Ekonomi Ülkesi için çalıştı Türkiye’nin devi oldu

Ülkesi için çalıştı Türkiye’nin devi oldu

09.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Demirören Holding’in kurucusu “Erdoğan Demirören”, iş hayatına atıldığı 1957 yılından bu yana kurduğu şirketlerle Türk özel sektörünün öncüsü oldu. Demirören birçok sektörde binlerce kişiye istihdam sağladı.

Ülkesi için çalıştı Türkiye’nin devi oldu

Türkiye’nin ilk kuşak sanayicilerinden Erdoğan Demirören, 80 yaşında hayata veda etti. Demirören Holding’in kurucusu Erdoğan Demirören, 19 yaşında atıldığı iş hayatında vizyoner bakış açısı ve bilgi birikimi sayesinde kurduğu bütün şirketleri Türk özel sektörünün öncü kuruluşları haline getirdi. Demirören, 1957 yılında başına geçtiği Oto Kolaylık şirketinden başlayarak, 61 yıllık iş hayatı boyunca 10 sektörde kurduğu 27 şirketi son nefesine kadar ilk günkü heyecanıyla bizzat yönetti. Demirören’in kurduğu şirketler, sektörlerinin öncüsü olarak ekonomiye can verirken, binlerce kişilik istihdam kapasiteleriyle de çalışanlarına iş ve aş oldu. Erdoğan Demirören, 2017’de Forbes dergisinin En Zengin 100 Türk listesinde 850 milyon dolarlık servetiyle 45. sırada yer alıyor. Tülin Demirören ile evli olan Erdoğan Demirören’in Yıldırım Demirören, Meltem Demirören Oktay ve Tayfun Demirören olmak üzere 3 çocuğu bulunuyor.

Haberin Devamı

İş dünyasında 61 yıl

Erdoğan Demirören, 28 Ağustos 1937’de İnegöl’de doğdu. İstanbul’da Saint Benoit Lisesi’nde eğitim gördü. Babasının 1957’de vefatı üzerine Sirkeci’de otomobil yedek parça ithalatı yapan Oto Kolaylık şirketinin başına geçen Demirören, ardından 1968’de Alman Kolbenschmidt şirketinin lisansıyla üretim yapan Parsat Piston Fabrikası’nı kurdu.

Ülkesi için çalıştı Türkiye’nin devi oldu

Milangaz atılımı

1970’lerde gaz sektöründe büyük atılım yapan Demirören, Milangaz’ı 1972’de satın aldı. Daha sonra 1975’te Güneşgaz, Likidgaz, Mutfakgaz şirketlerini, 1978’de de Demirören Tüp İmalat Fabrikası’nı kurdu. 1960’ların başında İzmir’de kurulan, Türkiye’nin ilk LPG firması Milangaz, müşteri odaklı bir yaklaşımla tüpgaz dağıtımı yaparak marka haline geldi. Şirket bugün Türkiye’nin tüm illerinde, 900’e yakın ilçesinde kesintisiz tüp ve gaz ikmali yapıyor.

Haberin Devamı

İS0 500’de 31’inci sırada

Erdoğan Demirören, Milangaz’ı yarım yüzyılda Türk sanayinin en büyük şirketleri arasında üst sıralara taşımayı başardı. Milangaz, İstanbul Sanayi Odası’nın İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sonuçlarına göre, Türkiye’nin en büyük 31. sanayi kuruluşu olarak adını yazdırdı. 2017 sonuçlarına göre hazırlanan araştırmada Milangaz’ın üretimden satışları 3.2 milyar lira olarak gerçekleşti. Şirket, Erdoğan Demirören’in çizdiği vizyon doğrultusunda yatırımlarına devam ediyor.

Ülkesi için çalıştı Türkiye’nin devi oldu

BÜYÜK SATIN ALMA YAPTI

Yüzde 100 yerli sermayeli Milangaz’ı 24 dolum tesisi, 630 otogaz bayii, 10 bini aşkın ana ve tali bayi ile bir sanayi devi haline getiren Demirören, bu çabanın sonucunda Anadolu’nun pek çok bölgesinde LPG’nin adının Milangaz olarak anılmasını sağladı.

Enerjide dev yatırımlar

1996’da Dem-Al otogaz, 1997’de ise Demirören Enerji’yi kuran Demirören, yatırımlarını çeşitlendirme kararı alarak, 2004-2011 yılları arasında mermer, gayrimenkul, liman, inşaat, petrol ve medya sektöründe 8 yatırım yaptı.

Ülkesi için çalıştı Türkiye’nin devi oldu

Erdoğan Demirören, en büyük yatırımlarından birini de 2016 yılında Total Türkiye’yi satın alarak yaptı. Milangaz, akaryakıt devi Total’i satın alarak Türkiye’nin her bir köşesindeki hizmet ağını genişletti.

Haberin Devamı

Satın almayla birlikte Total’in, Türkiye’deki akaryakıt istasyonları ile ticari satış, tedarik ve lojistik varlıklarının tamamı Demirören Holding’in oldu. Bu satın almadan sonra grubun akaryakıt ve otogaz istasyonu sayısı 1200’ü aştı. Holding daha sonra iştiraki Moil’in de yüzde 100 hissesine sahip oldu.

