Ekonomi TÜRSAB Başkanı'ndan önemli açıklamalar

TÜRSAB Başkanı'ndan önemli açıklamalar

13.08.2018 - 11:04 | Son Güncellenme:

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, "Turizmin cari açığı gidermesine yönelik katkı hedefimiz önümüzdeki yılda yüzde 50 civarındadır. Yani cari açığımızı yüzde 50 kapatacak bir hedefimiz var" dedi.

TÜRSAB Başkanından önemli açıklamalar

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, Anadolu Ajansı (AA) Finans Masası'na konuk oldu.

Haberin Devamı

Turizm sektörünün cari açığın azalması için en fazla katkıyı sağlayan sektörlerden olduğunu ifade eden Bağlıkaya, sektörün geçen sene cari açığın azaltılmasına 21 milyar dolar net katkı sağladığını söyledi.

Turizm sektörünün cari açığın düşürülmesi için katkısını yıldan yıla artıracağını aktaran Bağlıkaya, kurda yaşanan dalgalanmaların bunu değiştiremeyeceğini kaydetti.

Bağlıkaya, ekonomideki gelişmelere ilişkin, “Kur artışları herhangi bir ekonomik temeli olmayan, herkesin malumu olduğu sebeplerden siyasi bir takım olaylardan kaynaklı Türkiye’ye bir operasyon yapılıyor. Şu anda bu operasyonu yapanların gözden kaçırdığı çok önemli bir nokta var. Böyle durumlarda siyasilerin yüklerini millet alır. Dolayısıyla Amerika’nın yaptığı bu işler sadece siyasi iktidara değil halka yönelik bir operasyona dönüşmüş vaziyette. Dolayısıyla halk bunun cevabını verir. Yani geçmişte olduğu gibi bugün de vermeye devam edecektir. Bununla ilgili hiçbir endişe, şüphe yok.” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Kurdaki artışın turizme yansımalarına da değinen Bağlıkaya, şunları söyledi:

"Belli bir süre içinde stabil hale gelecek. Bu böyle devam etmeyecek tabii ki. Ekonomimize negatif yansımaları olacaktır ama turizm açısından bakıldığı zaman, turizmin cari açığı gidermesine yönelik katkı hedefimiz önümüzdeki yılda yüzde 50 civarındadır. Yani cari açığımızı yüzde 50 kapatacak bir hedefimiz var. 2017’de yüzde 35, bu sene yüzde 30-40'lara yaklaşacak büyük bir ihtimalle kapatacağız cari açığı. Bu sene yüzde 40’lara yaklaşacak büyük bir ihtimalle. Turizm hareketinde geçen seneye göre yüzde 30 artış var. 32 milyar dolar döviz girdisi, 40 milyon turist bekliyoruz. Dolayısıyla 32 milyar dövizin büyük bir ihtimalle 6 milyar dolar civarında bir çıktısı olacaktır. O da 26 milyar dolar net döviz girdisiyle ümit ediyorum yüzde 40’ların üzerinde bir katkı sağlamış olacağız bu sene sektör olarak." diye konuştu.

“Çinli turist sayısını 2 milyona çıkartmak için elimizden gelen çabayı sarf edeceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 100 günlük icraat programında kültür ve turizmle ilgili önemli başlıklar bulunduğunu ifade eden Bağlıkaya, Atatürk Kültür Merkezi’nin tamamlanması halinde İstanbul’da bir cazibe merkezi olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Bağlıkaya, 100 günlük eylem planında Çin’le ilgili planları memnuniyetle karşıladıklarını dile getirerek, “Çin pazarı önemli bir pazar. Dünyada yurt dışına en fazla turist gönderen ülke Çin. Kişi başı harcamaları da en yüksek ülke. Dolayısıyla Çin önemli bir pazar. Çin’de biliyorsunuz Türkiye yılı… Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere Seyahat Acentaları Birliği’nin de bir takım girişimleri, karşı taraftaki kurumlarla yaptığı görüşmeler, aldığı kararlar, aksiyonlarla gelişen bir durum var.” dedi.

Çin’den gelen turist sayısında artış hedeflediklerini anlatan Bağlıkaya, “Bu yıl şu ana kadar ki turist artışı yüzde 97 civarında. Dolayısıyla bu artarak devam edecek, seneyi 500 bin rakamıyla tamamlamayı planlıyoruz. Önümüzdeki senelerde de Çinli turist sayısını bu rakam 2 milyona çıkartmak için elimizden gelen çabayı sarf edeceğiz. Onunla ilgili bir takım sıkıntılar var. Onları da hükümetimiz, sayın bakanımız konuya zaten herkes kadar vakıf. Dolayısıyla en kısa sürede çözülecektir. Hedeflerimize ulaşacağız inşallah.” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bağlıkaya, Göbeklitepe’nin bilinen en eski yapılarından olan piramitlerin bulunduğu bölgelerden 7 bin 500 yıl daha eski olduğunu belirterek, Göbeklitepe’nin Şanlıurfa’ya ciddi bir turizm hareketliliği getireceğini söyledi.

