Ekonomi TÜRKİYE YABANCI FONLARIN TAKİBİNDE

TÜRKİYE YABANCI FONLARIN TAKİBİNDE

24.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

JLL’in raporuna göre bu yılın ilk altı ayı itibariyle Türkiye tekrar yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye başladı. Yatırım fonları, hükümet fonları ve özel sermaye fonları başta olmak üzere her türden yatırımcı Türk pazarıyla ilgileniyor

TÜRKİYE YABANCI FONLARIN TAKİBİNDE

Gayrimenkul ve AVM sektörünün önde gelen danışmanlık ve yönetim kuruluşlarından Jones Lang LaSalle, Türkiye’nin ticari gayrimenkul pazarının röntgenini çekti. Bu yılın ilk yarısının değerlendirildiği raporda Türkiye’nin yabancı yatırımcıların radarında olduğu ve yatırım fonları, hükümet fonları ve özel sermaye fonları başta olmak üzere her türden yatırımcının pazara olan ilgisinin 2012’de yeniden canlanma sürecine girdiği belirtildi. Raporda perakende sektörünün yatırımcıların önceliğinde yer aldığı da vurgulandı.

Kredi notunun etkisi
Raporda, Moody’s Türkiye’nin kredi notunu Ba2’den Ba1’e yükseltmiş olması ve Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülke seviyesinin bir altına gelmesinin önemine vurgu yapılarak “Moody’s aynı zamanda Türkiye’nin durumunu pozitif olarak korumuştur. Bu kapsamda önümüzdeki 18 ay içerisinde, Türkiye’nin kredi notunun yatırım yapılabilir ülke seviyesine yükseltilmesi ihtimali bulunmaktadır. Orta ve uzun vadede Türkiye'ye yatırım yapan kurumsal yatırımcı sayısı daha da artacaktır” denildi.

Yasa ertelendi sektör nefes aldı
Raporda, dövize endeksli kira sözleşmelerini konu alan ve birçok tartışmaya yol açan, yeni Borçlar Kanunu’nun ilgili maddelerinin yürürlüğe girmesinin 2020 yılına kadar ertelenmesiyle, bu kararın yakın gelecekte yatırım pazarını olumlu yönde etkileyeceği hatırlatıldı. Mütekabiliyet yasasıyla birlikte, bireylerin Türkiye’de gayrimenkul satın alımında mütekabiliyet zorunluluğu kaldırıldığı belirtilen raporda, yeni yasanın, özellikle Körfez ülkelerinden bireysel yatırımcılara konut edinimi konusunda olanak sağlaması sebebiyle, ticari gayrimenkul pazarına yasanın çok büyük bir etkisinin olabileceğine işaret edildi. Aynı şekilde, 2B Yasası'nın 25 Nisan 2012’de yürürlüğe girdiği belirtilerek, bu yasanın, İstanbul’un başlıca alt pazarlarında ve Türkiye genelinde proje geliştirmeye uygun arsa arzında artış sağlaması ile yeni projelere ivme kazandıracağı kaydedildi.

Haberin Devamı

CADDELERE YOĞUN İLGİ
JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş, İstiklal Caddesi’nin perakende caddeleri arasında en çok talep görenlerden biri olduğunu belirterek, İstiklal Caddesi’nin yakın çevresinde bulunan Karaköy’ün de gelişmekte olan yeni bir perakende bölgesi olarak ortaya çıktığını vurgulayıp şunları söyledi:

“Özellikle restoran ve kafelerin bölgeye olan ilgisinin oldukça yoğun olduğu görülmektedir. Anadolu Yakası’nda Bağdat Caddesi’nin en önemli sorunlarından biri, perakende için uygun arzın kısıtlı oluşudur. Özellikle yeme ve içme alanında faaliyet gösteren perakendecilerin caddeye ilgisi çok yüksektir. Nişantaşı ise, önemli lüks markalar ve restoranlar için bir çekim merkezi olmaya devam etmektedir."

