Ekonomi Vodafone’un ‘düş’ü BM’de başarı öyküsü

Vodafone’un ‘düş’ü BM’de başarı öyküsü

26.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Vodafone’un engelli çocukları sanatla buluşturan projesi, Düşler Akademisi, BM tarafından dünyaya örnek gösterildi. Müzik atölyesine katılan gençlerin kurduğu Social Inclusion Band, IKSV Caz, Rock’n Coke gibi etkinlikler yanı sıra yurtdışında konserler vermeye başladı

Vodafone’un ‘düş’ü BM’de başarı öyküsü

2012’de hazırlanan Özürlüler Araştırma Raporu’nun sonuçlarına göre, Türkiye’de engelli nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 12.29. TUİK’in 2011 nüfus projeksiyonlarına göre bu oran 9.1 milyon nüfusa denk geliyor. Türkiye’de özellikle son yıllarda gerek sivil toplum örgütleri gerekse devlet tarafından engellilere yönelik pek çok proje yürütülüyor. Ama buna rağmen hala pek çok engelli, hayata erişimde güçlükler çekiyor, hatta ömrünü evinden çıkmadan nihayetlendiren engelli vatandaşlar bile var.
Türkiye Vodafone Vakfı, toplumda ikinci plana atılmış engellilerin sosyal hayattan hak ettiği payı alabilmesi için Alternatif Yaşam Derneği (AYDER), Kalkınma Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile birlikte örnek bir proje geliştirdi.
Vodafone Türkiye’nin engelleri kaldırmak adına geliştirdiği en önemli projelerinden Düşler Akademisi, Birleşmiş Milletler’in bu yılki açılış toplantısı için belirlediği “Engellilik ve Kalkınma” teması kapsamında dünyaya örnek olarak gösterildi.

‘% 25’lik özel iletişim vergisini almıyoruz’
Türkiye Vodafone Vakfı Başkan Yardımcısı Gizem Keçeci, BM Genel Kurulu’nun, “Innovation Enables - İnovasyon Engelleri Kaldırır” başlıklı yüksek düzeyli yan etkinliğinde örnek prolerini anlattı.
Sözlerine tüm dünyada 1 milyar dolayında engellinin yaşamında olumlu değişimler yaratmak için Türkiye’den örnek başarı hikayesi olarak Düşler Akademisi’nin seçilmesinin gururunu yaşadıklarını ifade ederek başlayan Keçeci şu bilgileri paylaştı: “Vakfımızın desteğiyle 2008’de hayata geçen Düşler Akademisi’nde 2 bin 57 engelli gence ulaştık. Düşler Mutfağı’ndan 5 down sendromlu genci, 43 çağrı merkezinde de 17 engelli genci istihdam ettik. Sosyal hayatı Türkiye’deki herkes için eşit oranda erişilebilir kılmak için çalışıyoruz. Mobil iletişim teknolojilerinin, uzun vadeli kalkınmaya destek olmak yolunda da büyük öneme sahip olduğuna inanıyoruz.”
Vakfın, engelli bireylerin hayatına sadece sosyal yatırımlarıyla değil, yenilikçi ürün ve hizmetlerle de değer kattığını anlatan Keçeci alt başlıkları ise şöyle sıraladı: “‘Sesli Bilgilendir’, ‘İşitme anons’, ‘Neredeyim’, ‘Fatura öğrenme’, ‘Sesli Abonelik Sözleşmesi’ servislerimiz yanı sıra engelli vatandaşlarımızdan yüzde 25’lik özel iletişim vergisini almıyoruz.”
AYDER Başkanı Ercan Tutal ise Türkiye’nin şehir ve mekanları engellilere uygun dizayn edilmediği için 80 milyar dolar civarındaki engelli turizminden pay alamadığını hatırlattı.

