Ekonomi Vaat finansmanı için plan hazır

Vaat finansmanı için plan hazır

07.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Vaat finansmanı için plan hazır

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Enflasyon yılın ikinci yarısından itibaren düşmeye başlayacak. Yüksek büyüme için enflasyonun düşürülmesi elzem. Bunun farkındayız ve ciddiye alıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Şimşek, TRT Haber’de, seçim vaatleri konusunda, AK Parti’nin emeklilere iki bayramda ikramiye, bazı meslek gruplarına 3600 ek gösterge, 65 yaş aylığının ikiye katlanması vaatlerinin maliyetinin 30 milyar lira altında olduğunu, bunun da milli gelirin yüzde 1’inin altına denk geldiğini söyledi.

Şimşek, muhalefetin vaatlerinin maliyetinin ise 200 milyar ile 400 milyar lira arasında değiştiğini belirterek, “Bu gerçeklikten, uygulanabilirlikten uzak” dedi. Şimşek, AK Parti’nin vaatlerinin finansmanına ilişkin şunları söyledi:

“İki önemli gelir kaynağından 30 milyar lirayı telafi edebiliriz. Bir, imar barışı; iki, vergide yeniden yapılandırma. Diyeceksiniz ki, ‘Emekli maaş artışı her yıl ödenecek ama imar barışı bir kerelik.’ Doğru. Biz de kaynak için iki önemli adım atacağız, birincisini Cumhurbaşkanımız açıkladı, bakanlık sayısını azaltacağız, kamuyu küçülteceğiz, harcamaları azaltacağız. İkincisi, Gelir Vergisi Reform Tasarımız var. Bu öneride vergi artışı yok ama vergilerin tabana yayılması, imtiyaz ve ayrıcalıkların sonlandırılması, enflasyondan arındırılmış gelirlerin vergilendirilmesi gibi hususlar yer alıyor.”