Ekonomi Uluslararası Savunma Fuarında Türk firmalarına yoğun ilgi

Uluslararası Savunma Fuarında Türk firmalarına yoğun ilgi

25.11.2008 - 11:48 | Son Güncellenme:

.

Uluslararası Savunma Fuarında Türk firmalarına yoğun ilgi

Pakistan’ın Karaçi kentinde düzenlenen 5’inci Uluslararası Savunma Fuarı devam ediyor.

Haberin Devamı

Fuarda Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar başkanlığındaki Türk heyetinin görüşmeleri sürerken, Türk şirketlerinin stantları yoğun ilgi görüyor. Fuara katılan Aselsan, Havelsan, Roketsan, MKEK ve TAI’nin yanı sıra Türk savunma sanayinin önde gelen kuruluşları BMC, Ares Yacht, Aksa Teknoloji, Atlas A.Ş-Mavi Denizcilik A.Ş, Elektroland, Gate, Meteksan, Microdis, Milsoft, Öztek, Sama, Sarsılmaz, STM, Teksav, Tisaş, TSKGV, TÜBİTAK UEKAE, ÜSİAD, Yonca ve Yüksel Savunma ürünlerini uluslararası pazarlara tanıtma olanağı buluyorlar.

Türkiye, Pakistan, ABD ve Çin’in bağımsız pavyonlarının bulunduğu fuarda, Azerbaycan ürünlerini Türkiye pavyonunda sergiliyor.

"DÜNYANIN EN KÜÇÜK VE EN HAFİF SIRT TİPİ JAMMERI"

Haberin Devamı

Bir Türk firması "dünyanın en küçük ve en hafif sırt tipi jammerı"nı üretti.

Microdis Savunma Sistemleri Koordinatörü Birol Tekince, Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, 5,5 kilogram ağırlığındaki sırt tipi jammerın küçük birliklerin hareketi için tasarlandığını, bu jammerın dünyada tasarlanmış "en küçük ve en hafif jammer" olduğunu söyledi.

Bu jammerın 3 yıl süren bir çalışma sonucu hazırlandığını ifade eden Tekince, "bu jammer taşıma çantası ve yedek batarya ile 7 kilogramdır. Yürüme ve arazi koşullarının kısıtlı olduğu küçük birlik harekatında kullanılıyor" dedi.

"Küçük birlik harekatında kullanılan konsepti farklı bir cihaz, ancak birliğin ihtiyacı olan uzaktan kumandayla patlatılan bombaları etkisiz hale getirme işlemini tamamen yerine getirebilir" diyen Tekince, 4 aydır oluşturulan cihazın şimdilik yurt içinde satışa sunulduğunu, yurt dışı için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

BAŞKA BİR TÜRK JAMMERI

Bu arada GATE Elektronik firması Pazarlama Satış Müdürü Ezgi Kesler, şirketlerinin 3 yıldır kendi mühendislerinin tasarladığı ve kendi tesislerinde ürettiği ürünlerle elektronik harp konusunda çalışmalarınını sürdürdüğünü söyledi.

Şirketin ürettiği jammer sistemlerinin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından konvoy korumada ve sırt tipi olarak tim korumada kullanıldığını ifade eden Kesler, "sırt tipi jammerlarda önemli olan özellik 10 kişilik ekiplerin tek bir asker tarafından korunmasıdır. Şirketimizin özel olarak ürettiği gümüş alaşımlı elbiselerle kişinin kendisi de korunarak, uzaktan kumandalı bombalar etkisiz hale getiriliyor" dedi.

Haberin Devamı

Şirketin kullanılan jammer sistemlerinde sinyal yayılması sırasında insan sağlığı açışından bir sorun bulunmadığını belirten Kesler, özellikle çok önemli kişilerin korunmasında kullanılan araçlarda "faraday kafesi" denilen sistemle jammerın yaydığı sinyallerin izole edildiğine ve böylece araç içindeki kişilerin sağlığının korunduğuna işaret etti.

Jammerları, antenler dahil tamamen şirketin kendisinin ürettiğini kaydeden Kesler, "bu tip ürünlerde, elektronik harp yapıldığı için üretimlerinin tamamen yerli üretim olması kendi güvenliğimiz açısından çok önemli" diye konuştu.