Ekonomi Vatandaşa fatura şoku!

Vatandaşa fatura şoku!

16.01.2015 - 16:14 | Son Güncellenme:

ANTALYA’da son aylarda birçok bölgede sık ve uzun süreli yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle çileden çıkan vatandaş, bu kez de 60- 90 günlük yüklü elektrik faturalarıyla şok yaşadı. Yüklü miktardaki faturalarda çarpan etkisi ve zamlı tarife uygulanarak haksız kazanç elde edildiği öne sürüldü. 500 TL’yi aşan faturalarla karşılaşan vatandaş, Ocak ayı faturalarının iptali için imza kampanyası başlattı.

Vatandaşa fatura şoku

Antalya’da 2013’ün Haziran ayında özelleştirilen elektrik dağıtım ve perakende olarak CLK Akdeniz bünyesinde oluşturulan iki anonim şirketin uygulamaları, faaliyet alanı Antalya, Isparta ve Burdur’da büyük tepki topladı. Son aylarda sık sık, uzun süreli ve birçok bölgede yaşanan elektrik kesintilerinden bıkan vatandaş, bu kez de iki ve üç aylık yüklü faturalarla karşılaşmaya başladı. CLK Akdeniz Elektrik Perakende Satış A.Ş.’nin bu uygulamasına karşın Antalya’da vatandaşlar Ocak ayı faturalarının iptali için imza kampanyası başlattı. Antalya Barosu, Tüketici ve Fikri Sinai Hakları Kurulu’nca faturalarda kilowatt miktarı arttıkça tüketim, dağıtım, TRT fonu, sayaç okuma, personel gideri gibi tutarların çarpan etkilerinin yükseldiği ve 2014’de kullanılan elektriğe, 2015’de okunduğu için de zamlı tarife uygulandığından haksız kazanç oluşturulduğu yönünde tespitte bulunuldu.

Haberin Devamı

MEMURLAR İÇİN MAAŞ AYARI YAPILDI

CLK Akdeniz Elektrik Perakende Satış A.Ş. Genel Müdürü Halit Bakal’ın Aralık ayı başında yaptığı açıklamasında, o dönem için müşterilerden gelen yoğun talep üzerine elektrik sayaçlarını okuma işlemlerinin ayın 15’inden sonra ödenebilecek şekilde bir düzenlemeye gidildiğini açıklamıştı. Özellikle memurlar için fatura ödeme tarihlerini ayın 15’inden sonra ödeyebilecekleri şekilde yeni bir düzenleme yaptıklarını belirten Bakal, "Faturalara ilişkin ’45 gün oldu fatura yeni geldi’ gibi bazı şikayetler olabilir ve bu bir defaya mahsus okuma planı değişikliği yapıldığından kaynaklandı" demişti.

2014 EKİM’DEN BERİ FATURA KESİLMEYENLER VAR

Antalya Barosu Tüketici ve Fikri Sinai Hakları Kurulu’nun yaptığı araştırmaya göre, 2014’ün 10’uncu ayından itibaren belirli bölgelerde fatura kesilmediği belirlendi. CLK’nın memur maaşlarının 15’inde ödeniyor olmasından kaynaklı fatura tarihlerinde bir defaya mahsus değişiklik yapılacağı ve 45 günlük olacağı yönündeki açıklamalarının da hatırlatıldığı araştırmada, üç ayı bulan faturaların tespit edildiği kaydedildi.

Haberin Devamı

ÇARPAN ETKİSİ EN AZ YÜZDE 10 ARTIRIYOR

2015’in birinci ayından itibaren meskenlerde kullanılan elektriklerin birim fiyatlarında değişiklik yapıldığına dikkat çekilerek, 0 kw ile 69 kw, 69 kw ile 100 kw arası gibi kullanılan elektriklerin birim fiyatlarının değiştiği, 60, 75 veya 90 günlük fatura gönderildiği için de tüketim miktarının faturada bir aylık tüketim miktarıymış gibi gözüktüğü anlatıldı. Bu durumda da doğal olarak birim fiyatı, yani çarpan etkisinin değiştiği belirtilerek, "Hem tüketim, hem dağıtım, TRT fonu, sayaç okuma, personel bedelleri gibi ücretlerin hepsi artıyor. Onun hesabını yapamıyoruz. Faturalarda bu yüzden en azından bir yüzde 10 artış var. Örneğin bu bedeller 40 lira olması gereken bir faturada 60- 70 lira kadar da çıkabiliyor. Total olarak düşünüldüğünde ise karşımıza çok ciddi rakamlar çıkıyor" denildi.

2014’DE KULLANILAN ELEKTRİĞE 2015 FİYATI

Kurulun araştırmalarında, 2015 yılında elektriğe uygulanan zamlı tarife de hatırlatılarak, Ocak ayında gönderilen bu uzun süreli faturaların 2015 fiyatlarına göre hesaplandığı belirtildi. Yani 2014’de kullanılan elektrik için, Ocak ayından sonra okuma yapıldığından sistem otomatik olarak kullanıldığı dönemdeki fiyata göre değil, 2015’deki artırılmış fiyata göre faturayı hesaplıyor. Kurul avukatları tarafından, hem bu iki konu hem de yüksek tutarlarda gönderilen faturaların taksitli ödenmesi yönünde hukuki olarak itirazlarını yapabilecekleri de bildirildi.

Haberin Devamı

BİNLERCE İPTAL İMZASI

Diğer yandan dünyaca ünlü imza portalı change.org üzerinde başlatılan imza kampanyasında 60- 90 günlük faturaların iptali istendi. 300- 400 TL hatta 500 TL’yi aşan yüksek meblağlı faturaların vatandaş tarafından ödenememesi gerekçe gösterilen kampanyaya iki gün içinde 6 bini aşkın kişi imza atarak destek verdi. Sosyal medyada da büyük tepki gösterilen bu duruma ilişkin yapılan paylaşımlarda ise asgari ücretle çalıştığını ve üç kişilik bir aile olduklarını belirten Orhan Gönder isimli işçi, üç aylık fatura geldiğinde ekmek alacak dahi parasının kalmayacağını, insanca yaşama şartlarının yok edileceğini dile getirdi.