarımın mükemmellik simgesi olarak kabul ediliyor. “IF International Forum Design” tarafından organize edilen ödüller, çeşitli disiplinlerde ve kategorilerde göze çarpan tasarımları tanıyor. Jüri, 59 ülkeden gelen 5 bin 500’den fazla yeni ürünü, titiz bir inceleme ve araştırma sonrası eleyerek kategorilerine göre kazananları belirliyor.

AYIN FIRSATLARI

9 bin TL’ye varan indirimleri var...

Türkiye’de oto sahibi olmak Avrupa’dan ucuz

Peugeot Türkiye, şubat ayında özel avantajlar sunuyor. Aktif Şehir içi Güvenlik Sistemi, Otomatik Park sistemi, 3D LED farlar gibi teknolojik donanımlar sunan Peugeot 208’in 2017 modellerinde 25 bin TL için 25 aya varan vadede yüzde 0.99 faizli kredi seçeneği sunulurken, 2016 model yılına özel indirimler var. Peugeot 308’in 2016 modellerinde ise 9 bin TL’ye varan indirim dikkat çekiyor. Peugeot, ayrıca 2008 ve 301’in 2017 modellerinde uygun faizli kredi, 2016 modellerindeyse indirim var.

Egea Sedan’da ÖTV farkı Fiat’tan

Türkiye’de oto sahibi olmak Avrupa’dan ucuz

Fiat, cazip satın alma koşullarıyla ön plana çıkan aralık ayı kampanyasına 2017 yılında da devam ediyor. Şubat ayı sonuna kadar sürecek 2016 fırsatları kapsamında, 1.6 lt dizel motorlu ve üst donanım Egea Sedan versiyonlarında ÖTV farkını Fiat karşılıyor. Kampanyada Egea Sedan, Hatchback ve Station Wagon ile Linea, Punto, Panda ve Fiat 500 ailesi modellerinde, tüm vade ve tutarlarda yüzde 0.99 sabit faizli kredi avantajı da sağlanıyor.

2016 modellerinde fırsatlar sunuyor

Türkiye’de oto sahibi olmak Avrupa’dan ucuz

Citroen, tüm 2016 binek modellerinde 20 ay vadeli yüzde “0” faizli kredi fırsatı sunuyor. Yeni C3 modelinde 20 bin TL’lik kredi için 20 ay vadeli yüzde “0” faiz; C4 Picasso, Grand C4 Picasso ve C4 Cactus modellerindeyse 30 bin TL kredi ve 20 ay vadeye kadar yüzde “0” faiz fırsatları sunuluyor. Citroen ayrıca C4 Cactus modelindeki cam tavan kampanyasını da sürdürüyor. Markanın popüler modeli C-Elysee’deki indirimler ise 11 bin TL’yi bulurken, başlangıç fiyatı 56 bin 950 TL.

İlk taksit ödemesi ağustosta başlıyor

Türkiye’de oto sahibi olmak Avrupa’dan ucuz

Toyota, şubat kampanyasıyla indirimler, taksit avantajları ve uygun faiz oranlarını sunuyor. Kampanyada, 2016 model Corolla dizellerde 6 bin 500 TL’ye varan indirimler yer alırken, diğer versiyonlarda indirim 3 bin TL’ye ulaşıyor. 2016 model Yaris Hybrid 6 bin 200 TL’lik, diğer Yaris versiyonları ise 3 bin TL’yi bulan indirimle satılıyor. Hilux’da da 5 bin TL’ye varan indirim seçenekleri mevcut. Yüzde 1.20’den başlayan faiz oranları ve bütçeye göre şekillendirilebilen 48 aya varan vade seçenekleriyle Toyota kampanyasından yararlananlar, isterse ilk taksit ödemesine ağustos ayında başlayabiliyor.

15 ay vadeli krediye ‘0’ faiz

Türkiye’de oto sahibi olmak Avrupa’dan ucuz

2017 model araçların satışına başlayan Kia, şubat kampanyasında tüm modelleri için yüzde “0” faiz imkanı sunuyor. Kia müşterileri, beğendikleri modeli 15 bin TL peşinat, 15 ay vade ve yüzde “0” faiz imkanıyla satın alabilecek. 2017 yılı modellerin donanım paketlerini de güncelleyen Kia, Cee’d modelini 89 bin 900 TL’den, yeni Cerato’yu 68 bin 900 TL’den, Sportage’ı da 89 bin 900 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuyor.