Ekonomi Türkiye emlak fiyatlarıyla dünyanın zirvesine kondu

Türkiye emlak fiyatlarıyla dünyanın zirvesine kondu

11.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu yıl konut fiyatları ortalama yüzde 16 artış gösterirken, birçok ülke Türkiye’nin çok çok gerisinde kaldı. İller bazında en yüksek artışsa Antalya’da yüzde 19.49 oranıyla yaşandı

Türkiye emlak fiyatlarıyla dünyanın zirvesine kondu

Remax Türkiye Pazarlama ve Operasyon Direktörü Gökhan Karahan, konut fiyatları artışında Türkiye’nin dünyada başı çektiğini ve bu konuda lider ülke olduğunu söyledi.
Karahan, 2009 yılı Nisan’ında yaşanan Mortgage krizi nedeniyle Türkiye’deki konut fiyatlarının düştüğünü ancak kısa süre sonra tekrar artmaya başladığını vurguladı.
Amerika’da, başlayan krizin bütün dünyayı etkilediğini ve emlak fiyatlarının en alt seviyeye kadar indiğini ifade eden Karahan, kredisini ödeyemeyenlerin bankalara devredilen konutlarının çok düşük fiyatlarla satışa çıkarıldığını dile getirdi.
Gökhan Karahan, Türkiye’de ve özellikle İstanbul’da fiyatların çok az düştüğünü ve kısa sürede tekrar yükselişe geçtiğini anlatarak, “Çünkü, Türkiye ve İstanbul’un farkı ekonominin burada çok canlı olması. Mesela bu sene ortalama konut fiyatları yüzde 16 arttı. Kimse farkında değil ama ben bütün dünya şehirlerini inceledim. Böyle bir artış hiçbir yerde yok. Artışlar sıcak olduğu için insanlar farkında olamayabiliyor. Ekonomi canlı olduğu için konut fiyatları krizden etkilenmedi” dedi.

En yüksek artış Antalya’da
Türkiye’de son yıllarda rakamların çok hızlı arttığına dikkati çeken Karahan, ‘Fiyat artışında Türkiye lider’ denilmesinin yanlış olmayacağını söyledi.
Türkiye’de konut fiyatlarındaki artışın son bir yılda yüzde 16.4 olduğunu vurgulayan Karahan, “Gayrimenkul fiyatlarının artışında dünyada lider ülke Türkiye. İl bazında bakarsak mesela 2012’nin ilk 9 ayında İstanbul’da gayrimenkul fiyatları yüzde 17.75, İzmir’de yüzde 17.79, Antalya’da 19.49 artmış. Türkiye ve bu illerden başka ev fiyatının bu denli arttığı bir yer yok. Son bir yılda artışın lideri Türkiye. Türkiye’nin dışında dünya genelinde çok küçük birkaç ülke olabilir ama biz bilmiyoruz” diye konuştu.

Diğer ülkelere fark attı
Son 1 yıllık dönemde, farklı ülkelerdeki konut fiyatlarını da değerlendiren Karahan, ülkelerin resmi istatistikleri, özel indeksler ve güvenilir kuruluşların Ağustos 2011 - Ağustos 2012 verilerine bakıldığında birçok ülkenin Türkiye’nin çok çok gerisinde kaldığını dile getirdi.
Avrupa’da durumun iyi olmadığını belirten Karahan, Londra’da konut fiyatlarının canlı olmasının sebebini 2012 Olimpiyatlarına bağladı ve Paris’te fiyatların geçen yıla oranla yüzde 1-2 puan düştüğünü ileri sürdü.
Karahan, bu dönem dilimi içinde ABD’de yüzde 2, Almanya’da yüzde 4.3, Avustralya’da yüzde 0.3, Çin’de yüzde -1.4, Fransa’da yüzde -0.1, İngiltere’de yüzde 2.1, İspanya’da yüzde -14.4, İtalya’da yüzde -12.6, Japonya’da yüzde 6.3, Kanada’da yüzde 1.1, Rusya’da yüzde 7.9 artış yaşandığını aktardı.