Grease’i sahneleyecekler
Düşler Akademesi’nde engelli çocuklar sanatla buluşuyor. Engelli dostu olarak tasarlanmış atölyelerde gençler dans, müzik, fotoğraf, film, DJ’lik, resim, aşçılık, yoga, tasarım eğitimleri alarak sanatçı kimliklerini ve becerilerini geliştiriyorlar. Engelli çocuklardan oluşan Social Inclusion Band, o kadar başarılı oldu ki, İKSV Caz, Rock’n Coke ve yurtdışında konserler vermeye başladılar.
Grup üyeleri konserlerde aldıkları sanatçı kaşesi ile ekonomik özgürlüklerini de kazanmaya başladı. Düşler Mutfağı ise eğitim atölyesi olmanın dışında imalathane olarak değerlendiriliyor ve catering hizmeti sunuyor. Tiyatro grubu Düşler Kumpanyası de engellliğin yetersizlik olmadığını gösteren sonuçlar üretti. Düşler Kumpanyası yakında ‘Grease’ müzikalini sahneleyecek.

Müstakbel bayan Soros’un gelinliğini ‘büyü bozulmasın’ diye görmedim!
Amerika’da New Yorklu zenginlerin gelinlik diktirmek için neredeyse kapısında yattığı Ürdünlü modacı ReemAcra ile kahvaltı ettik. Angelina Jolie, Jenifer Lopez’in modacısı, para sihirbazı Soros’un eşi Tomiko Bolton’un yarın ki düğününde giyeceği gelinliği de tasarladı.
Bütün zorlamalarıma karşın gelinliğin görselini ReemAcra’dan alamadım. Soros’un kesin talimatı varmış. ‘Büyü bozulur’ diye, düğünden önce gelinliğin görünmesini istemiyormuş.

BAKAN ŞAHİN: BAŞKAN PAKETİ OKUMAMIŞ!
Birleşmiş Milletler 68. dönem Genel Kurul etkinlikleri çerçevesinde New York’ta bulunan Şahin, “Engelliler için bin yıl kalkınma hedeflerinn gerçekleştirilmesi” konusunda New York Türkevi’nde düzenlenen panelinin açılış konuşmasını yaptı.
Kaderini tayin hakkı
Bakan Şahin, engellilerin eğitime erişiminde mevcut durumu 4 katına çıkardıklarını, 40 bin engelli çocuğun temel eğitim imkanına kavuşmasını sağladıklarını ve üniversiteye gitmeleri yönünde çalışmalar yaptıklarını anlattı. Şahin, son iki yılda 14 bin engellinin devlet memuru olduğunu hatırlattı.
Her ilde, engelliler için vali yardımcıları başkanlığında komisyonlar kurulduğunu belirten Şahin, “Engelliler adına engelsizlerin karar verdiği bir organizma olmayacak. Engelli üyeler de olacak” dedi. Şahin’e, ‘kadın istihdam paketiyle’ ilgili tepkileri de sordum. Kadınlara sağlanacak yeni haklarla ilgili olarak İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan ve Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir sert eleştirilerde bulunmuş, hatta Özdebir, “Artık işyerinde kadın işçi çalıştırmam” açıklaması yapmıştı.
Başkanların raporu okumadan eleştirilerde bulunduğunu söyleyen Şahin sitem etti: “ASO başkanını aradım. Başkan paketi okumamış. Paketin detaylarını bilmeden yapılan eleştiriler... Dönüşte raporu kendileriyle paylaşacağız. Bu paket özel sektöre yük getirmiyor. Bütün yükü devlet karşılıyor. Amacımız kadın istihdamını artırmak iken tersi yönde sonuç üretecek bir çalışma yapmamız mümkün olabilir mi? Doğum izni mesela, 16 haftadan 17 haftaya yükseltiliyor. Bir hafta artıyor yani. Paketin önemi sosyal güvenlik ayağını kururak esnek çalışma sistemini kurgulaması. Kısa vadeli düşünmemeliyiz.”

Murat Ülker’in ricasıyla Godiva’yı denetledim!
New York gezim öncesinde görüştüğüm Murat Ülker, 5. Cadde’de açtıkları Godiva mağazasını mutlaka görmemi istemişti. Kendisini kırmadım mağazayı denetime gittim! Dükkanın ortasında mermer masa ile çikolata sunumunu yaptıkları Nişantaşı mağaza konseptini burada da uygulamışlar.
Görevliye sordum, klasik gold ballotin ve trüf serileri hem New Yorkluların hem de caddeden geçen yüzbinlerce turistin öncelikli tercihiymiş.