Ekonomi Verdi yerine Bende Can

Verdi yerine Bende Can

14.07.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Adını Verdi’nin operasından alan Nabucco’da imza, Yurdal Tokcan’ın Bende Can adlı albümü eşliğinde atıldı. Albüm, Başbakanlık Enstrümantal Klasik Türk Müziği arşivinde yer alıyor

Verdi yerine Bende Can

Nabucco Projesi’nin temellerinin atıldığı 10 Ekim 2002 gecesi, taraf ülkelerin temsilcileri İtalyan besteci Verdi’nin Nabucco operasını izlemiş ve projeye, bu operanın adını vermişti. Dün Ankara’da imzalanan hükümetlerarası anlaşma törende katılımcılar Verdi’nin notalarını değil, Klasik Türk Müziği dinledi. Törenden notlar şöyle:
-Toplantının yapıldığı Rixos Otel’de yoğun güvenlik önlemleri alındı. 
- Otelin girişinde konuklara Türk lokumu ve kolonya ikram edildi.
- Toplantıya yerli ve yabancı yaklaşık 350 basın mensubu katıldı. France 24, Le Monde, Financial Times, Azeri Press, Rustavi, Euronews, BBC başta olmak üzere yabancı basın kuruluşlarından 100’ün üzerinde gazeteci zirve toplantısını izledi. 
- Başbakan Erdoğan’ın yanında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış yer aldı. Toplantıyı başından sonuna kadar Başbakan Erdoğan yönetti.
- Toplantının giriş ve çıkışında konuklara, Başbakanlık Enstrümantal Klasik Türk Müziği arşivinden Yurdal Tokcan’a ait “Bende Can” adlı albümden eserler dinletildi. 
- İmza töreninin ardından düzenlenen basın toplantısında, gazetecilerin soru sormasına izin verilmedi. 
- Toplantının ardından katılımcı ülkelerin temsilcileri birlikte aile fotoğrafı çektirdi.

Rusya ve Türkmenistan yok
- Başbakan Erdoğan, zirveye bölgenin en önemli gaz tedarikçilerinden Rusya ve Türkmenistan’ı davet etmişti. Ancak üst düzey temsilci göndermesi beklenen Rusya ve Türkmenistan’ın törene katılmaması dikkati çekti.
- Genel oturuma sadece Anadolu Ajansı ve TRT alındı. Diğer gazeteciler basın için ayrılan merkezde bekledi. Basın merkezinde genel oturumu televizyondan izlemek isteyen gazeteciler sıkıntılı anlar yaşadı.
Enginar göbeği, karides pilaki
- Erdoğan’ın ev sahipliğindeki öğle yemeğinin mönüsünde; enginar göbeğinde zeytinyağlı karides pilaki, füme tavuk, sebzeli ravioli, teriyaki sos ile marine edilmiş levrek filetosu, mevsim meyveleri, çay-kahve, kırmızı ve beyaz şarap yer aldı. 
- Zirvenin ardından verilen öğle yemeği sırasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in de toplantıların yapıldığı alana geldiği görüldü.

Rakamlarla Nabucco
Nabucco hattı 3 bin 282 kilometre olacak. 1.998 kilometresi Türkiye topraklarında olacak. Hattın 6 ortağı var. Yıllık 31 milyar metreküp gaz taşıyacak olan hattın toplam maliyeti 7.9 milyar euro olacak. 


14 ülke katıldı

Haberin Devamı

Zirveye katılan 14 ülketemsilcileri şöyle: n Romanya Başbakanı Emil Boc, Ekonomi Bakanı Adriean Videanu, n Macaristan Başbakanı Gordon Bajnai, Enerji Bakanı Peter Honig, n Avusturya Başbakanı Werner Faymann, Federal Ekonomi Bakanı Reinhold Mitterlehner, n Bulgaristan Başbakanı Sergei Stanishev, Ekonomi Bakanı Petar Dimitrov, n Almanya Federal Ekonomi Bakanlığı Devlet Sekreteri Jochen Homann, n Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Saakaşvili, Enerji Bakanı Aleksandre Khetaguri, n Azerbaycan’ın Sanayi ve Enerji Bakanı Natık Aliyev, n Irak Başbakanı Nuri el Maliki, n Suriye Petrol Bakanı Sufian Al-Allao, n Mısır Petrol Bakanı Amin Sameh Samir Fahmy, n ABD Avrasya Enerji Özel Temsilcisi Büyükelçi Richard Morningstar, Senato Dış İlişkiler Komitesi Cumhuriyetçi Parti Grubu Başkanı Senatör Richard G. Lugar, n AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso, n AB Komisyonu Enerji Komiseri Andris Piebalgs, n İsveç AB Dönem Başkanlığı Temsilcisi Mikael Eriksson, n Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Direktörü Riccardo Puliti, n Avrupa Yatırım Bankası Direktörü Thomas Barret, n Nabucco Uluslararası Şirketi Yönlendirme Komitesi Başkanı Werner Auli.



