Ekonomi Türkiye’yi daha yükselteceğiz

Türkiye’yi daha yükselteceğiz

07.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Media Markt Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökyıldırım’ın grupta yükselmesi, Türkiye’yi de yükseltecek. Gökyıldırım, “Üç yıldır yaptıklarımızla en hızlı büyüyen ülke olduk” dedi.

Türkiye’yi daha yükselteceğiz

Teknoloji perakende zinciri Media Markt Türkiye’nin İcra Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım, grupta üst düzeye tırmanırken, Türkiye için büyüme hedeflerini de yükseltti. Gökyıldırım’ın yeni görevi Türkiye’yi grup bünyesinde de öne çıkarıyor. Yenal Gökyıldırım, Türkiye’yi son üç yıldır kesintisiz olarak büyüterek şirketi grubun en hızlı büyüyen ülkesi konumuna getirmişti. Bu başarısı sonrasında Media Markt Yunanistan’ın da icra kurulu başkanlığına getirildi. Ayrıca doğu bölgesi operasyon başkanlığı görevi doğrultusunda İsveç de ona bağlandı.

Ciddi dönüştük

Basın mensuplarıyla bir araya gelen Yenal Gökyıldırım, Türkiye pazarında ciddi dönüşüm yaptıklarını belirterek, “Hem büyüdük hem de dönüşümü yaşadık. Bu deneyimlerden diğer ülkelerin de kazanacağı şeyler var. Türkiye’nin global icra kuruluna giriyor olması önemli fırsat. Bu benim değil Türkiye’nin başarısı. Bütün yönetici arkadaşların emeği, çabası var. Hayata geçirdiklerimizle fark yarattık. 3 yıldır yaptıklarımızla en hızlı büyüyen ülke olduk” dedi.

Her yıl pazarın üzerinde iki katı büyüme gerçekleştirdiklerini dile getiren Gökyıldırım, “Geçen yıl pazar yüzde 15 büyüdü, biz de bunun üzerinde büyüdük. Ama bizim mali yılımız eylül ayında bitiyor. Biz şu anda ikinci çeyrekteyiz. Her zaman tüketiciyi merkeze oturtan strateji belirledik. Dijitalleşme konusunda çok büyük adımlar attık. Türkiye’deki online satış yatırımları, merkezi fiyatlandırma, yapay zekaya bağlı lojistik ve tedarik sistemlerinin kurulması ve şirketin kültüründe müşteri odaklı dönüşümün sağlanması gibi projeleri gerçekleştirdik. Başarının kaynağında yatan en önemli faktörlerden biri de çok kanallı entegre iş modeli oldu “diye konuştu.

Bir soru üzerine sektörü de değerlendiren Yenal Gökyıldırım, Türkiye’de pazarda daralma olduğunu ancak ülke dinamiklerinin her zaman gücünü koruduğunu vurgulayarak, “Her yıl 600 bin evlilik, 150 bin boşanma oluyor. Öğrenci nüfusu var. Her yıl 2.5 milyon kişi kentlere göç ediyor. Herkesin bir teknoloji ihtiyacı oluyor. Ülkede sadece 70 milyon cep telefonu abonesi var. Her sektörde olduğu gibi konsolidasyon oluyor. Şu anda bir de e-ticaret kanalı var” ifadesini kullandı.

10 yeni mağaza yolda

2019 yılı tahminlerinde de bulunan Yenal Gökyıldırım, “Pazar geçen yıllara benzer büyüklüğe ulaşır. Yüzde 16 büyüyeceği yönünde tahminimiz var. Pazarın büyüklüğü 70 milyar TL’ye ulaşır. İçinde olduğumuz bir ekonomik daralma var ama derinleşmediğini görüyorum. Türkiye’de büyümemiz sürecek. E-ticaret mağazalaşmayı düşürdü ama bizim Türkiye’de mağazalaşmamız devam edecek. Çok büyük coğrafya hala mağaza ihtiyacı var. İşimizi büyütmek için uğraşıyoruz. Üç yeni mağazamız inşaat aşamasında. İstanbul, Diyarbakır ve Eskişehir’de mağazalar olacak. Toplamda 10 yeni mağaza açarız” dedi.

Türkiye’yi daha yükselteceğiz

Her fırsat değerlendirilir

Yenal Gökyıldırım, Teknosa satın almasıyla ilgili bir soruya da şu yanıtı verdi: “Teknosa sürecini, MediaMarktSaturn Grup’un da bağlı olduğu Ceconomy yürütüyor. Grup, 2 hafta önce yapılan global yıl değerlendirme toplantısında sürecin askıya alındığını açıkladı. Teknosa bunun üzerine KAP’a Ceconomy’nin yaptığı açıklamayla ilgili bir bilgilendirme gönderdi. Türkiye’de işlerin büyütülmesi için her fırsatın değerlendirileceği dile getirildi. Görüşmeler holding seviyesinde oldu.”

Online’ın payı % 12 oldu

Yenal Gökyıldırım, en çok satışın halen cep telefonu kategorisinde olduğunu belirtirken, Türkiye’deki satışlarındaki online payın da yüzde 12 olduğunu aktardı. Gökyıldırım, KDV’nin uzatılmasına ilişkin bir soruya da, “Geçen yıl yüzde 15 oranında etkisini gördük. Üç ay daha uzatılması olumlu bir adım. Biz şirket olarak da Enflasyonla Topyekün Mücadeleye destek veriyoruz” dedi.