Haberin Devamı

Türkiye emlak fiyatlarıyla dünyanın zirvesine kondu

Türkiye’yi Rusya takip ediyor

Ülke Artış (%)
Türkiye 16.4
Rusya 7.9
Japonya 6.3
Almanya 4.3
İngiltere 2.1
ABD 2
Kanada 1.1
Avustralya 0.3
Fransa -0.1
Çin -1.4
İtalya -12.6
İspanya -14.4

İstanbul yatırımcı için uygun yer

Konut faizinin Türkiye’de hala çok yüksek olduğunu vurgulayan Karahan, İstanbul’un diğer ülke metropolleriyle kıyaslandığında rakamların düşük çıktığını ifade etti. “Konut fiyatı açısından bakıldığında Avrupa başkentlerine kıyasla hala çok çok ucuz durumdayız” diyen Gökhan Karahan, uluslararası bir yatırımcının nereden ev alırım diye düşünmesi halinde İstanbul’un resmen sırıttığını dile getirdi. Gökhan Karahan, şöyle devam etti:
“İstanbul’da metrekareye vurduğunuzda evlerin en pahalısı 5-7 bin dolar civarında. Pahalıyla karşılaştırdığınızda Manhattan, Londra, Paris gibi yerler çok daha yüksek. Manhattan’da 40 milyon dolara apartman dairesi gördüm. Belki tek örnektir ama var mı var. Onların en pahalısıyla bizim en pahalımızı karşılaştırdığınızda bizimkiler çok pahalı değil. Sonuç olarak benim ulaştığım datalar, fiyatlar Türkiye’de pahalı değil diyor. İstanbul’da en pahalı 5-6 milyon dolara olan evler pek çok Avrupa başkentinde ortalama fiyat olarak görülüyor.”

Haberin Devamı

Yerli ve yabancı firmalar Ümraniye’yi yeni üs seçti

Artell ve Koytür ortaklığı tarafından İstanbul Ümraniye’de yapılan Buyaka projesindeki ofis blokları yerli ve yabancı firmalardan büyük ilgi görüyor. Japonya’nın en büyük bankası Bank Of Tokyo - Mitsubishi, Anadolu Efes Grubu, Avusturya’nın önemli demir-çelik, mühendislik ve makine imalatı yapan firması Voestalpine, kozmetik markası Sepphora gibi uluslararası şirketler Buyaka’da kendilerine ofis kiraladı.

Bir bloğu kiraladı
Anadolu Efes Grubu, Kozyatağı ve Kartal’da bulunan yönetim merkezlerini, Ümraniye Tepeüstü’nde bulunan Buyakaya taşıma kararı aldı. Buyaka’da bulunan 4 ofis kulesinden birinin tamamını kiralayan grup, yeni yıldan itibaren faaliyetlerini buradan sürdürecek.
Buyaka’nın mimari projesi Uras& Dilekçi tarafından yapıldı. 43.000 metrekare arazi üzerinde inşa edilen Buyaka projesinde, 22 katlı 3 ofis bloğu, 1 rezidans bloğu, çok amaçlı bir spor kompleksi ve 35 bin metrekarelik kiralanabilir alana sahip olan bir AVM’de bulunuyor. Anadolu yakasının en önemli ve iddialı projelerinden olan Buyaka, ortalama 25 dolar olan metrekare fiyatlarıyla da dikkat çekiyor.

Metroya komşu olacak
Yerli ve yabancı pek çok önemli firmanın ilgisini çeken Buyaka ofisleri, Boğaziçi ve FSM köprüsü çevre yollarının kesiştiği kavşakta konumlanırken, Sabiha Gökçen Havaalanına 28 km uzaklıkta bulunuyor. Anadolu yakasının trafik sorununa önemli ölçüde çözüm getirecek olan Üsküdar-Altunizade-Ümraniye-Dudullu-Çekmeköy Metro Hattı ise, Buyaka'ya çok yakın bir noktadan geçiyor.

