Ekonomi Utku ÇAKIRÖZER - ANKARA

Utku ÇAKIRÖZER - ANKARA

04.02.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Enerji Bakanı Recai Kutan Batı'yı ve ABD'yi şok eden İran - Türkiye doğalgaz anlaşması ve Türmenistan doğalgazının İran üzerinden İskenderun'a taşınması ile ilgili anlaşmalardan sonra şimdi de Irak'a gidiyor

Utku ÇAKIRÖZER - ANKARA

REFAHYOL'un büyük ortağı RP, ABD ve Batı'yı sarsan Türkiye - İran ve Türkiye - Türkmenistan - İran doğalgaz anlaşmalarından sonra, şimdi de gözünü BM ambargosu altındaki Irak'a dikti. Enerji Bakanı Recai Kutan, Irak'ın Türkiye'ye son derece cazip bir teklif getirerek, "Bağdat - Kerkük hattına tesisleri kurun, doğalgazı petrolü alın" dediğini açıkladı.
Irak'ın kendilerine birkaç defadır, "buraya gelin, doğalgaz ve petrol anlaşması yapalım" teklifi ilettiklerini söyleyen Kutan, Milliyet'e bayramdan sonra Bağdat'a gideceğini açıkladı. Irak'ın önerdiği teklifin uluslararası piyasalarda çokca kullanılan bir metod olduğunu belirten Kutan, şunları söyledi:
"İkidir üçtür bize gelin diyorlar. Bağdat - Kerkük arasında zengin doğalgaz ve petrol yatakları olduğunu söylüyorlar. `Gelin buraya tesis kurun. Gazı ve petrolü alın gidin' diyorlar. Bayramdan sonra şubat ortalarında resmi bir gezi yapacağım. Bakalım dedikleri gibi var mı?"

Kutan BM ambargosu nedeniyle Irak'a yatırım yapılamadığının altını çizdikten sonra "ama bizim yaptığımız yatırım değil. Öncelikle dedikleri doğru mu, değil mi sondajını yapmak lazım. Eğer doğruysa ve hükümet onaylarsa anlaşması yapılır. Ambargo kalktıktan sonra yatırımlar başlar" diye konuştu.
Öte yandan 18 - 28 şubat tarihleri arasında Washington ve New York'ta temaslarda bulunacak olan RP'li Devlet Bakanı Abdullah Gül'den sonra, Kutan'ın da ABD'ye resmi bir ziyarette bulunacağı öğrenildi. Kutan'ın Amerika ziyaretinin enerji ihaleleri ağırlıklı olduğu ifade edildi.