Haberin Devamı

Kavacık ve Ümraniye alternatifi
Jones Lang LaSalle Sermaye Piyasaları & Danışmanlık Hizmetleri Direktörü Dr. Kıvanç Erman da ofis piyasasında 2012 yılının ilk yarısında, hem Merkezi İş Alanı’nda (MİA) hem de Kozyatağı, Ümraniye, Kavacık ve Merter gibi ikincil ofis alt pazarlarında güçlü bir kullanıcı talebinin olduğunu söyledi. Erman, şunları vurguladı:
“Kavacık ve Ümraniye, son dönemde MİA’ya bir alternatif olarak hızla gelişen ofis alt pazarları olarak öne çıkıyor. Bu bölgelere olan yüksek kullanıcı talebi nedeniyle, kira oranlarında önemli bir artış gözlemlenmesine karşın, orta vadeli dönemde kira oranlarının sabitlenmesi bekleniyor."

Kiralar sabit kalıyor
Avi Alkaş, AVM ve ofis kiraları konusunda, İstanbul perakende pazarında birincil kiraların, son bir yılda, aylık EUR 80 / m2 olarak sabit kaldığına dikkat çekerek, şu bilgileri verdi:
“Jones Lang LaSalle, pazar tecrübesine dayanarak bu rakamın, 2012’nin geri kalanında aylık EUR 80/m2’de sabit kalacağını öngörüyor. İkincil şehirlerde de, 2011 yılında birincil kira aylık EUR 45/m2’ye yükselmiş ve 2012’nin ilk yarısı itibariyle sabit kalmıştır. 2012’nin sonuna kadar da bu kira oranlarında bir değişiklik öngörülmemektedir. Perakende caddelerindeki birincil kiralar, AVM’lere göre daha yüksektir. 2011’in ikinci yarısı boyunca caddelerde gerçekleşen birincil kira artışı, 2012’nin ilk yarısında sabit kalmıştır. İstiklal ve Bağdat Caddeleri, aylık EUR 175/ m2 ile birincil kiranın en yüksek olduğu caddelerdir. Nişantaşı’nda ise bu rakam, aylık EUR 170/m2 seviyesindedir."

Haberin Devamı

YEŞİL ALAN MAĞDURU İLANLA BAŞBAKAN’A SESLENDİ

Sahip olduğu arsaları yeşil alan ilan edilen ve bu nedenle yıllarca bu arsalarına çivi bile çakamayan vatandaşların isyanı gazete ilanlarına taşındı. Yeşil alan mağdurlarından biri olan Hilmiye Veli isimli bir vatandaş geçtiğimiz gün verdiği gazete ilanıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a seslendi.

İlanda, 1982 yılında Boğaziçi ön görünüm bölgesinden imarlı arsa satın aldığını belirten Hilmiye Veli, satın aldığı arsayla ilgili yıllardır süren mağduriyetini dile getirdi. Arsanın Çengelköy’de, apartman ve binalarla çevrili olduğunu ifade eden Hilmiye Veli, 30 yıldır burayı hiçbir şekilde değerlendiremedikleri belirterek, “Arsamın hiçbir şekilde Boğaz’ı görmesi mümkün değil. Çünkü çevresi binalarla çevrili. 30 yıldır kendi arsamda oturabileceğim bir ev bile yapamıyoruz. Lütfen bu müstakil tapulu arsalara bir çare bulunuz” serzenişinde bulundu.

Hilmiye Veli, Başbakan’dan müstakil tapulu arsalara bir çare bulmasını isteyerek, arsası için kamulaştırma ya da inşaat izni verilmesi talebinde de bulundu. Hilmiye Veli, “Gerekirse hakkımızı ödemek kaydıyla kamulaştırınız veya oturacak kadar bir ev için inşaat izni veriniz” dedi.

Haberin Devamı

2010 Trabzon Vergi Rekortmeni

Daha önce gazeteye başka bir yeşil alan mağdurunun verdiği ilandan yola çıkarak kendisinin de böyle bir yola başvurduğu öğrenilen Hilmiye Veli’nin, fiilen iş hayatında bulunmadığı ancak gayrimenkul zengini olduğu öğrenildi. Kızılay Bakırköy Şube Başkanı İbrahim Ethem Veli’nin eşi olan Hilmiye Veli, 2010 Trabzon Vergi Rekortmenleri listesinde 37. sırada yer alıyor.