Yüzde 15’lik kullanım hakkından vazgeçmedik’
BOTAŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol, Türkiye’nin Nabucco Projesi’ndeki yüzde 15’lik kullanım hakkından vazgeçip vazgeçmediğine ilişkin, “Herhangi bir fedakârlık, vazgeçme durumundan bahsetmek mümkün değil ama tarafların da kabul edebileceği, piyasada işleyebilir bir mekanizma üzerinde çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Nabucco Hükümetlerarası Anlaşma Töreni’nden sonra Nabucco ortağı şirketlerin yetkilileriyle Nabucco Gaz Pipeline International GmbH yönetiminin katılımıyla bir toplantı düzenlendi.
Nabucco Genel Müdürü Reinhard Mitschek’in projede gelinen noktaya ilişkin sunum yaptı. Düzyol, detayların proje destekleme anlaşmasında tespit edileceğini söyledi. Düzyol, “Türkiye’nin pozisyonunda bir değişiklik yok. Her zaman bu talebine eşdeğer başka taleplere de açık olduğumuzu ifade ettik. Bu talepler şu anda masada” dedi. Nabucco Pipeline International Genel Müdürü Reinhard Mitschek de öncelikli olarak gazı Irak ve Azerbaycan’dan beklediklerini söyledi. 

Verdi yerine Bende Can


Nabucco’ya taraf olan ve destek veren ülkelerin başbakanları ve bakanları, Başbakan Erdoğan’ın ev sahipliğindeki öğle yemeğinde buluştu.

KİM, NE DEDİ?

‘Enerji çeşitlenecek’
Avusturya Başbakanı Werner Faymann: “Projeyi destekliyoruz ve gurur duyuyoruz. Avrupa’nın enerji tedariki açısından bu boru hattı projesi büyük önem taşıyor. Enerji çeşitliliği açısından da önemli. Çünkü ,Avrupa’nın enerji talebi giderek artacak.”

‘Türkiye’nin önemi görüldü’
Romanya Başbakanı Emil Boc: “Avrupa bu yılın başından beri enerji kriziyle karşı karşıya. Rekabetçi pazar ve daha güvenli arz için bu girişimi ortaya koyduk. Türkiye, AB ve Avrupa enerji arz güvenliği için çok önemli bir ortak olduğunu ortaya koydu.”

‘İşbirliğini simgeliyor’
Macaristan Başbakanı Gordon Bajnai: “Nabucco, AB tarihinde görülmemiş, oldukça komplike, çok farklı ortakları olan bir proje. Ekonomik krizin üstesinden ancak entegrasyon, işbirliği ve eşgüdümle gelinebilir. Bu proje de bütün bunları simgeliyor.”

‘Avrupa’nın çıkarına’
Bulgaristan Başbakanı Sergey Stanişev: “Proje Avrupa’nın gaz kaynaklarının çeşitlendirilmesi açısından çok önemli. Nabucco için bir iletişim stratejisi oluşturulmalı, bu projenin Avrupa vatandaşlarının çıkarları için hazırlandığı mesajı verilmelidir.”

‘15 milyar metreküp Irak gazı’
Nabucco Şirketi Genel Müdürü Reinhard Mitschek:  “Irak’tan 15 milyar metreküp, Azerbaycan ve Türkmenistan’dan da gaz geleceğini umuyoruz. Hedefe ulaşılacağında iyimseriz. Rusya’nın yanı sıra İran için siyasi olarak sağlam bir zeminin olmalı.”

ABD, İran’ı istemiyor
ABD Avrasya Enerji Özel Temsilcisi Richard Morningstar: “Bu gelişme, Türkiye’nin bölgede lider olmayı sürdürdüğünün örneğidir. İran’ın katılması gereğine inanmıyoruz. Rusya’nın bir partner olarak katkı bulunmasını istiyoruz.”

‘Gazı artırmak istiyoruz’
Irak Başbakanı Nuri el Maliki: “Bu projeye dahil olmak ve gaz miktarını artırmak istiyoruz. Irak olarak Nabucco’ya yılda 15 milyar metreküp doğalgaz vermeyi umuyoruz. Proje, Irak’ın kalkınması ve yeniden yapılandırılması için çok önemli.”

ABD?anlaşmayı kutladı
ABD Dışişleri Bakanlığı, Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi’ne ilişkin devletlerarası anlaşmanın imzalanmasından dolayı Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya’yı kutladı.