Ekonomi Virajda hız kestik hedefe koşuyoruz

Virajda hız kestik hedefe koşuyoruz

02.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Nisanda ihracat yüzde 2.8 düşüşle 11.4 milyar dolar oldu. Ekonomi Bakanı Elitaş, “Bazen virajı almak için gazdan ayağımızı çekiyoruz. 155.5 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayacağız” dedi

Virajda hız kestik hedefe koşuyoruz

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ihracat nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.8 azalarak 11 milyar 443 milyon 283 bin dolar oldu. Nisan ayı ihracat rakamları, EXPO 2016 Antalya’da Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından açıklandı.
Bu yılın ilk 4 ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8.4 düşüşle 46 milyar 187 milyon 268 bin dolara geriledi. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, ihracat rakamlarıyla ilgili, “Bazen virajı daha iyi alabilmek için gazdan ayağımızı çekiyoruz ama bizim varacağımız hedef belli. Bu yolda var gücümüzle ilerlemeye devam edeceğiz” dedi.
Dünya duraksadı...
İhracatın bir maraton olduğunu ifade eden Elitaş, ihracatın artırılması için devlet ve özel sektörün birlikte çalıştığını vurguladı. Dünya ekonomisinin bir duraksama içinde bulunduğunu anlatan Elitaş, şöyle devam etti:
“İlk çeyrekte ithalatımızın yüzde 10.6 düşüşü ile birlikte dış ticaret açığımız yüzde 21.1 düştü. Bu çok olumlu, yıl boyu devam etmesini bekliyoruz. Yine ilk çeyrekte ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranı yüzde 74.3’e yükseldi. Geçen yıl yüzde 70.8 olarak gerçekleşmişti. İnşallah bu yılın tamamında iyi bir performans göstererek OVP’de yer alan 155.5 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayacağız.”

Haberin Devamı

‘Savunma’ gaza bastı

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatın gerilemesinde en büyük etkenin emtia fiyatlarının gerilemesi olduğunu bildirdi.
Sektörel bazda nisanda en fazla ihracatı 2 milyar dolarla otomotivinyaparken, en fazla ihracat artışını yüzde 14.9 ile savunma ve havacılık sanayi sektörü yakaladı.