Ekonomi TV ekranında çözünürlük savaşları

TV ekranında çözünürlük savaşları

07.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Teknoloji şovu IFA’da televizyon ekranları yarışıyor. Ultra HD, kavisli, 4K, Smart TV ve daha niceleri. Her şey çok daha iyi bir görüntü kalitesi için...

TV ekranında çözünürlük savaşları

Tüketici elektroniği fuarı IFA 2014’te, televizyon teknolojileri arasında çözünürlük yarışı yaşanıyor. İncelikli bir şekilde kavis verilen ekranlar, görüntü keskinliğine sahip Ultra HD’ler, işletim sistemli Smart TV’ler ve HD çözünürlüğü dörde katlayan 4K teknolojisi...
Arçelik, Vestel, Samsung, Sony, Philips, Panasonic ve LG gibi sektörün önde gelen oyuncuları fuarda, daha büyük, daha kavisli, daha yüksek çözünürlükte ekrana sahip modelleriyle yer alıyor.
TV setlerinin son nesli, kavisli ekranla tasarımda yeni bir aşamaya geçti. Geçen yıl oyuk ekranlar birkaç üretici tarafından tanıtıldı. Fakat yeni ekran şekliyle bu gelişim daha önemli bir aşamaya taşındı. Kavisli bu tuhaf şekil aynı zamanda görsel etkiyi de değiştiriyor. Kavisli ekran izlenen sahneye ek bir derinlik ve şekillendirilebilirlik katıyor.
Ayarlanabilen ekranlar
Ayrıca ilginç olarak fuarda, düz ekrandan kavisli ekrana ya da tam tersi şekilde dönüşebilen ekran prototipleri de sergileniyor. Uzaktan kumandaya basarak ekran istenilen şekle sokulabiliyor.
Ultra HD (UHD) yani ultra yüksek çözünürlüklü ekranlar da fuarda önemli rol oynayan TV trendlerinden. Ultra HD TV’ler sekiz milyon pikselden oluşan görüntülerle izlenme sağlıyor. Bu da bir standart HDTV’ye göre dört kat daha fazla çözünürlük anlamına geliyor.
Bugüne kadar ekran boyutu Ultra HD ekranlar için her şeydi. Geçen yıl bu bütün duvarı kaplayan 55 inç (140 cm) formatındaydı ancak ilk kez daha küçük ekranlı Ultra HD TV’ler de bu yıl çıkarıldı.
İnternet bağlantısı şart
Televizyonlarındaki diğer bir trend ise internete bağlanma. Smart TV’ler içerik ve hizmetlere erişebiliyor. Oyun, haberler, sosyal ağlar gibi hizmetlere erişimi sağlayan akıllı TV uygulamaları da artıyor. Üreticiler TV’den internet deneyimini daha iyileştirmek için çalışıyor. İşletim sistemi ise diğer konu. WebOS ve Android işletimiyle çalışan ilk TV örnekleri lanse edildi. Her yönüyle akıllanan ekranlarda bundan sonraki trend ise ‘ses ve el hareketiyle’ komut olacak. Uzaktan kumandalar artık yerini bunlara bırakacağa benziyor.

Haberin Devamı

PANASONIC
Hem 4K özelliğinde hem daha büyük. 85 inç’lik ekranı bulunan Panasonic X940 ultra büyük ekranında 4K görüntü keyfi yaşatmayı hedefliyor. Viera 4K Ultra HD TV modeli hareketli görüntü kalitesi ve tasarımıyla ev eğlencesini zirveye taşımayı amacında. 3.840x2.160 piksellik UHD çözünürlüğe sahip. Pikselleri normal Full HD’ye göre dört kat daha fazla. Çok hızlı aksiyon sahnelerinde görüntü keskinliğiyle detaylardaki her ayrıntının görülmesini sağlıyor.

ARÇELİK
Ultra HD ve 4K televizyon modelleriyle fuarda yer aldı. Yeni modelleriyle görüntü kalitesi yüksek televizyon arayanların ihtiyaçlarına çözüm olmayı hedefliyor. 4K çözünürlüğe sahip olan 65” - 165 ekran Ultra HD TV’de görüntünün her karesinde fotoğraf keskinliğinden daha net görüntü elde ediliyor. Televizyon çerçevesiz metalik ince özel tasarıma sahip.

Haberin Devamı

VESTEL
Vestel’in kavisli modeli Curved LED TV’si, 106, 65 ve 55 inç’lik üç farklı modelle standın en ilgi gören ürünleri arasında yer aldı. Kavisli ekran, görüntüdeki renk bozulması, kontrast ve görüş açısı kaybını engelleyerek görüntünün ekranın merkezinde veya yanlarında aynı kalitede olmasını sağlıyor. İzleyiciler, kendilerini sahnenin içindeymiş gibi hissedebiliyor.

SONY
Sony Bravia S 90005, hem 4K hem de Ultra HD özellikleriyle dikkat çekiyor. Kavisli LCD ekranı ve güçlü çok açılı canlı hoparlör sistemi var. Ürün 4K Ultra HD Bravia TV serisinde yer alıyor. Sony’nin 4K görüntü motoru 4K X - Reality Pro, X - tended Dynamic Range teknolojili ve geniş renk gamlı Triluminos ekranın yanında sinema salonunun verdiği hissi evde yaşatmak için zengin surround ses de sunuyor.

PHILIPS
Philips markalı TV’leri pazara sunan TP Vision, ilk kavisli Philips TV’sini Berlin’de IFA Fuarı’nda tanıttı. Firma, Android ile çalışan 55 inç’lik (139 cm) 8900 4K Ultra HD TV ile de kavisli ekrana hızlı girdi. 3 yönlü Ambilight’ın da bulunduğu kavisli Philips 8900, üçüncü çeyrekte Avrupa, Rusya ve Türkiye’de satışa sunulacak.