Ekonomi Vergide kadına pozitif ayrım

Vergide kadına pozitif ayrım

13.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Ağırlıklı olarak kadınların el emeğiyle ürettiği, internetten ya da kermeslerde sattığı ürünler gelir vergisinden muaf olacak. Muafiyet için yıllık gelirin 30 bin 700 liranın altında olması şart

Vergide kadına pozitif ayrım

Evde dantel, tarhana, mantı yaparak internet üzerinden satan ev kadınlarına gelir vergisi muafiyetinde ayrıntılar belli oldu. Buna göre profesyonel makine kullanmadan üretilen tarhana, mantı, nakış, örgü, turistik eşya gibi ürünlerin internetten satışı vergiden muaf olacak. Muafiyet için yıllık gelirin bir yıllık brüt asgari ücreti (30 bin 700 TL) aşmaması gerekecek. Amatör kermes ve geçici belediye tezgahlarından satış da vergiden muaf olacak.

Haberin Devamı

Ev kadınlarına gelir vergisi muafiyetinde ayrıntılar belli oldu. Hazırlanan taslak tebliğine göre, vergi muafiyeti için internetten satılan ürünün işyeri açmaksızın satılması ve yıl içinde gerçekleştirilen toplam satış tutarının asgari ücretin yıllık brüt tutarından fazla olmaması gerekecek.

Ürünlerin dışarıdan işçi almadan üretilmesi gerekecek. Vergi muafiyeti için sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve aletleri kullanmadan üretim yapma şartı aranacak. Üretim esnasında ev tipi dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve aletlerin kullanımı ise bir sorun yaratmayacak. İnternetten satışın gelir ve kurumlar vergisine tabi olmaması ve satışı yapan kişinin ticari, zirai veya mesleki kazancı dolayısı ile gerçek usulde gelir vergisine tabi olmaması gerekecek.

Haberin Devamı

Hangi ürünler var?

Bu kapsamda evde üretilen havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamülleri, kırpıntı deriden üretilen mamüller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünlere vergiden muaf olacak.

Vergide kadına pozitif ayrım

Kermese ayrıcalık

Ürünlerin; gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri hariç olmak üzere, kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satılması muafiyete engel olmayacak.

İnternetten yapılan satış

Hem internetten, hem muafiyet kapsamında diğer şekillerde satış yapan kişiler için örnek vergi hesaplaması şöyle olacak:
“Evinde ürettiği tarhana, erişte ve mantıları internet üzerinden satışı 25 bin TL olan, bunun dışında kermes satışı 10 bin lira olan bir kadın, yıllık internetten satış miktarı bir yıllık brüt asgari ücreti (30 bin 700 TL) geçmediği için vergiden muaf olacak. Evinde ürettiği turistik eşyaların internet üzerinden satışından 35 bin lira, geçici belediye standından yılda 15 bin lira kazanan bir adam ise internet satışı yıllık brüt asgari ücreti geçtiği için muafiyetini kaybedecek ve 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren gelir vergisi mükellefi olacak.”

Haberin Devamı

Vergide kadına pozitif ayrım