Ekonomi TÜSİAD'IN MİSYONU

TÜSİAD'IN MİSYONU

22.01.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

TÜSİAD'ın Brüksel Temsilcisi Dr.Bahadır Kaleağası, bozuk siyasi sistemin Türkiye'nin dışarıda milli, siyasi ve ekonomik çıkarlarını zedelediği belirtti

TÜSİADIN MİSYONU

TÜSİAD'ın Brüksel Temsilcisi ve Brüksel Üniversitesi öğretim üyesi Dr.Bahadır Kaleağası, TÜSİAD'ın önceki gün açıkladığı "Demokrasi Paketi"ni Milliyet'e değerlendirdi.
Kaleağası,tarikatlar ve Susurluk gibi konularla şekillenen gündemin Türkiye'nin dışarıda, milli çıkarlarının yanısıra ekonomik ve sosyal çıkarlarını da zedelediğini belirterek "Türkiye, istikrarsızlığı, sosyal ve siyasi sisteminin bozukluğu nedeniyle her alanda kaybetmeye aday. Bu durum, Türk mallarının dış pazarlara girmesinden tutun da, haklarımızı savunmaya, vize almaktan, turizm faaliyetlerine kadar her alanda sorun yaratıyor" dedi.
Ekonomi,siyaset ve uluslararası ilişkileri bir bütün olarak değerlendirmek gerektiğini ifade eden Kaleağası, bu sistemin ileride büyük bir çöküntüye, depreme yol açacağını vurgulayarak şöyle konuştu; "Türkiye coğrafi konumu ve tarihi yapısı itibariyle hassas dengeler üzerine kurulmuş ilişkilerle yürütülen bir ülke. Bunun için dengelerinin bozulması, çok tehlikeli. Türkiye'nin imajı zaten uluslararası camiada çok olumlu değil."
İç sorunların çözümünde acil önlem alınmadığı taktirde Türkiye'nin dış dünyada ekonomik ve siyasal alanda büyük bir yalnızlığa itilebileceğini anlatan Kaleağası, özel sektörün bu durumdan çok rahatsız olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu; "Kendini yenileyemeyen sistem mal ihracatından, pazar payına kadar herşeyi etkiliyor. Türkiye'den gelen yolsuzluk, kara para, uyuşturucu ticareti haberlerini duyan tüketici, "Made in Turkey" damgalı malı almak istemiyor. Dengeler bu kadar hassas."

Türkiye'nin Batı'daki "Demokrasiden uzak, insan haklarına saygısız" imajının AB'ye üye olmaktan, rekabet gücüne ve ihracatının artmasına kadar her alanda engel oluşturduğunu belirten Kaleağası, TÜSİAD'ın "Demokrasi Paketi" ile ekonomik olduğu kadar siyasi ve sosyal sorunların çözümüne alternatifler getirmeye, Batı ile entegrasyon sürecindeki engelleri kaldırmaya çalıştığını söylendi. Kaleağası, TÜSİAD'ın kamuoyunun bu yöndeki beklentilerini de dikkate alarak çalışmalarını hem yurtiçinde hem de yurtdışında sürdüreceğine dikkat çekti.