TÜRKİYE YABANCI FONLARIN TAKİBİNDE

DEPREME ÖNCELİK VERDİ 10 METRE DERİNE İNDİ

Çukurova Gayrimenkul tarafından Kartal’da yapılan Adanuspark projesi zeminindeki kayalara rağmen 10 metrelik temeliyle depreme karşı en yüksek dayanıklılığı sağlamak için inşa edildi.
TAGO Mimarlık’tan Japon Mimar Tatsuya Yamamoto ile Gökhan Aktan Altuğ imzasını taşıyan projede son deprem yönetmeliğinin zorunlu kıldığı standartların üzerinde inşaat teknikleri kullanıldı.
Projede kayalık zeminine rağmen 10 metrelik radye temel ve perde beton sistemiyle yapılan blokların statik hesapları C30 beton ile çözülebilmesine rağmen C35 beton kullanıldı. Bu da projeyi İstanbul’un depreme en dayanıklı projelerinden biri haline getirdi.

180 konut bulunuyor
Proje yetkilileri zemin etüt raporlarında arazinin kayalık yapısı nedeniyle üç metre temel derinliği ile inşaata başlanabileceğinin ifade edilmesine rağmen 11 ay boyunca süren kaya kırma ve hafriyat çalışmaları sonucunda 10 metre temel derinliği ve radya temel, perde beton sistemi uygulanarak projenin hayata geçirildiğini söyledi.
İnşaatın tamamlandığı ve yaşamın başladığı proje 10 bin metrekarelik arsada 180 konuttan oluşuyor. Projedeki dairelerde Vitra, Geberit, Franke, Rehau, Dortek ve Lineadecor gibi seçkin markalara yer veriliyor.
Ayrıca ısı ve ses yalıtımı için Ytong uygulanırken, her daire arasında oluşturulan 110 cm’lik galeri boşlukları ile daireler arasında ses izolasyonu en yğksek seviyeye getirildi.

Haberin Devamı

Adalar manzaralı
Adanuspark’ta klimadan, çöp öğütücüsüne, yerden ısınma sisteminden, giyinme odasına kadar çok özel detaylara yer verilirken, projenin yüzde 84’ü yeşil alanlara ayrılıyor. Deniz ve adalar manzaralı projede açık yüzme havuzu, fitness center, çocuk yüzme havuzu, basketbol sahası, çocuk parkları, yürüyüş yolları, cafe lounge alanı ve snack barı bulunuyor.

Selimoğlu Group’tan Fikirtepe'ye 4 bin konutluk proje

Fikirtepe Kentsel Dönüşümü kapsamında bölgeye yapılacak lüks konut projelerine bir yenisi daha ekleniyor. Fikirtepe-Merdiveköy Mahallesi’nde yeni bir residence projesine başlayacak olan Selimoğlu Group, toplamda 4 bin konut üretmeyi hedefliyor.
Projenin şu an imar aşamasında olduğunu belirten Selimoğlu Grup Gayrimenkul Danışmanı Göksel Kocabey, “Bölgedeki kentsel dönüşüm alanında 80 metre yüksekliğe kadar bina yapımına izin veriliyor. Bu yüksekliğe yapılan itirazla şerefiyenin 110 metreye çıkarılmasını bekliyoruz. Böylelikle yeşil alana daha çok sahip olacağız. Yüksekliğin 80 metre olmasıyla yeşil alanlarda kısıtlamaya gidilmesi gerekiyor ve böyle olsun istemiyoruz” diye konuştu. Ruhsatı aldıktan 36 ay sonra projeyi teslim etmeyi hedeflediklerini belirten Göksel Kocabey, “Fikirtepe Projesi’nde metrekare birim fiyatlarının 4 bin liradan başlaması planlanıyor” dedi.

TÜRKİYE YABANCI FONLARIN TAKİBİNDE


İlk etapta 373 konut
70 bin metrekare arsa alanına sahip olan Selimoğlu Group, Fikirtepe projesini 5 veya 6 etaptan meydana getirecek. Projenin ilk etabı 8 bin metrekare arsa üzerinde yükselecek. Göztepe Köprüsü’ne yakın bir konumda yer alan projenin ilk etabında 3 blok üzerinde 373 konut tasarlanıyor.

