Ekonomi Türkiye’ye sermaye girişi başlayacak

Türkiye’ye sermaye girişi başlayacak

17.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Türk ekonomisine yönelik güvenin devam ettiğini belirterek, 15 Temmuz’dan kısa süre sonra bile yabancı sermaye girişinin devam ettiğini bildirdi. Canikli, özellikle Körfez sermayesinin gelmesi için uygun finansal araçları oluşturduklarını vurgulayarak, “Önümüzdeki günlerde kalıcı ve yüksek  miktarda, ağırlıklı olarak Körfez’den yabancı sermaye girişi göreceğiz” dedi.

Türkiye’ye sermaye  girişi başlayacak

Yabancı bankaların Türkiye’de şube açmak istediklerini de belirten Canikli, “Türkiye içerisinde rekabeti bozucu bir yapının ortaya çıkmasını istemiyoruz. Biz, seçtiklerimize bankacılık kurma izni veriyoruz. Bu konuda seçici davranıyoruz” diye konuştu. Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’na konuk olan Canikli, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Hollanda ve Almanya başta olmak üzere, bazı Avrupa ülkelerinin referandum çalışması yapan Türk bakanlara yönelik
tavırlarına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Canikli, yapılanların kabul edilemez nitelikte olduğunu, Hollanda’nın tavır ve yaklaşımları çerçevesinde önümüzdeki dönemde ilave tedbirler alınabileceğine işaret etti.

Canikli, Türkiye’deki Hollanda kaynaklı yatırımların varlığına ilişkin, “Sonradan oyunun kurallarının değiştirilmesi anlamına gelebilecek olan bir kural değişikliğine kesinlikle gitmeyiz” dedi.

Yoğun talep var

Canikli, doğrudan yabancı yatırımlara sunulmuş şartların devam edeceğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Hiçbir şekilde, kim olursa olsun, sermayenin kaynağının önemi yok, nereden geldiğinin önemi yok, geldikten sonra kurallarımız çerçevesinde onlar devam edecektir. Kim olursa olsun, nereden gelirse gelsin, ayrı, olumsuz bir muamele söz konusu olmayacaktır.”

Canikli, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) devredilen şirketlere ilişkin, “Şu ana kadar TMSF’ye devrolan şirketlerin aktif büyüklüğü 40.5 milyar lira. Bu yönüyle bakıldığında Türkiye’nin en büyük holdingi diyebilirsiniz” dedi.

Canikli, TMSF’ye devredilen şirketlere ilişkin soruya, “İçeriden ve dışarıdan çok yoğun satın alma talepleri var” yanıtını verdi.