Ekonomi TÜSİAD’dan Doğu’ya hassasiyet bekliyoruz

TÜSİAD’dan Doğu’ya hassasiyet bekliyoruz

03.07.2010 - 00:05 | Son Güncellenme:

TÜSİAD Başkanı’nın, “Güneydoğu’da yatırım ortamı iyileştirilmeli” sözüne yanıt veren Sanayi Bakanı Nihat Ergün, “TÜSİAD’dan hassasiyet bekliyoruz” dedi

TÜSİAD’dan Doğu’ya hassasiyet bekliyoruz

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner’in, Doğu ve Güneydoğu’ya yatırım konusundaki, “Biz kalkınma örgütleri değiliz, Güneydoğu’ya yatırım için yatırım ortamı iyileştirilmeli” şeklindeki sözlerine yanıt verdi. Ergün, “Türkiye’nin diğer bölgelerine (Doğu ve Güneydoğu) yapılacak yatırımlarla ilgili de elbette TÜSİAD üyelerinden de bütün sanayicilerden de daha fazla destek ve hassasiyet bekliyoruz. Çünkü Türkiye bütün bölgelerini özel sektör eliyle kalkındıracaktır” dedi.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ergün, Doğu ve Güneydoğu ile ilgili teşvik modellerinin bazı firmaların bölgede yatırım yapmalarını sağladığını, ancak bu yatırımların arzu ettikleri seviyede olmadığını anlatırken şunları söyledi:
“Birbirimizi bu veya şu şekilde eleştirmekten ziyade oturalım ‘beraber ne yapabiliriz’ bunu planlayalım. İster TÜSİAD üyeleri olsun, ister MÜSİAD üyeleri olsun, ister TUSKON olsun, ASKON olsun. Hepsiyle birlikte Türkiye’nin içeride ve dışarıda yapması gereken siyasi ve ekonomik hamleleri müzakere etmek, birlikte adım atmak önemlidir. Yoksa sivil toplum örgütlerine doğrudan doğruya ‘siz şu düşünceleri söylediniz ama siz de şunu yapmadınız’ gibi bir politika izlemenin doğru bir yaklaşım olduğunu düşünmüyorum.”

‘Model değişir’ uyarısı
Bir gazetecinin, özel sektörün yatırım konusunda iştahlı olmadığı bölgeye devlet eliyle yatırım yapılması yorumu üzerine, yeni bir ekonomik modele geçişin işaretlerini taşıyacak kararların çok önemli kararlar olduğuna, bu kararların ayaküstü alınacak kararlar olmadığına dikkati çeken Ergün şunları kaydetti:
“Piyasa ekonomisi modelinden adeta karma ekonomi modeline hatta devletçi modele yeniden yaklaşma eğilimlerine doğru giden taleplere çok dikkatli ve itinalı yaklaşmak lazım. Bir ekonomik model değişikliğine doğru gittiğiniz zaman bu sizi siyasi model değişikliğine de götürebilir.”
Ergün şöyle devam etti:
“Eğer piyasa ekonomisi modelini esas alıyorsanız, özel sektör eliyle Türkiye’nin kalkınmasını ilerlemesini esas alıyorsanız. Sisteminiz özgürlükçü ve demokratik ve yerel yönetimleri daha çok güçlendiren, yetki devrine dayanan bir model olmalıdır. Ama ekonomik modeliniz karma ekonomiye veya devletçi ekonomik modele doğru yaklaşırsa o zaman siyasi modeliniz de daha otoriter, daha demokrasiden uzak, daha merkeziyetçi modele doğru kayma eğilimi gösterecektir. Onun için bunları böyle birlikte ele alınması, bir model değişikliği çağrıştıracak yaklaşımlara karşı son derece temkinli bakılması lazım.”

Haberin Devamı

‘EPDK piyasayı tedirgin etmesin’
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) elektrik fiyatlarında indirim kararını iptal etmesini değerlendiren Sanayi Bakanı Nihat Ergün şöyle konuştu:
“EPDK bu tür ileri geri adımlarla piyasada tedirginliğe yol açmamalı. Bundan sonraki adımlarını iyi hesaplamalı. Eğer enerji fiyatlarında ben bir indirime gittim diyorsa o indirimi uygulamalı. Üç gün sonra yanlış yapmışız pardon indirimi geri aldık gibi bir yaklaşım doğru bir yaklaşım değil. En azından piyasalar açısından ciddi bir sorunla karşı karşıya kalabiliriz.”