Haberin Devamı

Stoklar 4.5 milyon metrekareye çıkacak
Buyaka’nın kiralamasını yapan TNL Gayrimenkul Geliştirme Şirketi Kurucu Ortağı Emre Yazıcı, önümüzdeki yıllarda İstanbul ofis piyasasında ciddi bir arz fazlası olacağını belirterek, İstanbul’da yaklaşık 3.5 milyon metrekare A-B sınıfı ofis stoğunun, 2012-2014 arasında arza katılacak A sınıfı yeni ofis projeleriyle en az 4.5 milyon metrekareyi bulacağını dile getirdi.
Arap yatırımcılar ve Avrupalı fonların da ofis yatırımı yapmak istediğini anlatan Yazıcı, “Uluslararası kiracı ile uzun vadeli kontratı bulunan yeni projelere talep çok yüksek” dedi.

Haberin Devamı

Demir Romance’ta resmi satışlar başlıyor

Demir İnşaat, Demir Romance için resmi satış sürecine hazırlanıyor. 1+1’den 4,5+1’e kadar çeşitli büyüklük ve özelliklerde 766 konutun bulunduğu projede, 60 ticari alan ve 26 villaya yer veriliyor. 35 bin metrekare alanda hayata geçirilen projede, 22 bin metrekare yeşil alan olarak ayrılıyor.
Akıllı Ev sistemi ile donatılan Demir Romance’ta yer alan her konut birimine uygulanacak sistem ile daire sahipleri akıllı işletim sistemine sahip telefon ve tablet bilgisayarlarından, evde bulunan lamba, ocak, fırın, perde, kapı, ısıtma ve soğutma sistemlerinin kontrolünü tek bir tuşla sağlayabiliyor. Ayrıca otoparklarındaki araçlarını, oyun alanlarındaki çocuklarını da yine bu sistem ile kontrol edebiliyor. Proje 2015’te teslim edilecek.

Haberin Devamı

Hangi daire kaç lira?
TİPİ FİYATI

1+1 165.000-213.000
2+1 273.700-379.400
3+1-3,5+1 345.000-525.000
4+1- 4,5+1 530.400-665.608

GÜNÜN PROJESİ: STÜDYO 24

Yüzde 1 peşinatlı yeni yıl kampanyası hazırladı

Küçük konut anlayışıyla hayata geçirilen Stüdyo 24’te, dekorasyonu yapılmış daireler tüm hizmetler aidata dahil sistemiyle satılıyor. Cathay İleri Projeler tarafından Ispartakule’de gerçekleştirilen projede, toplam 490 konut bulunuyor.
15 katlı olmak üzere 2 kuleden oluşan Stüdyo 24’te, inşaat tüm hızıyla devam ediyor. 12. kata kadar çıkılan projenin teslim tarihi ise 2014 baharı olarak planlanıyor. 38 ile 207 metrekare arasında 1+0, 1+1 ve 2+1 dairelerden oluşan projede, 3 tipte örnek daire de hazırlandı. Konutlarınyaklaşık yüzde 50’sinin satışının gerçekleştiği projede satışı devam eden konutların fiyatı ise 78 bin liradan başlıyor. Kampanyalı satışların yapıldığı Stüdyo 24’te yüzde 1 peşinat verildikten sonra, yüzde 24 ‘ü 6 ay sonra ödenebiliyor. Kalan miktar için ise banka kredisi kullandırılıyor.
Rezidans hizmetlerinin verileceği projede, resepsiyon, fitness, açık havuz, oda temizleme, lobi, kuru temizleme, kuaför, toplantı odası, cep sineması, teras ve vale olacak.