Dokuz günlük bayram tatili için tesislerde yer bulmanın güçleştiğini belirten Bağlıkaya, “Tüm turizm faaliyetleri olanca hızıyla devam ediyor. Otelde yer bulsanız uçakta yer bulamıyorsunuz, uçakta yer bulsanız istediğiniz tesiste yer bulamıyorsunuz. Bu da şunu gösteriyor, erken rezervasyon yapmanız lazım. Artık o sistemi benimsememiz lazım. Yani planımızı programımızı önceden yapacağız, tatilimizi erken alacağız, tatilimizi istediğimiz yerde yapacağız.

"40 milyon turist yakalanacak makul bir hedef"

Haberin Devamı

Bağlıkaya, ziyaretçi sayısındaki artışa dikkati çekerek, 40 milyon turist hedefini geçen yılın kasım ayından beri telaffuz ettiklerini belirterek, "Bu rakamı piyasayı görerek söylüyoruz. Fuarlara giriyoruz, talebe, charter seferlerine, tur operatörlerinin kapasitesine bakarak aşağı yukarı ölçebiliyoruz. Gidişata bakılırsa da aynen gerçekleşiyor. Çok ciddi, negatif bir şey olmazsa 2018 sonu için 40 milyon turist, 32 milyar dolar gelir yakalanacak makul bir hedeftir. Önümüzdeki senelerden itibaren de her sene kademeli olarak fiyat artışını ve kişibaşı harcamaların yükseleceğini öngörüyoruz." diye konuştu.

Kongre, spor, sağlık, kruvaziyer ve kültür turizminin nazlı olduğunu ifade eden Bağlıkaya, bu ortalama harcamaları yüksek olan segmentlerin henüz geri gelmediğini, yavaş yavaş devreye gireceğini söyledi.

Bağlıkaya, kongreler 2020'den itibaren, kruvaziyerler 2020, 2021'den itibaren geri döneceğini anlatarak, bu segmentlerin gitmeleri kolay, gelmelerinin nazlı olduğunu ve biraz sabırlı olmak gerektiğini dile getirdi.

Türkiye'nin potansiyelinin bilindiğini vurgulayan Bağlıkaya, "Biz bu rakamları daha önce yakaladık. Yine yakalayacağız. Kimsenin bu konuda endişesi olmasın." dedi.

Bağlıkaya, Almanya, İngiltere ve Orta Avrupa'da daha önceki rakamların üzerine çıkıldığını aktararak, "Aynı hızda devam etseydik şu anda başka yerlere gelebilirdik ama 2016'da bu rakamlar neredeyse tabana oturdu, yavaş yavaş toparlıyoruz. Türkiye Avrupalı turist için önemli bir destinasyon. Türkiye vazgeçilebilecek bir destinasyon değil." değerlendirmesinde bulundu.

"Fiziki olarak AHL yetersiz"

İstanbul Yeni Havalimanı’nın turizme katkısına ilişkin sorusu üzerine Bağlıkaya, İstanbul'un 2025 yılında 200 milyon kapasiteye sahip bir havalimanına kavuşacağını belirterek, fiziki yapı olarak Atatürk Havalimanı'nın yetersiz olduğunu kaydetti.

Bağlıkaya, kolay ulaşım turizm için önemli olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Şu anda İstanbul için potansiyel olabilecek Çin gibi pazarlarda uçuş bekleyen hava yolları var. Avrupa'dan da var. Bize kadar gelip rica edenler de var. Yeni havalimanı açılır açılmaz zaten bekleyen potansiyelin devreye girmesini sağlayacak. Gelişmiş potansiyelimizi göstermesi açısından da önemli bir yapı. İstanbul'da ciddi bir turist artışına vesile olacaktır. Transfer yolcularına, bir gün konaklayacaklar için yardımcı olacağız. Yeni Havalimanı'nda seyahat acentaları bölümü var. Dolayısıyla acentalarımız orada konumlanıyor. Transfer yolcularının İstanbul'u tanımaları için günlük turlar organize edilecek. Onların gelmeleri için çaba sarfedeceğiz."

