Ekonomi ‘Üzerine vazife olmayan görevlere soyunan var’

‘Üzerine vazife olmayan görevlere soyunan var’

01.06.2008 - 00:13 | Son Güncellenme:

TOBB Genel Kurulu’nda konuşan Başkan Hisarcıklıoğlu, ülkedeki çatışma ortamının ekonomiye zarar verdiğini belirterek, “Artık biz de tarafız, çatışmanın bedelini ödemek istemiyoruz” dedi

‘Üzerine vazife olmayan görevlere soyunan var’

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) her yıl siyasi arenaya dönüşen genel kurulu, bu yıl muhalefet partilerinin katılmaması nedeniyle sakin geçti. Genel kurula “dinleme tartışmaları” nedeniyle sıkıntılı bir dönem geçiren CHP’den katılım olmazken, diğer siyasi partilerden sadece MHP, genel sekreter yardımcısı düzeyinde temsil edildi.
Genel kurulda TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yargıdan atamalara, üst kurullardan vergi düzenlemeleri ve ekonomiye kadar pek çok konuda uyarı ve eleştirilerde bulundu. Hisarcıklıoğlu, “Çatışma ortamının maliyetini yarın kim ödeyecek? Hiç şüpheniz olmasın ki testiyi kıranlar, faturayı da millete havale etmekten çekinmeyecektir. Üzerine vazife olmayan görevlere soyunanların yol açacağı zararları artık ödemek istemiyoruz. Artık biz de tarafız” dedi. Hisarcıklıoğlu’nun mesajları şöyle:

‘Bedel ödüyoruz’
‘Rehavete kapılmayalım’ diye uyardık. Ancak 2006’dan sonra ekonomi geri planda kaldı ve reform süreci aksadı. Bütçe açığı üç katına çıktı. İhracatçımız ithalatçı, esnaf işportacı oldu. Büyüme yüzde 7’lerden 4’lere kadar geriledi. Şimdi 2008’de, yüzde 4’ün bile altında kalmaktan endişe ediyoruz. İç piyasada işler durma noktasına geldi. Zamanında tedbir almayışımızın bedelini ödüyoruz. Önce ekonomiyi ve reformları ihmal ettik. Sonra da önceliği olmayan gündemlere saplandık. Kısır çekişmelerle ülkemizin enerjisini tüketiyorlar. Biz artık huzur istiyoruz. 

‘Biz de artık tarafız’
Çatışma ortamının maliyetini yarın kim ödeyecek? Hiç şüpheniz olmasın ki, testiyi kıranlar, faturayı da millete havale etmekten çekinmeyecektir. Üzerine vazife olmayan görevlere soyunanların yol açacağı zararları artık ödemek istemiyoruz. Artık biz de tarafız. Huzurun, istikrarın, sağduyunun, demokrasinin ve kalkınmanın tarafındayız. Güvenin olmadığı yerde de ne yatırım, ne üretim, ne de tüketim olur.
Özel sektöre yönelik politikalar, ayaküstü alınan kararlarla akşamdan sabaha değil, uzun vadeli stratejilerle belirlenmeli. Kamu yönetimi reformu tamamlanmalı, atamalar liyakate göre yapılmalı.

Bağımsız ve tarafsız yargı
Adalet terazisinin dengesini korumaya mecburuz. Yargının hem bağımsız hem de tarafsız olmasını beklemek ve istemek durumundayız. Hiçbir kişi ya da kurum eleştiriden muaf tutulamaz. Zira eleştiri olmayan yerde kimse kendini yenileyemez, kendini geliştiremez. Yeter ki, eleştiri hakarete dönüşmesin. Çağdaş bir demokraside hiçbir kurum, kendine anayasa ve yasalarla verilmiş görevler dışında bir misyon üstlenemez. 

‘Hayallerim var’
Bugün yarını kurmaya başlayacağımız ilk gündür. Bugün Türkiye’yi, bu güzel ülkeyi, huzur içerisinde, yüreğimizden çıkan o büyük sevgiyle başarıdan başarıya koşturacağımız gündür. İşte o gün, bugündür değerli arkadaşlarım. Bu anlamda, Benim Türkiye için büyük hayallerim var. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına giren, dünyanın 100 büyük şirketi içinde küresel milli şirketleriyle yer alan, en az üç sektörde dünya lideri olan, 500 milyar dolar ihracat yapan bir Türkiye. Peşinden gidecek cesaretiniz varsa, bütün hayalleriniz gerçek olur. Bizim hayallerimizin peşinden gidecek cesaretimiz var. Hep birlikte söz verelim.

Haberin Devamı

Hisarcıklıoğlu’na çok, Başbakan’a az alkış
-  Genel kurul geçmiş yıllardaki gibi coşkulu olmadı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasının daha önceki genel kurullara oranla daha az alkış aldığı gözlendi.
-  Seçimsiz genel kurula 750 delege katıldı. Delegelere deri takım elbise çantası hediye edildi.
-  Muhalefet kesimini temsil eden MHP Genel Sekreter Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Haluk Emin Ayhan konuşmasını Erdoğan ve Hisarcıklıoğlu’ndan sonra yaptı. Ancak bakanlar ve sanayicilerin büyük bir kısmı dışarı çıkınca, Ayhan neredeyse boş kalan salona seslendi.
-  Hisarcıklıoğlu’nun sözleri sık sık sanayicilerin alkışlarıyla kesildi. Hisarcıklıoğlu’nun, “Hayallerimizin peşinden gidelim, söz mü” diye sormasının ardından salondakiler hep bir ağızdan “söz” diye yanıt verdi. Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasının en çok Türkiye’ye ilişkin hayallerini anlattığı bölüm alkış aldı.
-  Daha sonra gazetecilerle sohbet eden Hisarcıklıoğlu, siyasete girip girmeyeceği yönündeki sorular üzerine 2009’a kadar TOBB Başkanı olarak göreve devam edeceğini hatırlatarak, “Ondan sonra ne olur, bilmem” dedi.
-  TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin (ETÜ) bahçesinde her oda, kendi yöresine özgü yiyeceklerden delegelere ikram etti. Bu ikramlar arasında künefe, sucuk-ekmek, kebap, lokma tatlısı, çeşitli ızgaralar, Afyon lokumu, mırra, leblebi, erik, çiftlik dondurma, kefir ve ayran dikkat çekti. Delegeler bu yiyeceklerden tatmak için zaman zaman kuyruklar oluşturdu.
-  CHP lideri Baykal’ın şehir dışında olduğu için genel kurula katılamadığı, Hisarcıklıoğlu’na “Daha sonra bir yönetim kurulu toplantınıza katılıp sizi dinlemek istiyorum” dediği öğrenildi.