Ekonomi TÜRMOB’un vergi önerileri

TÜRMOB’un vergi önerileri

22.10.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Vergi Dünyası / MUSTAFA ÖZYÜREK

TÜRMOB’un vergi  önerileri

TÜRMOB’un vergi önerileri

Vergi Dünyası / MUSTAFA ÖZYÜREK

TÜRMOB (Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği) Genel Kurulu geçtiğimiz cumartesi günü Ankara’da toplandı.
Benim açış konuşmamla başlayan Genel Kurul’da; Maliye Bakanı Sümer Oral, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Metin Şahin ve İstanbul milletvekili Sayın Masum Türker’in birer konuşma yaptığı toplantıda çeşitli partilere mensup milletvekilleri, yöneticiler ve 1500’ü aşkın delege hazır bulundu.

İki rapor benimsendi
Genel Kurul’da TÜRMOB’un ekonomiye ve vergi sistemine bakışını ve önerilerini içeren iki rapor görüşülerek kabul edildi.
17 Ekim günü TBMM’ye sunulmuş olan 2002 yılı bütçesi de Maliye Bakanı’nın açış konuşmasında ve çeşitli konuşmalarda gündeme getirildi, değerlendirmeler ve eleştiriler yapıldı.
Genel Kurul’da kabul edilen raporda TÜRMOB’un vergi sistemi ile ilgili önerilerinin ana başlıkları aşağıdaki noktalarda toplandı.

Vergi iadesi aylık olmalı
• Türk vergi sisteminde yavaş yavaş bir faciaya dönüşen, eski götürü usulün yerini alan basit usul mutlaka kaldırılmalıdır.
• Ücretlilere uygulanan vergi iadesi yıllıktan aylık hale dönüştürülmeli ve her türlü belgeli harcamayı kapsayacak şekilde genişletilmeli.
• Kâr edenden de, zarar edenden de alınan ve Gelir Vergisi’ni kelle vergisine dönüştüren hayat standardı esası kaldırılmalı.
• Gelir ve servet çözülmeleri ile harcama düzeyi arasında bağ oluşturan bir mekanizma oluşturulmalı, geçmişe yürümeyen, kapsamı ve sınırları yasa ile belirlenmiş bir servet beyanı ve nereden buldun sorgulamasının yapılacağı bir hukuki yapı oluşturulmalıdır.
• Ülkede yaşanan yüksek enflasyon, işletmelerin mali tablolarını tahrip ederek, ayrıca karın yanında sermayenin de vergilendirilmesi sonucunu doğurmaktadır.
Enflasyonun olumsuz etkilerini gidermek için vergi sisteminde dağınık bir şekilde yer alan düzenlemelerin kaldırılarak enflasyon muhasebesi getirilmelidir.
• Ücretlilere uygulanan Gelir Vergisi tarifesi 5 puan düşürülerek % 10’dan başlamalıdır.
Bu arada kaçak istihdama yol açan yüksek oranlı SSK primleri makul düzeye indirilmelidir.
• Ekonomiyi canlandırabilmek, vergiye karşı oluşan direnci kırabilmek ve faturasız alışverişin önüne geçebilmek için KDV oranlarında belirli bir süre indirime gidilmelidir.
• Vergi sistemi, leasing, factoring, forward ve e - ticaret gibi modern araçları vergilendirecek esnekliğe kavuşturulmalıdır.
• 1994 krizi ve 17 Ağustos depremi sonrasında çıkarılan vergi tekniğine ve hukuk ilkelerine uymayan olağanüstü vergiler tekrarlanmamalıdır.
• Kayıt dışı ekonomi ile uzun soluklu, etkin ve tutarlı bir mücadele yürütülmelidir. Vergi kimlik numarası uygulaması vatandaşlık numarası haline dönüştürülmeli, hamiline yazılı çek, bono, hisse senedi gibi belgeler nama yazılı hale getirilmeli, belli tutarı aşan ödemeler mutlaka bankadan geçirilmelidir.
• Kamuoyu vergi konusunda bilinçlendirilmeli, vergi ödememe toplumca tepki konulan bir suç haline dönüştürülmelidir.
• Vergi yönetimi güçlendirilmeli, vergi denetimi etkinleştirilmeli, vergi denetiminde serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirlerden etkin şekilde yararlanılmalıdır.




EKONOMİ