Ekonomi Türkiye’den Avrupa’ya Türk bankacı ihracı

Türkiye’den Avrupa’ya Türk bankacı ihracı

21.12.2010 - 02:41 | Son Güncellenme:

1997’den beri Denizbank’ın başında olan Hakan Ateş, 2007’de Denizbank’ı satın alan Belçika - Fransız ortaklığı Dexia’nın 9 kişilik icra kuruluna girdi. Ateş, BDDK onayından sonra Avrupa’da bankacılık grubunda bu düzeyde göreve getirilen Türk bankacı olacak

Türkiye’den Avrupa’ya Türk bankacı ihracı

Türk bankacılık sektörünün dünya ile olan entegrasyonunda Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş’in bankanın sahibi olan Dexia grubunun yönetim komitesi üyeliğine seçilmesi dikkat çekici yeni bir gelişmeye işaret ediyor. Ateş, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), dünyada 33 bankası olan Dexia grubunun İcra Kurulu Üyeliği’ne seçilmesini onaylamasından sonra Türkiye’den yurtdışındaki bankacılık gruplarında bu düzeyde bir göreve getirilen Türk bankacı olacak.
17 Aralık 2010 tarihinde Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş’in grubun Yönetim Komitesi Üyesi olarak atandığını açıklayan Dexia, 2014 tarihine kadar oluşturduğu stratejisinde kârının üçte birini Denizbank’tan elde etmeyi planlıyor. Ekim 2006’da Denizbank’ı Zorlu grubundan 2.4 milyar dolara satın alan Dexia’nın bu dikkat çekici kararı Türkiye bankacılık sektörüne 2009 dünya krizi öncesinde yatırım yapan bankacılık gruplarının Türkiye operasyonlarının kriz süreciyle birlikte kendilerine nasıl bir değer kattığını net olarak ortaya koyuyor.

Bu düzeydeki ilk atama
Dünyada geniş bir alanda faaliyet gösteren Dexia’nın yönetimi her fırsatta Türkiye yatırımından duyduğu memnuniyeti belirken Türkiye faaliyetlerinden beklediği kâr beklentisinin gruptaki ağırlığını da dokuz kişilik icra kuruluna Hakan Ateş’i alarak göstermiş oldu.
Türkiye’de faaliyet gösteren diğer yabancı bankacılık gruplarından HSBC’nin Türkiye CEO’su Piraye Antika bankayı 18 yıl yönettikten sonra görevini yaz aylarında yabancı CEO’ya devretmişti. Antika bu görev sürecinde bir dönem HSBC grubunda 85 ülke içinde 45 kişinin yer aldığı grup genel müdürler platformuna seçilmişti. Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı bankalardan ING Bank’ın CEO koltuğunda bir yabancı oturuyor, ancak grup bir süre önce bu bu göreve bir Türk’ü getireceğini açıkladı.
Doğuş grubu ve BBVA ortaklığına kısa bir süre önce imza atan Garanti Bankası’nda ise genel müdür koltuğunda Ergun Özen oturuyor. TEB - BNP Paribas’ın ortaklığındaki TEB’te Varol Civil, Koç - UniCredit ortaklığındaki Yapı Kredi’de ise Faik Açıkalın genel müdür olarak görevlerinin başındalar. Sektördeki bu bankacıların bağlı bulundukları grupların dışarıdaki yönetimlerinde bugüne değin Ateş’in getirildiği düzeyde bir göreve atanma gerçekleşmemişti.

Türkiye’deki yönetim değişecek
Dexia grubunun bu son kararından sonra Hakan Ateş Türkiye’de de Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı görevine devam edecek. Ancak Ateş’in Dexia’nın yaptığı atamadan sonra her iki görevi de başarıyla yörütmesi için Türkiye’deki yönetim organizasyonunda değişik yönünde çalışmalar başlatıldı.
Dexia grubunun bankanın Türkiye’deki başarısının devamına büyük önem verdiğini belirten Hakan Ateş, “Dexia grubu içinde getirildiğim icra kurulu üyeliğimin BDDK tarafından onaylanması gerekiyor. Bu onaydan sonra Türkiye’deki banka yönetimi organizasyonunda değişiklik çalışmalarımız olacak” dedi.
Ateş, Dexia İcra Kurulu üyeliği kapsamında, grubun stratejilerini şekillendirmede aktif rol oynayacak, perakende bankacılık ve inovasyon alanlarında sorumluluk alacak.

Haberin Devamı

Kariyerine İş Bankası’nda müfettiş olarak başladı
1959 Ankara doğumlu olan Ateş, 1980’de ODTÜ İşletme Fakültesi’nden mezun oldu. Bankacılık kariyerine 1981’de İş Bankası’nda müfettiş olarak başlayan Ateş, 1985 - 1994 döneminde, Interbank’ın çeşitli birimlerinde görev aldı. Interbank’ın nakit yönetimi sistemini kurdu ve 1993’te Merkezi Operasyon’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevine atandı.
1994 Aralık ve 1996 Temmuz döneminde, Bank Ekspres’te Mali İşler ve Operasyon’dan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. Bank of America’nın danışmanlığında bankanın yeniden yapılandırılması projesini yürüttü. Rusya’da Garantibank Moscow’u kurdu ve 1996 Haziran’ından itibaren bir yıl boyunca genel müdür olarak görev yaptı. 1997’de Denizbank’ta kurucu genel müdür olarak göreve başladı. Hakan Ateş döneminde, Denizbank hisselerini Ekim 2004’te halka arz etti. Ateş, Denizbank’ın Dexia’ya satış sürecinin ardından da bankanın genel müdürlük görevini sürdürdü.