2017 yılında Almanya'da satılan seyahat sayısı 80 milyon, bunun önemli bölümü yaz seyahati olarak satıldığını, böyle bakıldığında Türkiye'nin bunun yüzde 10-15'ler civarında, İngiltere'de bu oranın yüzde 6'larda olduğuna işaret eden Bağlıkaya, Avrupa'da hakedilen payın henüz alınmadığını ve dikkat edilmesi gerektiğini dile getirdi.

"Dünya ile rekabete Türkiye'de en hazır sektör turizm"

Bağlıkaya, turizm sektörünün dinamik olduğunu belirterek, "Dünya ile rekabete Türkiye'de en hazır sektör turizmdir. Türkiye'de dünya ile rekabet edemeyecek bir turizm ürünü gösterebilir misiniz? Tarihi, kültürü, mutfağı, turistik tesisleri ve insanıyla hiçbir ülke bizimle rekabet edebilecek düzeyde değil. İçimizdeki potansiyel sürekli öne çıkıyor. 2016'da sıfır oluyoruz, 2018'de rekor kırıyoruz. Burası hazır. İçi içine sığmayan bir sektör, sektör örgütü ve sektör bütünlüğü var. 100 milyon turist, 100 milyar dolar gelir hedefini önümüze koymalıyız. Seneyi tartışırız ama bu hedefi önümüze koymalıyız. Türkiye bunu yapabilecek potansiyele sahip." diye konuştu.

Türkiye'ye ortalama 500 dolar da 5 bin dolar da harcayan turistin geleceği bir platform olduğunu ifade eden Bağlıkaya, her segmente hizmet verebileceklerini dile getirdi.

Bağlıkaya, Göbeklitepe'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesinin önemini vurgulayarak, bunun mümkün olduğundan daha yaygın bir şekilde tanıtılması gerektiğini, Şanlıurfa'da gastronomi açısından önemli potansiyelin bulunduğunu söyledi.

"Türkiye'nin Gastronomi Haritasını çıkarıyoruz, turlar hazırlıyoruz"

Bağlıkaya, göreve gelir gelmez gastronomi ile ilgili bir proje üzerine çalışmaya başladıklarını anlatarak, "Bir üniversitemizle birlikte Türkiye'nin Gastronomi Haritasını çıkarıyoruz. Bu var mıydı? Aslında vardı. Değişik bölgelerde yörelerde yapılmış çalışmalar vardı. Biz daha derli toplu vaziyette, Türkiye'de nerede, ne yenir? Her yer ayrı bir cevher. Türkiye'nin Gastronomi Haritasını çıkarıyoruz ve yolunu çiziyoruz. Bunlarla ilgili turlar hazırlıyoruz. Fuar sezonu kışın, kışa tanıtım için yetiştireceğiz." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'un turizm sektöründe her konuya vakıf olmasının önemine değinen Bağlıkaya, bakanlığa sektörden bir ismin getirilmesinin zaman kaybını önlediğini ve etkin kararların alınmasında pozitif katkı sağlayacağını belirtti.

TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanlığı'na geldikten sonra yapılan çalışmalara işaret eden Bağlıkaya, yapısal düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını, yönetmelik çıkardıklarını, iç yapılanma sürecini tamamladıklarını, bölge temsilci seçimlerinin yapıldığını, sahte sitelerle ilgili dijital denetleme sistemini devreye soktuklarını anlattı.

Dijital denetleme sistemi hakkında bilgi veren Bağlıkaya, "Seyahat acentalarının web sitelerine girildiğinde TÜRSAB'ın logosu olacak. O logoya tıklandığı zaman acentanın gerçek olup olmadığı bizim sitemize bağlanarak gözükecek. Bunu kopyalama imkanı şu an yok. Çok önemli bir aşamaya geçtik. Vatandaşları mağdur eden bir durum vardı. Bayramdan önce çok şikayetler oldu. Bunun önüne geçtik. Bundan sonra dijital denetleme sistemiyle acentanın yasal olup olmadığıyla ilgili bilgi sahibi olunabilecek." diye konuştu.

"Türk'e Türk ürünü satıyorsun, biraz kurallarına da uy"

Bağlıkaya, Booking.com'a ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Booking.com kapatılmadı, faaliyette, kapatılan hizmetleri var. Türkiye'nin içinde Türk vatandaşlarına ürün satıyor. Bununla ilgili bir haksız rekabet var. Türkiye'deki x acentası Antalya'da bir otel satıyor, Booking.com da aynı oteli Türk vatandaşına satıyor. En düşük fiyattan satıyorum diyor. Bununla ilgili bir haksız rekabet var. Kapatılmasının temelinde bu var. Bir de vergi vermeyerek seyahat acentalarıyla rekabet ediyor. O da ayrı konu. Türk vatandaşı yurt dışına Booking.com'dan rezervasyon yapıp gidebiliyor. Yurt dışından da Booking.com'dan rezervasyon yapıp gelinebiliyor. 'Dünyanın en önemli global sitesini Türkiye kapatmış' algısı yaratılıyor. Türk kökenli sitelerin hepsi bu hizmeti veriyor. Türkiye'nin kurallarına uyulmasını istemesi haksız bir şey değil. Türk'e Türk ürünü satıyorsun, biraz kurallarına da uy. En azından bu segmentte uy."

