Ekonomi Vestel insansız hava aracı üretti

Vestel insansız hava aracı üretti

25.12.2009 - 10:46 | Son Güncellenme:

.

Vestel insansız hava aracı üretti

Vestel’in yürüttüğü insansız hava aracı üretim projesinde deneme çalışmalarının tamamlandığı, bu konuda Türk ordusunun kullanımı için açılacak ihale sürecinin beklendiği ifade edildi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Vestel Üst Yöneticisi (CEO) Ömer Yüngül, tümüyle Türk mühendislerin görev aldığı insansız hava aracı projesinde son aşamaya gelindiğini belirtti. Yaklaşık 20 milyon dolarlık maliyetli proje kapsamında deneme uçuşlarının tamamlandığını kaydeden Yüngül, "Ürettiğimiz iki uçaktan biri Sinop’ta düştü. Uçağın üzerinde gerekli geliştirmeler yapıldı.

Ürettiğimiz uçak ABD ve İsrail’in geliştirdiği uçaklarla rekabet edebilir seviyede" dedi.

Şu anda üretime hazır durumda beklediklerini dile getiren Yüngül, sivil amaçlar için de kullanılabilecek aracın öncelikle askeri amaçlı değerlendirileceğini ifade etti.

Yüngül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullanımı için açılacak ihale sürecini bekliyoruz. Bu ihale bizim için çok önemli çünkü Türk ordusuna sattığınız ürün çok önemli bir referans teşkil ediyor. Bir iki ay içinde bu ihalenin açılacağı belirtiliyor. Bu ihale sonrası dış pazara yönelik çalışmalar da başlayacak." Yüngül, holding bünyesinde yürütülen yakıt pili projesinde laboratuvar çalışmalarının devam ettiğini, 5 yıldır devam eden bu projeyle ilgili kısa dönemde sonuç beklemediklerini ifade etti.

Bor madenine dayalı projenin özellikle askeri kullanımı üzerinde çalıştıklarını, enerjiyi depolayabilecek, hafif olduğu için taşınabilir bir mekanizma üzerinde çalışma yapıldığını kaydeden Yüngül, "Dünyada bu konuda araştırma yapan kurumlar bulunmasına rağmen üretime geçmeyi başaran yok. Biz de hızla neticeye oluşmak için çaba gösteriyoruz. Bugünden yarına sonuç alınacak bir konu değil. Bu tip projeler uzun soluklu olmasına rağmen getirileri çok büyük.

Başarı garantisi de yok. Türkiye bu araştırmalarda etkili olmak ve bu konumunu korumak zorunda" diye konuştu.