YAKIN PLAN
Yeri: Ispartakule
Yapımcı fİrma: Cathay İleri Projeler
Teslİm tarİhİ: 2014
Toplam konut sayısı: 490
Konut TİPLERİ: 1+0, 1+1, 2+1
Konut FİYATLARI: 78.000 TL’den başlıyor

216 Yapı yeni projesinin çalışmalarını başlattı

216 Yapı, 216 Sancaktepe Konutları ve 216 Butik’ten sonra 216 Koru’yu hayata geçiriyor. Çekmeköy’de gerçekleştirilen 216 Koru, 5 ve 10 katlı iki blokta 59 daireden oluşuyor. Yapımına Ekim ayında başlanan projede daire teslimleri 2014 yılı Ekim ayında gerçekleşecek. 216 Koru’yu, İstanbul’un içinde ama doğa ile baş başa bir hayat sürmek isteyenler için inşa ettiklerini söyleyen 216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar, “Sadece 59 dairenin bulunduğu projede 1+1 dairelerin büyüklüğü 73 metrekare, 2+1 dairelerin 112 metrekare ve 3+1 dairelerinse 132 metrekare” dedi.
Proje, Boğaz Köprüsü’ne, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne 20 dakika mesafede yer alıyor.

2+1 ve 4+1 seçenekli örnek daireleri hazırladı

Sinpaş GYO’nun Çekmeköy-Sancaktepe bölgesindeki konut projesi Aqua City 2010’nun örnek evleri hazırlandı. Yapılan açıklamada tasarım ve uygulaması DEKOR’S tarafından yapılan örnek evlerde her detayın tasarlandığı belirtildi. 1118 adet konuttan oluşan Aqua City 2010’da yaklaşık 250 aile yaşamaya başladı. Ev teslimlerine devam ettiği projede, 2+1 ve 4+1 seçenekli örnek evler tamamlandı. 63 farklı daire seçeneğinin yer aldığı projede evlerin yaşam alanları göle bakıyor.
Fiyat aralığının 322 bin 500 ile 1 milyon 199 bin lira arasında değiştiği projede, yüzde 10 peşinat ve 12 ay sonra yüzde 20, 24 ay sonra yüzde 10 ara ödemeler ve yüzde 60 banka kredisiyle ev sahibi olmak mümkün.

TOKİ, açık arttırma ile 19 ilde 167 arsa satacak

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerin de aralarında bulunduğu 19 ilde toplam 167 adet arsayı açık artırmayla satışa çıkarıyor. Açık artırmada Ankara Gölbaşı Örencik, İstanbul Kartal, Antalya Kepez, Mersin Erdemli, Şanlıurfa merkezde cazip fiyatlarla konut ve ticaret alanına uygun arsa almak mümkün.
Satış için açık artırma, 25 Aralık Salı günü saat 14.00'te, eş zamanlı olarak TOKİ'nin Ankara Bilkent'teki binası ile Eskidji Müzayedecilik Ticaret İthalat İhracat AŞ'nin İstanbul Yenibosna'daki merkezinde yapılacak. TOKİ’nin 19 ilde açık artırma yöntemiyle satışa çıkardığı arsalar için hem peşin hem de vadeli teklifler alınacak.

Emlak Konut, İzmir’de satışlara devam ediyor

TOKİ Emlak Konut GYO’nun İzmir Mavişehir projesinde satışlar devam ediyor. Yüzde 70’i deniz manzaralı olmak üzere toplam 66 bin 680 metrekare alanda hayata geçirilen proje, 3 ayrı parselde 3 site olarak projelendirildi. 11 Bloktan oluşan projede 1+1 den 4+1’e kadar farklı daire seçenekleri sunuluyor. Ayrıca projede, her daire seçeneğinin farklı metrekarelerde farklı seçenekleri de mevcut.
Farklı ödeme seçeneklerinin sunulduğu projede, yüzde 5 peşin verildiğinde istenirse 24 ay sıfır faiz imkânı sağlanıyor.

Hangi daire kaç lira?
Tipi Fiyat
2+1 332.000
3+1 321.000
4+1 417.000