Ülkesi için çalıştı Türkiye’nin devi oldu

Demirören Grubu 2016 yılında Total Türkiye’yi alarak enerjideki ağırlığını artırdı.

Medyada atağa kalktı

Erdoğan Demirören, medya sektörüne de girerek, 2011’de Milliyet ve Vatan gazetelerini satın aldı. Demirören, son olarak, Hürriyet Gazetesi, Posta Gazetesi, Kanal D ve CNN Türk televizyonlarının sahibi olan Doğan Medya Grubu’nu Demirören Holding bünyesine katarak Türk basın tarihinin en büyük medya satın almasına imza attı.

Ülkesi için çalıştı Türkiye’nin devi oldu

Sosyal sorumluluk hamlesi

Erdoğan Demirören, 1980’de Ata Eğitim Kurumları’nı kurarak eğitim alanında da yer aldı.

Erdoğan Demirören, sosyal sorumluluk projelerinde adından sözettirdi. Soma’da 301 madencinin can verdiği facianın ardından Milliyet Gazetesi’nin ‘Soma İçin El Ele’ sloganıyla başlattığı yardım kampanyasına büyük katkıyı sağlayan ayrıca, şehit madencilerin çocuklarının eğitimi için okul sözü veren Erdoğan Demirören’in yaptırdığı iki okul Cenkyeri’nde düzenlenen törenle açıldı.

Haberin Devamı

Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği (TOGEMDER) aracılığıyla Erdoğan Demirören’in yaptırdığı Tuzla Şükran Demirören ve Pendik Nurhan Aksoy Demirören Okul Öncesi Eğitim Birimleri törenle eğitime açıldı.

Birçok sektörde büyüme hamlesi

Erdoğan Demirören iş hayatında 61 yıl boyunca pek çok hamleye imza attı. Demirören, kurduğu holdingi; enerji, sanayi, turizm, konut, AVM, liman işletmeciliği, inşaat, medya, e-ticaret ve eğitim sektörlerinde dev bir gruba dönüştürdü.

Enerji

- Milangaz n Oto Milangaz n Milan Petrol

Sanayi

- Demirören Ağır Metal n Parsat Piston n MS Motor Servis n D-Mermer

Turizm

- Kemer Country n Kemer Country Club n Kemer Country Hotel n Demirören İstiklal Palas

Konut Projesi

- Lidya Flats n Seyhan Park Evleri

Haberin Devamı

AVM İşletmeciliği

- Demirören İstiklal

Liman İşletmeciliği

- Zeyport n Dolfen İskelesi

İnşaat

- Lidya Yapı

Medya

- Milliyet Gazetesi n Vatan Gazetesi n Hürriyet Gazetesi n Posta n Fanatik
- Kanal D n CNN Türk n DHA n YaySat
- D-Smart n Milliyetemlak.com

Eğitim

- Ata Eğitim Kurumları

GENÇLERE 10 ALTIN ÖĞÜT

Girişimci ve yatırımcı kimliğiyle Türk sanayisinde yeni kapılar açan Erdoğan Demirören, bu anlamda her zaman gençleri desteklemeye özen gösterdi. Haliç Üniversitesi tarafından 2011-2012 döneminde ‘fahri doktora’ unvanına layık görülen Erdoğan Demirören, üniversitede yaptığı konuşmada, bu öğütlerini ‘Yap ve Yapmalar’ başlığı ile gençlere aktarmıştı.

1- İş adamı olmanın okulu yoktur.

2- Cesaret önemlidir. Başarılı insanlar, cesur insanlardır.

3- Şansa, kısmete, alın yazısına inanmak gerekir. Siz başarılı olmak için elinizden geleni yapmalısınız. Şansınız ve kısmetiniz de varsa emeklerinizin karşılığı size başarıyı getirir.

4- Kendinize güvenin. Kendine güvenmeyi beceremeyenlerin başarılı olma şansları yok denecek kadar azdır.

5- Dinlemesini bilin. Susmasını bilin. Çok dinlemekten değil çok konuşmaktan kaybedersiniz. Çoğu zaman sustuğunuz için değil, cevap verdiğiniz için pişman olursunuz.

6- Aldığınız bilgileri, gördüklerinizi, duyduklarınızı, beyninize nakış işler gibi işlemelisiniz. Aldığınız bilgilerin sentezini yapıp, kendi hedefinizi kendiniz bulmalısınız.

7- Muvaffakiyet üretken olmakla başlar. Başarılı olan insanların beyni üretken olur.

8- Üniversite sırasında staj yapmanın çok faydası vardır. İş hayatına atılmadan önce part-time iş imkanları araştırıp çalışın.

9- İşini sevmeyen insan, işinde başarılı olamaz. İşini seven, onunla yatıp onunla kalkan, başarıya herkesten çok yaklaşır.

10- Genç yaşlarda iş hayatınızı aile hayatınızın önünde düşünmelisiniz. İş hayatınızı daima ön plana almalısınız. Önce iş diyerek hareket etmelisiniz.

Bunların ardından Erdoğan Demirören, gençlere son bir öğüt daha vermişti:

“Her gün yatağa yattığınızda kendinize sorun... Bugün ben ne yaptım? Kendim için, şirketim için ne yaptım, ailem için ne yaptım, ülkem için ne yaptım? Ve vereceğiniz cevaplardan tatmin olun.”