Ekonomi Türkiye’den Kızılderililere yardım

Türkiye’den Kızılderililere yardım

21.05.2010 - 10:05 | Son Güncellenme:

Çağlayan, TCA’nın Arizona gibi Kızılderililerin yoğun olduğu yerlerde maden, inşat, altyapı, eğitim gibi konularda yatırımların artırılmasına çalıştıklarını ifade etti.

Türkiye’den Kızılderililere yardım

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Washington’a yaptıkları ziyaretin amacına fazlasıyla ulaştığını belirterek, “Bana göre bu ziyaretin en büyük kazancı stratejik işbirliği çerçeve anlaşmasının toplantılarının tarihlerinin ve taraflarının netleşmesi. Önümüzde bir takvimimiz var ve bu takvimle beraber yol haritamızı koyduk, yol haritamız yoktu” dedi.
Amerikan Ticaret Odasında ABD’nin önde gelen şirket ve finans kurumlarının yöneticileriyle bir araya gelen Çağlayan, basın mensuplarıyla yaptığı sohbet toplantısında, Amerikan Ticaret Odası’ndaki görüşmede, kendilerine Türkiye’nin bölgesinde çok önemli bir güç olacağının söylendiğini belirtti.
ABD’li yetkililer ve firmaların, İngiltere’de evlerde kullanılan buzdolabının her 10’undan 8’inin Türk malı olduğunu duyduklarında inanamadıklarını ifade eden Çağlayan, Türkiye’deki yatırım fırsatlarının diğer ülkelere çok iyi anlatılması, AR-GE gibi konulardaki kanunlarla teşvik sisteminin duyurulması gerektiğini kaydetti.
Çağlayan, “İşgücü maliyetlerimizin ne olduğunu, rakiplerle durumu, Türkiye’nin lojistik ve coğrafi avantajlarını daha fazla anlatıyor olmamız lazım. Görüştüğüm insanlar bunu bilmiyorlar” diye konuştu.
United Technologies firmasıyla büyükelçilik rezidansında görüştüklerini, firmanın Sabiha Gökçen Havaalanı’nda bakım-işletme bölümü açmak istediğini ve Türkiye’de helikopter üretimiyle ilgili yatırım düşündüğünü dile getirdi.
Firmanın Türkiye’de uçak motorları da yapmak istediğine dikkati çeken Çağlayan, “Gerek teknolojik imkanlarda gerek hava ve uzay taşıtları konusunda Türkiye’de yatırım yapmak istediklerini ifade ettiler. Sikorsky helikopterlerinin bazı modellerini de tüm bölgeye satmak için ülkemizde yatırım yapmak istiyorlar” dedi.

Haberin Devamı

“KAPANMIŞ BİR DİYALOĞUN AÇILMASINI SAĞLADIK”
ABD’lilerin Türkiye’de yapacakları yatırımın çok verimli olacağını ifade eden Çağlayan, iki gündür görüşme yaptığı firmalara Ermeni tasarısı sırasında Türkiye’ye verdikleri destek ve lobi faaliyetleri için teşekkür ettiğini söyledi.
Çağlayan, görüşmelerinde firmaların son zamanlardaki İran ile ilgili meseleye çok fazla dikkat etmediğini gördüklerini söyledi. İran ile ticaretin kendilerine sorulması üzerine, ABD’den daha fazla olduğunu söylediklerini dile getiren Çağlayan, Tahran’daki anlaşmanın hayata geçirilmesi halinde uranyum takasının yapılacağı Türkiye’nin “enerji geçiş koridorunun ötesinde, barış geçiş koridoru da olduğunu” söyledi.
Çağlayan, “Biz arada kapanmış bir diyaloğun açılmasını sağladık. Görüşmelerimde ’onun için Türkiye’ye müteşekkir olmanız lazım’ dedim” ifadesini kullandı. “ABD’liler belki İran konusunda biraz fazlasıyla peşin hükümlüler. Biraz mesafenin uzak olmasından dolayı belki gelişmeleri fazla izleyemiyorlar” diyen Çağlayan, Türkiye’nin attığı adımın öneminin sonra anlaşılacağını dile getirdi.

Haberin Devamı

“ZİYARET AMACINA FAZLASIYLA ULAŞTI”
Devlet Bakanı Çağlayan bir soru üzerine, ziyaretin amacına fazlasıyla ulaştığını belirterek, “Bana göre bu ziyaretin en büyük kazancı stratejik işbirliği çerçeve anlaşmasının toplantılarının tarihlerinin ve taraflarının netleşmesi. Önümüzde bir takvimimiz var ve bu takvimle beraber yol haritamızı koyduk, yol haritamız yoktu” dedi.
Başlangıç fişeğini yaktıklarını, aynı zamanda iki ülke arasındaki problemlerin konuşulduğunu ifade eden Çağlayan, asıl sürecin bundan sonra başladığını bildirdi.
Çağlayan, ziyaretin ikinci temel amacının da ABD firmalarıyla görüşmek olduğunu ve bu kapsamda ABD’nin önde gelen firmalarıyla bir araya geldiklerini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Firmalarımız arasında bu görüşmeleri çok canlı tutacağız ve iki ülke arasında yeni projelerin geliştirilmesi söz konusu olacak. Özellikle, ABD’lilere ’Biz sizlerle sadece karşılıklı mal satma, karşılıklı yatırım arayışı içinde değiliz, gelin birbirimizin avantajlarını ortaya koyalım ve işbirliği yaparak bunu üçüncü ülkeler nezdinde değerlendirelim’ dedik. Zaman içinde, iş konseyinin de kurulmasıyla beraber bunların şiddetlenerek artacağı kanaatindeyim.”
ABD ile zor bir dönemin geride bırakıldığını ifade eden Çağlayan, “Ziyaretimizde ortaya çıkan sonuçlardan biri de bu ve bu ziyaretimizle önümüzdeki dönemi kolaylaştırdık. Bundan sonraki dönemlerin temellerini attık, artık bundan sonrası artarak devam edecek. Bu konuda herhangi bir engel olmayacağı kanaatindeyim” dedi.
ABD firmalarıyla daha önce de bir araya geldiğini, ancak bu kez onları çok daha fazla istekli gördüğünü bildiren Çağlayan, “ABD ile ilişkilerimizde yeni bir sayfa açtık” diye konuştu. Çağlayan, ABD’deki 6 eyalete yönelik hazırladıkları plan kapsamında fuarlar, ziyaretler, firmaları Türkiye’ye davet gibi birçok konunun bulunduğunu anlattı.

Haberin Devamı

KIZILDERİLİLERE YATIRIM...
Çağlayan, bir soru üzerine, Türk-Amerikan Koalisyonu’nun (TCA) önemli sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirdiğini, bu kapsamda Türkiye’ye Kızılderililer, ABD’deki azınlıklar ile Ermenilerin çocuklarını eğitim için gönderdiklerini söyledi. Çağlayan, TCA’nın Arizona gibi Kızılderililerin yoğun olduğu yerlerde maden, inşat, altyapı, eğitim gibi konularda yatırımların artırılmasına çalıştıklarını ifade etti.
Çağlayan, bir soru üzerine, Gazze’ye insani amaçlı gönderilecek mallara karşı İsrail’in tavrının devam ettiğini, Filistin’de yatırım imkanları konferansı düzenlemek istediklerini söyledi. Çağlayan, kendisinin Gazze’ye gitmek istediğini de sözlerine ekledi.
Devlet Bakanı Çağlayan, Amerikan Ticaret Odasındaki görüşmesinin ardından ABD’deki temaslarını tamamlayarak yurda hareket etti.