Ekonomi Vatandaş kazanacak

Vatandaş kazanacak

18.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Hükümetin konut alımını kolaylaştıran çalışmalarına tam destek verdiklerini vurgulayan TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, “Faizi ilk olarak biz düşürdük. Bu kararlar, piyasayı mutlaka hareketlendirir, indirimler vatandaşa kazandırır” dedi

Vatandaş kazanacak

Hükümetin konut alımını kolaylaştırmak ve piyasayı canlandırmak için hayata geçirdiği KDV, tapu harcı indirimi ile kamu bankaları öncülüğünde başlatılan düşük faiz fırsatını ‘olumlu’ bir adım olarak değerlendiren TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, bu uygulamalara TOKİ’nin tam destek verdiğini söyledi. TOKİ’nin her yıl düzenlediği indirim kampanyasında bu yıl faiz indirimi de uyguladığını hatırlatan Turan, “Faiz indirimini TOKİ olarak ilk biz yapmış olduk. Borcunu erken ödeyip bitirmek isteyen için bugün sona erecek kampanyamızda faizi anlaşmalı bankalar aracılığıyla 0.98 olarak uyguluyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Turan, “Ben sektörü güçlü görüyorum. Güçlü olmasa, bu kadar türbülanstan sonra farklı bir tablo olurdu. Konut sahibi olabilmek için şu anki tablo çok elverişli. Bu kararlar piyasayı mutlaka hareketlendirir. Sektöre sağlananlar, indirimler mutlaka vatandaşa kazandırır” diye konuştu.

Vatandaş kazanacak

İstanbul’da 3 yeni arz

Dar ve orta gelir seviyesinde konut talebinin çok yoğun olduğuna vurgu yapan Başkan Turan, bu kesim için arz edilen konutlara 10 katı müracaat aldıklarını söyledi. Turan, “2018’in ilk dört ayında 21 bin 145 konutun satışını gerçekleştik. Vatandaşlarımız kira öder gibi taksitle konut sahibi oldu. Bu yoğun talebi karşılamak vitesi artırdık” dedi.

Turan, “Belli segmentlerde zaman zaman sorun olabilir. Hükümet de bunun için gerekli adımları atıyor. Bizim olduğumuz segmentte sorun yok. Zaten TOKİ olarak biz piyasayı regüle ediyoruz. Kayaşehir’de elimizde bir sürü yer var. Ama orada arazide dengeli gitmek zorundayız. Bu nedenle piyasayı bozmayız. Bu yıl İstanbul için Silivri ve Kayabaşı’da olmak üzere en az 3 sefer sosyal konut arzında bulunacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Vatandaş kazanacak

Turan, “Yeni sanayi siteleri planlıyoruz. Kayseri’de mobilyacılar sitesi, Bursa’da 3 bin işletmelik sanayi sitesi inşa ettik. Rami esnafı için Başakşehir’de modern çarşı yapıyoruz. Bolu, Diyarbakır ve Aksaray’a sanayi siteleri kuruyoruz” dedi.

Vatandaş kazanacak

‘En heyecan verici proje’

TOKİ Başkanı Turan’ın, “Başkanlık dönemimin en heyecan verici projesi” dediği Gaziantep Kuzey Şehir projesinde satışlar başladı. Turan, “50 bin konutluk projeye yoğun ilgi var. 200-250 bin nüfus yaşayacak. Akademilerde okutulmak üzere projeyi kitaplaştırıyoruz” diye konuştu.

AKM ihalesi 2 ay içinde

Başkan Mehmet Ergün Turan, Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi’nin 6 Kasım’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından projesi açıklanan yeni binasının yapımı için ihaleyi iki ay içinde gerçekleştireceklerini söyledi.

Yeni AKM binasının 2.500 kişilik opera salonu ile konser, tiyatro salonları, sinemalar, kütüphaneler, tasarım dükkânları, kafe ve restoranlarıyla büyük bir merkez olacağını söyleyen Turan, “Yıkımının yüzde 70’i tamamlandı. Model, dizayn ve fonksiyon açısından iddialı bir proje olacak AKM, dünyaya örnek bir proje olacak” dedi.

Haberin Devamı

‘Kanal’ senaryosu hazır

Ulaştırma Bakanlığı koordinasyonunda yürüyen Kanal İstanbul projesinde de TOKİ’nin planlama ve arazi düzenleme konusunda en önemli paydaş konumunda olduğunu anlatan Turan, “Projeyi kendi içinde nasıl yapacağımıza dair bir senaryonuz va. Şu anda devletin farklı kademelerinde yüzlerce kişi bu projeyle alakalı çalışıyor” dedi.

Vatandaş kazanacak

En kıymetli arazi park olacak

Başkan Turan, TOKİ Park konseptiyle büyük şehir parkları hayata geçirdiklerini belirterek, “Devasa parklar yapıyoruz. İstanbul Kayaşehir’de 350 bin metrekare bir alan TOKİ Park oluyor. Tamamlandığında 1.5 milyon metrekare olacak. İstanbul Ataköy sahilindeki Baruthane arazisinin imar planını da iptal ettikten sonra sahil bölgesini TOKİ Park Ataköy projesiyle halka açıyoruz. 60 bin metrekare ama değer olarak İstanbul’un herhangi bir yerindeki 1 milyon metrekareye bedel. Bu araziyi park yapmayı düşündük. Cumhurbaşkanımız da onayladı. Bu arazi TOKİ’nin en kıymetli arazisi. Park oluyor. Ötesi var mı” diye konuştu.