Ramazan ayına özel yüzde 5 indirim fırsatı

Yalçıntepe Group, Maximoon Evleri’nde Ramazan ayına özel indirim uyguluyor. Buna göre projede, konut ve rezidanslarda 89 bin liradan başlayan, işyerlerinde ise metrekaresi 3 bin liradan başlayan fiyatlar üzerinden yüzde 5 indirim olacak. Ayrıca projeden ev sahibi olmak isteyenler kişiye özel ödeme planı ile ne kadar peşinat vereceklerini, nasıl taksitlendirme yapacaklarını da kendileri belirleyebiliyor.
1.560 konutun yer aldığı projede ayrıca 321 dairenin yer aldığı Maximoon Residence ve toplam 86 ticari birimden oluşan Maximoon Çarşı adlı açık alışveriş merkezi bulunuyor. Çarşıdaki işyeri büyüklükleri 50 ve 1.750 metrekare arasında değişiklik gösteriyor.

Florya’da örnek daireyi sergilemeye başladı

Florya Ekşinar Konakları, örnek dairesinin kapılarını ziyaretçilerine açtı. Gönye Tasarım tarafından tasarlanan, 225 metrekarelik 4+1 örnek daire ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Eroğlu Gayrimenkul’ün 190 milyon lira yatırım bedeliyle hayata geçirdiği projede, büyüklükleri 76 ile 463 metrekare arasında değişen 1+1’den 7+2’ye kadar değişen 230 daire yer alıyor.
Konutların dışında 73 adet home-ofis ve 5 mağazanın da bulunduğu projenin Arlık 2012’de teslim edilmesi planlanıyor. Sosyal tesislerin ücretsiz olduğu projede, bir adet kapalı havuzun dışında, çocuk oyun ekipmanları, fitness salonu, Türk hamamı ve aerobik salonu gibi donatılara da yer veriliyor.

Bu yıl evlenen çiftlerin ilk durağı olmayı başardı

Yaz sezonuyla birlikte artan evlilikler mobilya satışlarına yansıdı. Dekorasyona dair ihtiyaç duyulan birçok şeyi bünyesinde bulunduran MASKO da bu satışlardan nasibini aldı. 2012 yaz sezonunda artan düğünlerle birlikte MASKO’daki mobilya satışında toplamda bir canlanma olduğunu anlatan MASKO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı, “483 bin metrekarelik kapalı alanıyla, dünyanın en büyük mobilya kenti olan MASKO 550 satış mağazasıyla bu dönem de evlenenlerin ilk durağı oldu” dedi.
Geçen yıla göre ilk dönemi daha durağan olan evlilik sezonunun eylül ayıyla birlikte hareketlenmesini beklediklerini anlatan Karcı, “Bu sezon gençler, daha çok dömiklasik ve modern mobilyaları tercih etti. İç mimarlarımızla, gençlere arzu ettikleri ev dekorasyonunu paket çözüm olarak sunan mağazalarımız oldu” dedi.

JCB’den Ankara’ya Leed Gold sertifikalı bina

Dünya çapında sürdürülebilir çevre ve iklim değişikliği konusunda sayısız Ar-Ge çalışmalarının altına imza atan JCB’nin Türkiye’deki iş ortağı SİF İş Makinaları, OSTİM’de yükselecek yeşil sertifikalı Ankara Bölge Müdürlüğü binasının temellerini attı.
Türkiye ziyareti çerçevesinde Ankara’ya gelen JCB Başkanı Sir Anthony Bamford’ın ve JCB temsilcilerinin yanı sıra Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu, STFA Yatırım Holding ve Işıklar Holding üst düzey yöneticileri ile SİF İş Makinaları Genel Müdürü Cüneyt Divriş’in de hazır bulunduğu temel atma töreni, 17 Temmuz 2012, Salı günü gerçekleşti. Mimari tasarımı Akün Mimarlık’a ait olan ve JCB’nin dünyadaki ilk LEED® Gold sertifikalı distribütör tesisi olacak SİF İş Makinaları Ankara Bölge Müdürlüğü binası, 2013’te açılacak.