Ekonomi Vekillik için en az 12 milyar gerekli

Vekillik için en az 12 milyar gerekli

13.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Orhan TEKEOĞLU

Vekillik için en az 12 milyar gerekli



18 Nisan'da yapılacak seçimler yaklaşırken, milletvekili adayları meclise girmek için yoğun uğraş veriyor, yüklü paralar harcıyor. Kimi parti genel başkanının tepesine uçaktan çiçek yağdırırken, kimi tencere tavaya varan promosyon dağıtma planında. Milletvekili ve belediye başkan adaylarının nereden buldun kapsamına alınması, adayların seçim propagandası süresince ne kadar harcama yaptıklarını gündeme getirdi. Önceki seçimlerde sınırsız haracamada bulanan milletveki ve belediye başkan adayları, Yeni Vergi Yasası nedeniyle yapacakları harcamaların hesabını verecekleri için daha kontrollü harcama yapmaları bekleniyor.

Proje yerine promosyon

Halkın çoğunluğunun projeden çok 'promosyona' baktığı Türkiye'de adaylar para güçlerini ön planda tutacaklar. Milletvekili adayı daha işin başında partisine 250 milyon lira ile 500 milyon lira arasında bağışta bulunarak işe başlıyor. Daha sonra asıl harcama yapacağı çalışmalara geçiyor. Aday hangi ilden seçilecekse o ilin kaç ilçesi varsa, partinin ilçe teşkilatlarına 100'er milyonluk para yardımında bulunuyor. Seçime kadar yürütülecek propaganda çalışmalarında dağıtılacak olan tanıtım, broşür, resimler yaklaşık 4 milyar lira tutuyor. Milletvekili adayını, propaganda yapması için kahve toplantıları ile dinleyenlere çay, hahve ve meşrubat ikramı yaparak yaklaşık 1 milyar liralık bir harcama bekliyor. Milletvekili adayı, kendisine destek olan ve seçmene etkisi olan kişilere yemek, kokteyl ve tanıtım toplantıları düzenleyerek 2 milyarlık bir hacracamayı göze alıyor. Bütün bu yapılan masraflar orta çaplı bir vekil adayının yaptığı harcamalar olarak kabul edilirse, yaklaşık 10 milyar liralık bir gider ortaya çıkıyor.
Zengin adaylar ise işi daha da büyüterek bütün bu harcamaların yanısıra, ilçe teşkilatlarına bilgisayar, kendisi ile birlikte seçim çalışmalarına kendisine yardımda bulunan kişilere cep telefonu verip, arabalar kiralıyor.