Booking.com ile aynı durumda olan 20'ye yakın internet sitesiyle ilgili kendi aralarında komisyon oluşturduklarını ve haksız rekabete ilişkin rapor hazırladıklarını aktaran Bağlıkaya, "Tüketicinin mağdur olmasına yol açacak bir şey yapmayız, yapmak istemeyiz. İnsanların da şuna saygı duyması lazım; bizim görevimiz seyahat acentalarının hak ve menfaatlerini korumak. Türk acentaları bu rekabete tabii ki hazır. Türkiye'de Booking.com tarzı hizmet veren onlarca site var." yorumunu yaptı.

Bağlıkaya, Booking.com gibi tüm sitelerin Türkiye'de büroları ve personelleri bulunduğuna işaret ederek, "Otellerle kontratlar imzalıyorlar. Faturayı Türkiye'den kesse sıkıntı kalmayacak. Sistemin içine girecek. Fiyat avantajı yine kalacak. En ucuza alıyorsa yine en ucuza alacak. Adamlar global diye onları korumak zorunda değilim. Dünya tanıyor diye, boyun eğmek zorunda değiliz." dedi.

"Bu milletin azim ve kararlılığı burada duruyor"

Firuz Bağlıkaya, muhafazar kesimin alternatif turizme ilgisinin artmasına ilişkin bir soru üzerine, şunları kaydetti:

"Bu tür tesislerin sayısı az, fakat bu tür tesislerin bir takım fiziki özellikleri var. Yan yana olan tesislerden böyle bir tesis üretmek mümkün değil. Kendine has, kendi koyu olan, dışarıdaki temasa kapalı, bir takım özel yerlerde yapılabilecek bir iş olduğu için daha kısıtlı imkanlara sahip. Ancak sayısı her geçen gün artıyor. Arz-talep dengesinden dolayı fiyatı yüksek. Diğer otellerden istediğiniz kadar bulabilirken, daha mutaassıp, özel bir segmente sahip, hassas hizmet isteyen kitle için tesis sayısı az. Yalnız yurt içi değil, yurt dışından da talep başladı. Bizim Türk kardeşimizin kurduğu bir site var. İnanılmaz artışları var. Dünyanın her yerinden Türkiye'ye bu tür turist geliyor. Tesis sayısı arttıkça çok ciddi gelir söz konusu. Yakın bir gelecekte böyle bir sıkıntımız olmayacak."

Turizmin topyekûn bir bütün olduğunu vurgulayan Bağlıkaya, "TÜRSAB olarak biz bu işin pazarlama ayağındayız. Toplu olarak bir turizm seferberliği başlatmak durumundayız. Taksicisinden havaalanında valiz taşıyan kişisine herkesin bu bilinçte yaklaşması lazım. Turizm çok önemli. Ülkemiz için çok önemli. Cari açığı kapatmak için ilaç olabilecek bir sektör. Havaalanlarında seyahat acentaları transfer yapamıyorlar. Biraz daha dikkatli ve kucaklayıcı davranılması gerektiğini düşünüyorum. Bizim petrolümüz de turizm. Biraz daha turizm gözlüğüyle bakarak yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Bağlıkaya, Türkiye'ye yapılan spekülatif atak ile ilgili herkes gibi canlarının sıkıldığını belirterek, "Böyle durumlarda siyasilerin yükünü millet alır. İktidar kim olursa olsun millet politikacısına, siyasetçisine sahip çıkar. Bu operasyonlar gayet net. Sabahın şafağında küçültücü tweetler atacaksın. Böyle şeylere kimse prim vermez. Gün varım deme günüdür. Ne kadar varsın? Olduğumuz kadar varız, vücudumuzla varız. Sel geldiği zaman hepimiz ıslanırız." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'yi sadece istatistiki raporlardan takip edenlerin tepkilerinin yanlış olduğuna işaret eden Bağlıkaya, "Burada bunlara prim verecek bir halk yok. İçinde bulunduğumuz ahval ve şeraitten ancak milletin azim ve kararlılığıyla kurtuluruz. Bu milletin azim ve kararlılığı da burada duruyor." diyerek sözlerini tamamladı.