Ekonomi TÜRMOB genel kurulu

TÜRMOB genel kurulu

06.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Vergi Dünyası / Mustafa ÖZYÜREK

TÜRMOB genel kurulu



1989 yılında çıkarılan 3568 sayılı meslek yasası ile kurulmuş bulunan TÜRMOB'un 11. Seçimli Genel Kurulu 7 Ekim 2000 Cumartesi günü Ankara'da toplanıyor. 1932 yılından beri yasal bir statüye sahip olmak için uğraşan muhasebe camiası 3568 sayılı yasa ile isteğine ulaşmıştır. 1990 yılında Yeminli Mali Müşavirler Odaları ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ile onların üst birliği olan TÜRMOB kurulmuş, meslek mensupları ruhsatlarını almışlardır.
TÜRMOB Genel Kurulu'na 8 yeminli mali müşavir, 69 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odası'nda örgütlü bulunan 3182 yeminli mali müşavir 27.064 serbest muhasebeci ve 22.473 serbest muhasebeci mali müşaviri temsilen 2200 delege katılıyor. Siyasal partilerin bile kurultaylarına 1100 delege katıldığı düşünülürse, TÜRMOB en çok delegeye sahip örgüt durumundadır.
TÜRMOB üyesi meslek mensupları, esas itibariyle işletmelerin defterlerini tutarlar, mali tablolarını ve vergi beyannamelerini düzenlerler. İşletmelerin muhasebe sistemlerini kurmak, mali tabloları denetleyip yorumlamak, vergi beyannamelerinin ön denetimini ve tam tasdikini yapmak da TÜRMOB üyelerine verilen yasal görevlerdir.
TÜRMOB'dan ruhsat almayanların defter tutmaları ve denetim yapmaları suçtur.
Mesleğe serbest muhasebeci olarak girebilmek için, ticaret lisesi veya muhasebe ve işletme alanlarında eğitim veren fakültelerden ön lisans düzeyinde eğitim görenler TÜRMOB'un ÖSYM vasıtasıyla yaptığı sınavı kazanmaları halinde 4 veya 6 yıl staj yaptıktan sonra yeterlik sınavlarında başarılı olmaları gerekir. Serbest muhasebeci mali müşavir olabilmek için, muhasebe, işletme vb. alanlarında lisans düzeyinde eğitim görmeleri, staja başlangıç sınavını kazanmaları, 2 yıl staj yapmaları ve yeterlik sınavında başarılı olmaları gerekmektedir.
Yeminli mali müşavir olabilmek için 10 yıl serbest muhasebeci mali müşavir olarak faaliyette bulunduktan sonra, yeterlik sınavında başarılı olmak gerekir. Ayrıca Maliye Bakanlığı merkezi denetim elemanları (Maliye müfettişleri, hesap uzmanları, gelirler kontrolörleri), bankalar yeminli murakıpları, üniversite profesörleri ile Sayıştay denetçileri sınavsız yeminli mali müşavir ruhsatı alabilmektedirler.
Maliye Bakanlığı'nca yayımlanan bir tarifeye göre ücret alan meslek mensupları, görevleri sırasında yaptıkları yanlışlıklardan sorumlu tutulmaktadırlar.
Ekonominin kayda alınması, denetlenmesi konusunda önemli görevler üstlenen 52 bin üyesi ve yurdun her tarafına yayılmış bulunan 77 odası ile TÜRMOB büyük bir sivil toplum örgütü konumundadır. Başta ekonomi, maliye, muhasebe ve vergi kanunları olmak üzere ülkenin temel konularında sürekli görüşler üreten, kamuoyuna sunan TÜRMOB, hükümet kararlarının oluşmasında ve yasa tasarılarının kanunlaşmasında önemli bir etkinliğe sahip.
TÜRMOB'un bu ağırlığı vergi beyannamelerinin meslek mensuplarınca imzalanması mecburiyeti getirilmesi, banka kredi müşterilerinin mali tablolarının denetlenmesi, işsizlik sigortası fonlarının, organize sanayi bölgelerinin, tarım kooperatiflerinin denetlenmesi konularındaki yasal düzenlemelerde meslek mensuplarına yetki ve görev verilmesinde kendisini göstermiştir.
TÜRMOB Uluslararası Muhasebeciler Federasyon (IFAC), Akdeniz Ülkeleri Muhasebeciler Federasyonu (FCM) üyesi olarak, uluslararası düzeyde de etkin bir konumdadır.
Delegelere ve ilgili çevrelere dağıtılmış bulunan "1999 Ekonomik Rapor"da Dünya ve Türkiye ekonomisi ile ilgili son gelişmeler değerlendirilmekte, ayrıca vergi sistemine ilişkin eleştiri ve önerilere yer verilmektedir.
Genel kurulda mükelleflerin ve meslek mensuplarının huzur içinde dinlenebilmelerine olanak tanıyan "mali tatil" yasa teklifinin ve 3568 sayılı yasada önemli değişiklikler öngören yasa teklifinin kanunlaşması yönünde karar alınması da bekleniyor.