Ekonomi Utku ÇAKIRÖZER - ANKARA

Utku ÇAKIRÖZER - ANKARA

10.02.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Utku ÇAKIRÖZER - ANKARA

Utku ÇAKIRÖZER - ANKARA

ENERJİ Bakanı Recai Kutan ile Başbakan Necmettin Erbakan'ın elektrik dağıtım şebekelerinin özelleştirme ihalelerini erteleme kararı aldıkları bildirildi. Erbakan - Kutan ikilisinin geçtiğimiz hafta 12 enerji santralinin işletme haklarının devrine ilişkin ihaleleri erteleme kararından sonra, 29 elektrik dağıtım şebekelerinin özelleştirilmesi ile ilgili ihaleleri de ertelemelerinin ardında RP teşkilatından gelen baskının yattığı öğrenildi.

RP yetkililerinden alınan bilgiye göre geçtiğimiz Pazar günü yapılan RP Merkez Karar ve Yürütme Kurulu (MKYK) toplantısında, partiye bağlı sivil toplum örgütlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şevket Kazan RP'li icracı bakanları Erbakan'a şikayet etti. Kazan'ın, 8 saat süren toplantıda başta Enerji Bakanı Kutan, Bayındırlık Bakanı Cevat Ayhan ve Tarım Bakanı Musa Demirci olmak üzere RP'li bakanların, partililere yeterli yardımı yapmadıklarını ileri sürdüğü öğrenildi. Kazan'ın, "ihalelerde partililerimize kolaylık tanımıyorsunuz. Partililer, ihalelere katılmak için gerekli yeterlilik belgesini bile alamıyorlar. Batman'daki bir ihaleyi bile gidip CHP'li birine vermişsiniz" şeklindeki eleştirisine hedef olan Enerji Bakanı Recai Kutan, bu tartışmadan üç gün sonra, 12 enerji santralinin özelleştirme ihalelerini iki ay uzatma kararı aldı.

12 santralin işletme haklarının devrine ilişkin 20 Şubat'ta yapılması beklenen ihalelerin 30 Nisan'da yapılacağının açıklanmasından sonra şimdi de elektrik dağıtım şebekelerinin işletme haklarının devrine ilişkin ihalelere başvuru süresi uzatıldı. Enerji Bakanlığı'nın bir numaralı bürokratı Müsteşar Uğur Doğan konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
"Şebekelerle ilgili 2 Mart'ta yapılması beklenen ihale de 3 Nisan'a ertelenecek. Hem santraller hem de şebekeler konusunda ertelemeye gidilmesini ben önerdim. Çünkü yatırımcılardan başvurusu süresinin kısa olduğu yönünde yoğun talep aldım" diye konuştu.
Doğan, Milliyet'in "Şebekeler için 240 firmanın başvuru formu istediğini öğrendik. Bu katılım sizin için yeterli değil mi?" sorusuna ise, şu yanıtı verdi:
"Doğru, form isteyen çok oldu. Ancak, her form isteyen başvuru yapacak anlamına gelmiyor."
Müsteşar Doğan, ihalelere RP'li şirketlerin de katılabilmesi için sürenin uzatıldığına ilişkin iddialara da, "Süre uzatımından bu mananın çıkarılması yanlıştır. Bu ihaleler çok büyük ölçekli yatırımlardır. Herhangi bir şaibe olmaz" karşılığını verdi.