Ekonomi Uçuşa hazırız

Uçuşa hazırız

29.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın gözü bugün İstanbul’da... Tamamı açıldığında dünyanın en büyüğü olacak İstanbul Yeni Havalimanı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katılacağı törenle hizmete giriyor.

Uçuşa hazırız

İstanbul Yeni Havalimanı’nın ilk fazı, bugün açılıyor. Tam kapasiteye geçtiğinde yolcu kapasiteliyle dünyadaki benzerlerine 2 kat fark atacak olan İstanbul Yeni Havalimanı, 1 milyon 300 bin metrekareyle tek çatı altında dünyanın en büyük terminal binasına sahip olacak.

Haberin Devamı

İstanbul Yeni Havalimanı’nın ilk fazı, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yabancı devlet başkanlarının katılacağı törenle hizmete açılacak. Açılışa çok sayıda ulaştırma bakanı da katılacak. Limak/Kolin/Cengiz/Mapa/Kalyon konsorsiyumunca kurulan İstanbul Grand Airport (İGA) tarafından yap-işlet-devret (YİD) modeliyle inşa edilen havalimanı, toplamda 26 milyar 140 milyon euro’ya mal olacak.

76.5 milyon metrekarelik alan üzerine inşa edilen havalimanı, bugünkü açılışın ardından bütün fazlarıyla 2023’e kadar tamamlanacak.

Havalimanı tamamlandığında 6 bağımsız pisti, 500 uçak kapasitesi, 70 bin araçlık açık ve kapalı otoparkı ve yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacak.

Haberin Devamı

Teknolojik yenilikler

Havalimanında pek çok teknolojik yenilik olacak.

Terminal ve otoparklardaki 9 bin akıllı kameraya 8 kusurlu hareket tanımlandı. Bu hareketlerden birini yapanlar anında belirlenecek. Plaka tanıma sistemlerinin de olduğunu havalimanında, yüz tanıma için altyapı kuruldu.

Uçuşa hazırız

İŞLETME SERTİFİKASI TAMAM

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, İstanbul Yeni Havalimanı’nın sertifikasyon sürecinin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından titiz bir şekilde sürdürüldüğünü belirterek, “4 Temmuz’da başlayan süreç yaklaşık 4 aylık bir çalışmanın ardından bugün (dün) itibariyle tamamlanmıştır” dedi. Turhan, İstanbul Yeni Havalimanı (İYH) Sertifika Takdim (Ruhsat Devir) Töreni’nde yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

“SHGM sertifikasyon ekibi yaklaşık 4 aylık süre boyunca havaalanı fiziki şartlar ve emniyet, havacılık güvenliği, seyrüsefer hizmetleri sahalarındaki tüm gereklilikleri günbegün takip ederek süreci sonuçlandırmıştır.”

“Terminaldeki tüm yolcu kolaylıklarının uluslararası standartlara uygun olduğu tespit edilerek terminal işletme ruhsatı verilmiştir” diyen Turhan, dünyanın en gelişmiş donanım, güvenlik cihazları ve otomasyonuna sahip olan İYH’nin birçok ülkeye de ilham kaynağı olmaya devam edeceğini vurguladı.

Bakan Turhan daha sonra SHGM tarafından hazırlanan sertifikaları İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu’ya takdim etti.

Uçuşa hazırız

Haberin Devamı

YABANCI LİDERLER TÖRENDE

Yeni Havalimanı’nın açılışına çok sayıda konuk lider katılacak. Açılışta, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Ilir Meta, Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al-Thani, Kırgız Cumhurbaşkanı Sooronbay Jeenbekov, Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, Moldova Cumhurbaşkanı Igor Dodon, Pakistan Cumhurbaşkanı Dr. Arif Alvi, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Sudan Cumhurbaşkanı Omar Al Bashir, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’un da aralarında olduğu çok sayıda devlet adamı yer alacak.

İLK KEZ YER RADARI KURULDU

Yıl sonuna kadar taşınmanın tamamlanmasının ardından günde 2 bin uçak iniş-kalkış yapabilecek. 350’den fazla destinasyona uçuş gerçekleştirilecek. Havalimanı, 250 havayolu şirketine hizmet verecek. Güvenliğin üst düzeyde ve son teknolojilerle sağlanacağı yeni havalimanında ilk kez yer radarları kullanılacak.

Haberin Devamı

200 MİLYON YOLCU TAŞIYACAK

Tüm fazların devreye girmesiyle birlikte Yeni Havalimanı’nın yolcu kapasitesi yıllık 200 milyon kişiye ulaşacak. Yolcu kapasitesi olarak, İstanbul Yeni Havalimanı’nın rakiplerine 2 kat fark atacak. Tasarımı da ödüllü olan havalimanının ana terminal binası, 1 milyon 300 bin metrekareyle tek çatı altında dünyanın en büyük terminal binası olacak.

Yeni Havalimanı’nda iletişim noktasında Türk Telekom, Vodafone ve Turkcell iş birliğiyle ortak altyapı kuruldu. Böylece yeni havalimanında cep telefonu, siber altyapı ortak kullanılacak.

İLK ETAPTA 5 İNİŞ, KALKIŞ

İlk etapta günlük 5 kalkış ve 5 inişin olacağı havalimanı için İGA, 25 yılda 26 milyar euro kira ödeyecek. Deneme uçuşları iç hatlarda Ankara, Antalya ve İzmir’e, yurt dışında ise KKTC ve Azerbaycan’a.