Ekonomi ‘Usame Bin Ladin ile ABD’ satranç tahtasında

‘Usame Bin Ladin ile ABD’ satranç tahtasında

10.09.2008 - 14:47 | Son Güncellenme:

.

‘Usame Bin Ladin ile ABD’ satranç tahtasında

Bir bankada müdürlük yaparken 2000 yılında mali kriz nedeniyle işinden ayrılmak zorunda kalan Tayfun Terzi, tasarladığı birbirinden ilginç satranç takımlarını dünyanın dört bir yanına ihraç ediyor. Satranç tahtasında çeşitli savaşları taşlara işleyen Terzi’nin 11 Eylül saldırısını işlediği satranç tahtası da büyük ilgi görüyor.
Tayfun Terzi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir bankanın Şube Müdürlüğünü yaparken 2000 yılında mali kriz nedeniyle çalıştığı bankanın fona devredilmesi sonucu işini kaybettiğini anlattı. Bunun üzerine hediyelik eşya ticareti yapmaya başladığını kaydeden Terzi, sıradan eşyalar yerine kendi tasarımını yaptığı objeler ürettiğini söyledi. Bunlardan birinin de akıl oyunu olan satranca yönelik olduğunu ifade eden Terzi, şöyle konuştu:
“Satranç savaş sanatı olarak da bilinir. Dahiler ve büyük komutanlar satranç dehasıdırlar. Tarihte iz bırakan savaşlar da bu kişiler tarafından yapılır. Satrancı daha zevkli ve bir o kadar da heyecanlı kılmak için satranç taşlarını dünya liderlerinin kimliğine büründürdüm. İran, Irak, Suriye, Usame Bin Ladin ile ABD ve İngiltere’yi aynı satranç tahtası üzerinde karşı karşıya getirdim. Osmanlı-Rus Savaşı, Haçlı Seferleri, İstanbul’un Fethi, İngiliz-Fransız Savaşı, Mısır-Roma Savaşı, Alman-Rus Harbi ile Çanakkale Savaşı, İkinci Dünya Savaşı gibi yakın tarihe damgasını vuran savaşları satranç taşlarına işledim. Amacım, gençlere satrancı sevdirirken oyunu ilginç hale getirmek.”

ÇANAKKALE SAVAŞI DA SATRANÇ TAHTASINDA
Çanakkale Savaşı’nın canlandırıldığı satranç tahtasında taşların Atatürk ve Mehmetçik ile Anzar askeri figürlerinden oluştuğunu belirten Terzi, 11 Eylül saldırılarını ve ülkeler arasındaki durumu da satranç tahtasına işlediğini ve bunun büyük ilgi gördüğünü söyledi. 11 Eylül satranç tahtasında ABD ve batıya karşı İran, Irak, Suriye’yi karşı karşıya getirdiğini anlatan Terzi, şöyle devam etti:
“ABD tarafında piyonlar Bush, Kale İkizkuleler, Fil Condalisa Rice, Vezir Rumsfeld, Şah Blair, At F-16 uçakları, diğer tarafta da piyonlar Saddam, Kale Afganistan Dağı, Fil Ladin, Vezir Beşir Esad, At İkiz Kulelere çarpan yolcu uçağı ve Şah İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’tan oluşuyor.
Satrancı, tarih boyunca birbiriyle savaşmış devletler ve önemli karakterlerin figürleriyle daha zevkli hale getirdik. Osmanlı-Rus, Osmanlı-Bizans, Haçlı-Arap, Mısır-Roma gibi tarihsel satranç takımları da büyük ilgi çekiyor.”

SAVAŞ VE BARIŞ
Alman-Rus satranç takımını Rus turistlerin, Churchill’in şah olduğu takımı İngilizlerin, Çanakkale Savaşı satranç takımını Avustralya ve Yeni Zelandalılar ile Türklerin, 11 Eylül satranç takımını İranlıların tercih ettiğini vurgulayan Terzi, savaş dışında barışın da yansıtıldığı Mevlana’nın hoşgörüsünün yer aldığı satranç takımı da üretmeye başladıklarını bildirdi.
İlginç temalı satranç takımlarını ülke konsolosluklarından alınan özel izinle ürettiklerini ifade eden Terzi, İstanbul’u ziyaret eden İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ile eşi Edinburgh Dükü Prens Philip’e de 11 Eylül Satranç Takımının satıldığını söyledi. Terzi, patentli ve özel üretilen bu satranç takımlarının birer eğitim aracı olduğuna da işaret eden Tayfun Terzi, bu ürünleri dünyanın dört bir tarafına ihraç ettiklerini ancak son yıllarda gümrüklerde bu ürünler üzerinden yüzde 20 ÖTV alınması nedeniyle maliyetlerin çok arttığını sözlerine ekledi.