Ekonomi Ukrayna'nın ilk traktörünü Türk şirket üretecek

Ukrayna'nın ilk traktörünü Türk şirket üretecek

19.12.2011 - 10:37 | Son Güncellenme:

Avrupa'nın en verimli topraklarına sahip ülkesi Ukrayna'da ilk traktörü Türkler üretecek.

Ukraynanın ilk traktörünü Türk şirket üretecek

2001 kriziyle üretime ara veren Hema, eski bir Sovyet fabrikasında üreteceği traktörü Avrupa'ya satacak.

Rusya ve Avrupa'nın gıda ambarı olarak bilinen Ukrayna, büyümeyi tarımda arıyor. Ekonomik krizde havluyu ilk atan ve IMF ile masaya oturan Ukrayna, toprağını kullanmak için Türk şirketlerden destek istedi. Ukrayna Hükümeti'nin "toprağımız bol, ancak traktör üretemiyoruz" diyerek teklifte bulunduğu Hema, ülkenin Karadeniz kıyısındaki bölgesi Kırım'da üretim için görüşmelere başladı. Türk traktör sanayisinin en eski firmalarından olan, ancak 2001 yılında yaşanan ekonomik krizle üretimi durduran Hema markasının Ukrayna ile tekrar küllerinden doğacağını söyleyen Hema Dişli Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Hattat, "Gelen teklif ve sundukları fırsatları değerlendirip üretime başlayacağız" dedi.

Haberin Devamı

SOVYET FABRİKASI

Hattat'a gelen teklif paketinde ise eski Sovyetler Birliği'nden kalma bir motor fabrikasını bedelsiz sunmak var. Ukrayna ayrıca bunun dışında finansal teşvikler de sunacak. Türklerin yoğun olarak yaşadığı Ukrayna'nın Kırım Özerk Bölgesi'nde kurulması planlanan tesis için Kırım Yönetimi resmi bir karar da yayınladı.

ÜLKENİN MİLLİ PROJESİ OLACAK

Ukrayna basınında da yer alan haberde Kırım Yönetimi Başkan Yardımcısı Herohiy Psarev, fabrika için çalışmalara başlayacağını duyurdu. Kurulacak traktör fabrikası için Hema markasının kullanılmaya devam edeceğini söyleyen Kadir Hattat, "İlk planda bölgenin ihtiyaçlarını gidermek için 1.000 adetlik bir üretim kapasitesi devreye girecek. Traktörün bazı parçalarını ilk başta Türkiye'den tedarik edeceğiz. Bir anlamda Ukrayna'nın milli traktör projesini yapacağız. Üretim ileride 5 bin adede ulaşacak ve Avrupa'ya da satış yapacağız" dedi.

Haberin Devamı

Kerim Ülker/Sabah