Ekonomi Uçuşa hazırız

Uçuşa hazırız

18.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

THY’nin 6 Nisan’da İstanbul Havalimanı’ndan uçmaya başlayacağını söyleyen İlker Aycı, “Havacılık tarihinin en büyük taşınmalarından olacak. Biz şu anda hazırız” dedi

Uçuşa hazırız

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, 60 bin kişilik THY ailesine bu yıl 8 bin kişinin daha katılacağını açıkladı. 1150 civarı yeni kaptanla anlaşacaklarını, kabin ekibi olarak da 2300 kişiyi işe alacaklarını dile getiren Aycı, “Bu yıl 8 bini aşan istihdam planlıyoruz. Ailemiz 68 bin kişiye çıkacak” dedi.

Haberin Devamı

CNN Türk’te dün canlı yayına katılan Aycı, İstanbul Havalimanı’ndan yapılacak uluslararası uçuşlar için 3 saat, yurt içi seyahatler için ise 2 saat önce alanda bulunulması gerektiğini söyledi. Dünyanın en büyük havalimanına taşınmaya hazırlandıklarını hatırlatan Aycı şunları dile getirdi:

“Biz özellikle yeni deneyimleri yaşatacak muhteşem bir tesise taşınıyoruz. Biz şu anda bu taşınmaya hazırız. 6 Nisan saat 14’te uçuşlar İstanbul Havalimanı’ndan başlayacak. Havacılık tarihinin en büyük taşınmalarından biri olacak. Taşınma sonrası bir hafta içinde tam kapasiteye çıkacağız. Yolcularımızın hoşgörüsüne sığınmamız gereken bir süre olacak. Her ayrıntıyı test ettik.”

VR gözlükle İstanbul

Havalimanı ile ilgili küçük videolar hazırladıklarını anlatan Aycı, “Yolcularımızın nasıl bir deneyim yaşayacağı ve hayatlarının nasıl kolaylaşacağına ilişkin videolar hazırlıyoruz. Mobil uygulama ile kapıyı da uygulama ile göndereceğiz. Özel bekleme alanları oluşturduk. Kayıp valizler için ekip oluşturduk. Transferler için 6 dilde uygulamayı devreye alıyoruz. Havalimanına erken gelin. Uluslararası uçuşlar için 3 saat önce gelin. Her zaman yola çıktıklarından 1 saat erken çıkmalarını istiyorum. Yolcularımız yeni deneyimlere sahip olacaklar. Lounge’larda VR (sanal gerçeklik) gözlükleri takarak Galata Köprüsü’nden atlayıp Boğaz’ın üzerinde uçacaklar.”

Haberin Devamı

Hem büyük hem hızlı

Tüm fazları tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Havalimanı, tam kapasiteye geçeceği 7 Nisan’a hazırlanıyor. Şu anda THY’nin toplamda 23 iç ve dış hat tarifeli seferlerine ev sahipliği yapan havalimanına tam taşınma gerçekleştiğinde 300’den fazla destinasyona uçuş icra edilecek.

Uçuşa hazırız

- Tarifeli seferlerin hizmete girmesiyle Arnavutköy ilçesi sınırlarında bulunan İstanbul Havalimanı’na ulaşım büyük önem kazanacak. Havalimanına, İETT ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketi İstanbul Otobüs AŞ’nin yeni markası “Havaist” hatlarıyla ulaşım sağlanıyor. Havaist, İstanbul Havalimanı’nın 7 Nisan’da tam kapasite ile çalışacağını dikkate alarak hat sayısını 18’e, bu hatlarda çalışacak otobüs sayısını ise 150’ye çıkaracak.

Haberin Devamı

- İstanbul Havalimanı’na vardıktan sonra yolcular çok hızlı bir şekilde işlemlerini tamamlayabilecek. Yolcular, İstanbul Havalimanı’nın giden yolcu katındaki 7, gelen yolcu katındaki 3 kapıdan olmak üzere toplam 10 kapıdan en az yoğunluklu olanını tercih ederek kısa bir sürede binaya girebiliyor. Giden yolcu katında bilet işlemi yapmak için 566 adet check-in noktası bulunuyor.

‘Otomatik’ pasaport

- Yolcuların pasaport kontrolünden hızlı geçmesi için İGA’nın bilişim şirketi ve Emniyet Genel Müdürlüğü iş birliğiyle geliştirilen teknoloji sayesinde “İ-Gate” sistemi ile pasaport kuyruğuna girmeden gümrüklü alana geçmek mümkün.

Birinci aşamada yolcu pasaportunu okuttuktan sonra bir cam kapı açılıyor. Daha sonra ikinci aşama için yolcunun parmak izi okunuyor ve yüz taraması yapılıyor. Pasaport eşleşmesi tamamlanmasının ardından ikinci cam kapı açılarak yolcunun gümrüklü alana geçmesi sağlanıyor.

Haberin Devamı

YÜZDE 10 KAPASİTE ARTIŞIYLA BAŞLIYOR

İstanbul Havalimanı’nda yüzde 10 fazla kapasite ile başladıklarını anlatan Aycı şöyle devam etti:

“500 uçak parkı var. 180’den fazla köprü var. Uçuşların yüzde 80’i bu köprülerden olacak. İki pistle başlıyoruz. Seneye 3’üncü pist de aktif olacak. Dar gövde uçakla 60’tan fazla merkeze uçabiliyoruz. Dünyada seyahat edenlerin yüzde 40’ına hitap ediyoruz.”