Ekonomi Türkmen gazı da gündemde...

Türkmen gazı da gündemde...

13.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov’u ziyaretinde Türkmen gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması konusu gündeme geldi. Türkiye, Rusya’nın gazı kesme ihtimaline karşı Katar ve Azerbaycan’la mutabakat imzalamıştı

Türkmen gazı da gündemde...

Uçak düşürme krizinin ardından Rusya’nın doğalgazı kesip kesmeyeceği tartışılırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Aşkabat ziyaretinde Türkmen gazı da gündeme geldi. Erdoğan ile Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, Türkmen gazının hem Türkiye’ye, hem de Avrupa’ya taşınmasına yönelik görüşme yaptı.

Haberin Devamı

Rusya ile yaşanan krizin ardından Katar’da doğalgaz anlaşması imzalayan Türkiye şimdi de Türkmen gazına yönelik Türkmenistan ile görüşmelere başladı. Konu dün Erdoğan’ın Aşkabat ziyaretinde de gündeme geldi. Erdoğan ile Berdimuhammedov, Türkmen gazının hem Türkiye’ye, hem de Avrupa’ya taşınmasına yönelik görüşme yaptı.

Berdimuhamedov, Türkmen gazının Avrupa’ya iletilmesine yönelik olarak, “Bu konuda müzakereler devam ediyor. Türkmenistan’ın iştirak ettiği tüm doğalgaz projeleri, herhangi jeopolitik etkenlere tabi değil. Bu projeler hattın geçtiği ülkelerin ticari çıkarlarına göre belirlenmiştir. Bu bizim değişmez tutumumuzdur ve böyle de devam edeceğiz” dedi.

Erdoğan, Türkmenistan’ın tarafsızlığının 20. yıldönümü vesilesiyle Aşkabat’ta düzenlenen uluslararası konferans sırasında, katılımcıların bazılarıyla daha ikili temaslar yaptı.

Haberin Devamı


İkili görüşmeler

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ile akşam saatlerinde Oğuzkent Oteli’nde yapmayı planladığı ikili görüşmeyi de Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Merkezi’nde gerçekleştirdi. Yaklaşık 40 dakika süren görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da katıldı.

Erdoğan’ın Aşkabat’taki konferans ve çalışma yemeği sırasında, Belarus, Kırgızistan, Özbekistan, Afganistan, Tacikistan, Hırvatistan ve Moldova’nın Cumhurbaşkanları ile ikili temasta bulunduğu kaydedildi.

Erdoğan, konferans sonrasında ise Oğuzkent Oteli’nde Pakistan Başbakanı Nevaz Şerif’le de bir araya geldi. Görüşmede bölgesel konular ele alındı.

Erdoğan, dün ayrıca Berdimuhamedov’un verdiği resmi öğle yemeğine katıldı. Çalışma yemeğinin ardından, liderlerle Ticaret ve Sanayi Odası binasına geçerek, kutlamalar çerçevesinde düzenlenen konser programına iştirak etti.