Ekonomi ‘Türkiye, yeni dünya düzeninin merkezinde’

‘Türkiye, yeni dünya düzeninin merkezinde’

01.06.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Clinton ve Schröder’a yön veren, Tony Blair’in danışmanı, sosyolog Lord Giddens, perakendecilere seslendi: “Atatürk’ün söyledikleri, 21. yüzyılda bizim ufkumuzu açıyor”

‘Türkiye, yeni dünya  düzeninin merkezinde’

Soysal Danışmanlık tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Perakende Liderler Konferansı için Cannes’a gelen 140 perakendeci, Tony Blair’i iktidara taşıyan 3. yol kuramının yaratıcısı Lord Anthony Giddens’in yeni dünya düzenine ilişkin öngörülerini dinledi.
Clinton, Schröder gibi siyasetçilere yön veren ve sosyolojinin yaşayan en büyük ismi olarak tanımlanan Giddens, Türk perakendecilere, “Bu çok kutuplu dünyada, iktidarın doğuya kaydığı bir dönemde Türkiye’nin önemi daha da arttı” dedi.
Konuşmasında Atatürk’ün “Şiddete başvurarak, kılıç kuşanarak zafer kazanmaya çalışanlar, eninde sonunda düşünce ve ekonomik gelişmeyle kuşatanlara mağlup olacaktır” sözlerine atıfta bulunan Giddens, “Atatürk’ün söyledikleri 21. yüzyılda bizim ufkumuzu açıyor” dedi.

‘Müthiş çıkış’
London School of Economics eski Direktörü, Tony Blair’in danışmanı ve sosyal bilimci Lord Giddens, yeni dünya düzeninde Türkiye’nin “müthiş” bir çıkışı olduğunu belirtti. Giddens, dünyada radikal değişimler yaşandığını, ciddi bozulmalar olduğunu, bunun herkesi etkileyeceğini anlattı.
Obama’nın politikalarının Bush yönetimine kıyasla fark yaratacağını, dünya düzeninin değiştiğini, ABD’nin liderliğine ihtiyaç bulunduğunu ileri süren Giddens, bugünkü resesyonun 1930’lardan daha derin olduğunu, hiç kimsenin resesyonun ne zaman biteceğini bilmediğini belirterek şöyle konuştu:
“Bence bu resesyon çok yapısal ve derin. Belki bir süre daha etkilerini yaşamaya devam edeceğiz. Sizin sektörlerinizi de etkileyecek. Çok hızlı bir şekilde düzelme olmayacak. Temkinli davranmakta fayda var. V şeklinde iyileşme olacağı söyleniyor. Bence böyle olmayacak, daha dalgalı ve iniş çıkışların olduğu yavaş bir iyileşme olacak. İyileşme sürecinde engebeli bir yol bizi bekliyor.”
Küreselleşmenin bir Batı projesi olmadığını, gücün Doğu’ya doğru kaymaya başladığını ve hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını savunan Giddens, enerji krizinin herkesi etkileyeceğini, resesyondan sonra petrol fiyatlarının varil başına 200 dolara kadar çıkabileceğini söyledi.

‘AB, Türkiye’yi oyaladı’
Lord Anthony Giddens, AB’nin liderlik gücünü artıracağını belirterek şöyle devam etti:
“Gelecekte AB daha sağlamlaşacak. Türkiye’nin AB’ye katılmasını son derece destekliyorum. Türkiye’nin pozisyonu artık daha önemli. Stratejik anlamda Türkiye, dünyanın göbeğine oturmuş durumda. Türkiye’nin, yeni dünya düzeninde müthiş bir çıkışı var. Obama, Türkiye’de muazzam bir konuşma yaptı. Bush bir milyon yıl iktidar olsaydı böyle konuşma olmazdı.”
AB ile Türkiye arasında, son 40 yılda olumsuz ilişkiler yaşandığını vurgulayan Giddens şöyle dedi:
“Türkiye’yi AB’ye alacağız diye oyaladılar. Türkiye’de AB’ye karşı çok güçlü olan kamuoyu desteği son dönemde bu nedenle azaldı, AB şevkinin kırılınca milliyetçilikte bir miktar artış oldu. Türkiye’nin laik ve demokratik yapısı büyük önem taşıyor. Bu yapı, Türkiye tarihinin altyapısındaki önemli hususları teşkil ediyor. Atatürk’ün söyledikleri bizim ufkumuzu açıyor.”



Krize Cannes molası

‘Türkiye, yeni dünya  düzeninin merkezinde’

Türkiye’de iç talebin yetersizliğiyle boğuşan, kampanya üzerine kampanya yaparak alışverişi canlandırmaya çalışan perakendeciler, Fransa’nın Cannes kentinde bir kez daha rekabeti unutup birlik oldu. Soysal Danışmanlık’ın sahibi Suat Soysal’ın dört yıldır gelenekselleştirdiği Liderler Konferansı’na bu yıl da 150’ye yakın perakendeci katıldı. Bu yıl konferansın kahve aralarında ve sohbetlerdeki birinci konusu, erken indirimlerin kârlılıkları nasıl erittiğiydi. Perakendeciler her fırsatta, indirimleri düzenleyen yeni yasanın çıkmasının aciliyetine vurgu yaptı. Konferansın değişmez ve en eğlenceli ismi yine Abdullah Kiğılı idi.



‘Sosyalleştiren perakendeciler dönemi’
La Rinascente CEO’su, Beymen Mağazacılık ve Boyner Büyük Mağazacılık Yönetim Kurulu Üyesi Vittorio Radice, gelecekte alışveriş merkezlerini hareketlendirecek yegane unsurların restoran, kafe ve barlar olacağını, insanları sosyalleştirebilecek mekânlar yaratmanın büyük önem taşıyacağını kaydetti.
Radice, kriz sonrası oluşan yeni düzende artık kadınların 1000 euro’luk el çantaları almayacağını, akşamları pahalı şampanyalar açtırılmayacağını ve keyif veren alışverişlerin azaltılması gerekeceğini belirterek perakendede yiyecek-içeceğin büyümeye devam edeceğini, ihtiyaç dışı alanların küçüleceğini söyledi. Radice, “Tekstil ağırlıklı alışveriş merkezleri out, sosyal mekânların ağırlıklı olduğu alışveriş merkezlerinin” görüşünü dile getirdi.
LIP Ludger Inholte Projektentwicklung firmasının sahibi Ludger Inholte ise Halikarnas Bodrum Galeri projelerinin tanıtımını kısa bir süre önce yaptıklarını, bu projeyle Türkiye’de kendilerini çok iyi konumlandırdıklarını, “sıradışı” bu alışveriş merkezi için kiralama işine başlanacağını kaydetti.
 Inholte, “Türkiye’de orta ve uzun vadede mükemmel bir yatırım havası görmekteyiz. Türkiye’nin makro ekonomik verileri daha şimdiden pek çok AB ülkesinden iyi durumda. Pek çok AB ülkesi buna gıptayla bakmakta” diye konuştu.