Ekonomi 'Türkiye'siz F-35 çökmeye mahkum'

'Türkiye'siz F-35 çökmeye mahkum'

01.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türk savunma sanayiinin adeta gövde gösterisi yaptığı IDEF’in açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin dışlandığı bir F-35 projesi tamamen çökmeye mahkumdur” mesajını verdi

Türkiyesiz F-35 çökmeye mahkum

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin dışlandığı bir F-35 projesinin çökmeye mahkum olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük savunma sanayii buluşmalarından olan Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF) dün kapılarını açtı.

Savunma ve güvenlik alanlarında önemli bir platform haline gelen IDEF, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde bu yıl 14. kez düzenleniyor.

Fuar, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve yabancı temsilcilerin de katıldığı törenle kapılarını açtı.

Sonunu göremiyorlar

IDEF’in açılış konuşmasını gerçekleştiren Erdoğan, şunları söyledi:

“Savunma hakkımızın hiçe sayılması, hatta bizi doğrudan can evimizden vurmaya yönelik adımlara destek verilmesi karşısında herhalde sessiz kalmayacaktık.

Haberin Devamı

Nitekim öyle de yaptık. Rusya ile vardığımız S-400 anlaşmasının gerisinde işte böyle bir süreç vardır. Daha da önemlisi kendi hava savunma sistemlerimizi üretme konusunda çok hızlı bir şekilde yol alıyoruz.

Bugünlerde F-35’ler konusunda da benzer bir haksızlığa, daha doğrusu dayatmaya maruz kalıyoruz. Proje ve üretim ortağı olduğumuz bir konuda bizi dışlamaya çalışanların hala bu işin sonunun nereye varacağını göremediklerini düşünüyoruz. Açık konuşuyorum, Türkiye’nin dışlandığı bir F-35 projesi tamamen çökmeye mahkumdur.”

1993’ten beri düzenlenen IDEF’in 190 firmadan 1100’e yakın firmaya ulaşarak kendini dünya çapında kanıtlamış bir ihtisas fuarı haline geldiğini dile getiren Erdoğan Türkiye’nin son 17 yılda savunma sanayisinde elde ettiği kazanımların en iyi görüleceği zeminin bu fuar olduğunu vurguladı.

Yüksek teknoloji var

Göreve başladıklarında Türkiye’nin savunma sanayisinde dışa bağımlılık oranının yüzde 80 düzeyinde olduğunu dile getiren Erdoğan, bugün bu oranın yüzde 30’lar seviyesine kadar indirildiğini açıkladı.

Yüksek teknolojiye dayalı savunma sanayii ürünlerinin tasarım ve üretimine önem verdiklerini belirten Erdoğan, “Zırh, optik, yazılım, motor, simülasyon, patlayıcı teknolojileri başta olmak üzere ülkemizin önünü kesmek için araç olarak kullanılan her hususta kendimizin ve dostlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak altyapıyı kurmakta kararlıyız” dedi.

Haberin Devamı

75 milyar $’lık çalışma yapılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Savunma Sanayii Başkanlığı’nın portföyünde proje bedeli 75 milyar doları bulan 690’dan fazla başlıkta çalışma olduğunu dile getirerek şunları söyledi:

“Hisseleri doğrudan veya dolaylı olarak kamuya ait savunma sanayisi şirketlerimizin her biri kendi alanlarında dünya markası haline geldi. Özel sektör kuruluşlarımız çok sınırlı imkanlarla çok büyük başarılara imza atıyorlar. Savunma sanayisi alanında deneyimli ve uzmanlaşmış insan kaynağımız oluştu. Artık dışarıdan uzman getirmek yerine biz dışarıya uzman gönderir hale geldik. Dünyanın her yerinde teknolojinin lokomotifi savunma sanayisidir.”

Erdoğan, kurallara dayalı uluslararası düzenin her gün biraz daha erozyona uğratıldığını belirterek, “Yine ve çok daha tehlikeli bir silahlanma yarışına yol açacak güç rekabetinin hortlama ihtimali giderek artıyor” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Türkiyesiz F-35 çökmeye mahkum

TUSAŞ standında sergilenen Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri ATAK-2 ilk kez görücüye çıktı.

Türkiyesiz F-35 çökmeye mahkum

Hürkuş-C, pilot eğitim ihtiyacının yanı sıra hafif taarruz ve silahlı keşif görevlerinin, düşük maliyet ve yüksek hassasiyetle yapılabilmesi için geliştiriliyor.

Türkiyesiz F-35 çökmeye mahkum

Türkiyesiz F-35 çökmeye mahkum

Türkiyesiz F-35 çökmeye mahkum

Bini aşkın firma

Fuara bu yıl 576’sı yabancı, 485’ü Türk toplam 1061 firma katılıyor.

Fuar kapsamında 4 bin 420 planlı görüşme gerçekleştirilecek. 70 imza töreninin gerçekleştirilmesi planlanan fuarda zırhlı muharebe araçları, taktik zırhlı araçlar, insansız kara araçları, roketler, füzeler, piyade silahları, askeri simülatörler ve patlayıcı imha ekipmanlarının aralarında olduğu ürünler sergileniyor.

Türkiyesiz F-35 çökmeye mahkum

Seri üretim sürecindeki ilk konfigürasyonu olan Altay T1, BMC tarafından sergileniyor.