Ekonomi Volvo’dan akıllı sürüş atağı

Volvo’dan akıllı sürüş atağı

20.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Teknolojik uygulamalarıyla sürücülere farklı bir deneyim yaşatmayı hedefleyen modellerden biri Volvo S90. Bilgisayar gibi ekran, sesli komut, şerit ihlallerinde uyarma, sizin yerinize frene basma, kendi kendine park edebilme gibi özellikleriyle dikkat çekiyor

Volvo’dan akıllı sürüş atağı

Teknolojiyi yeni modellerine yansıtan en önemli sektörlerden biri otomotiv. Sürücülerin talepleri doğrultusunda internete bağlı, kullanıcıyla iletişime geçen, klasik uygulamaları daha pratik hale getiren pek çok otomobil markası var. Sektör internete bağlı, otonom sürüşe sahip, elektrikli araçlar yönünde hızlı bir gelişim gösteriyor.

Haberin Devamı

İsveç merkezli lüks otomobil markası Volvo da teknolojiyi yeni modellerinde başarıyla uygulayanlardan. En son lanse ettiği iş dünyasına yönelik premium sedan segmentindeki S90’da da pek çok yeniliğe imza atıyor. İspanya Malaga’daki test sürüşünde bu özellikleri bizzat deneyimleme şansı bulduk. Şu anda Türkiye’de ön siparişte olan, eylül, ekim ayı itibariyle sürücülerle buluşacak S90’da Volvo’nun bilgi ve eğlence sistemi Sensus Connect platformu var. S90’nın teknolojik özellikleri şöyle:

- Volvo S90 D5’i Malaga’nın virajlı yollarında kullanıyoruz. Geniş iç hacim, deri ve ahşap tasarım etkileyici. Ön konsolda Sensus Connect adeta bir tablet bilgisayar gibi. Araca entegre bulut tabanlı servisler, 3D haritalar ve ücretsiz harita güncellemeleri gibi çeşitli yenilikler sunuyor.

Haberin Devamı

Dokunmatik ekran

- Tamamen dokunmatik bir ekranı var. Ekranda istediğiniz ayarı yapabiliyorsunuz. Her ekranda farklı bir ayar var ancak en çok gerekli olanlar ilk ekranın en altında sabitlenmiş.

- Bu tablete sim kart takabildiğiniz gibi bluetooth bağlantısıyla cep telefonunuzdaki içeriğe de ulaşmanızı sağlıyor. Web radyosu, bluetooth üzerinden müzik çalma ve diğer eğlence servislerini mümkün kılıyor. Eğlence ve navigasyon fonksiyonlarının birçoğu ses tanımayla kullanılabiliyor. Cep telefonunuzu hot spot yapıp otomobilin ekranına uygulamalar da yükleyebilirsiniz. Klasik tabletlerin aksine bu ekranı kışın eldivenle de kullanabiliyorsunuz.

- Apple Car Play ile uyumlu. Yani siz aracınızı kullanırken iPhone’unuz ile yapmak istediğiniz şeyleri doğrudan aracınızın yerleşik ekranında gösteriyor ve bunları gerçekleştirmenize yardımcı oluyor. Android telefonlarla kullanımı için ise 2017’yi beklemek gerekiyor.

- Volvo S90’nın hem gece hem de gündüz çalışan tanıma sistemi var. Yaya ve bisikletliler yanında şehir içinde büyük hayvanları da algılıyor ve sürücüyü uyarıyor. Sürücünün etkisiz kaldığı noktada ise otomatik freni devreye sokuyor.

- Gelişmiş yarı otonom sürüş özelliği Pilot Assist’ten bahsetmeden olmaz. Sistem, otomobili şerit işaretleri içinde tutmak için saatte 130 kilometreye kadar hızlarda direksiyon komutları veriyor ve başka bir otomobili takip etmeye ihtiyaç duymuyor. Şerit ihlallerinde sizi uyarıyor. Hız sabitleyici ve mesafe ikazı da var.

Haberin Devamı

Sesli komut alıyor

- Sesli kontrol açısından da gelişmelere açık. Sesli komut kabul ediyor ancak şu anda bu seçenek sadece İngilizce. İstediğiniz kişiyi telefonunuzdan aramasını söyleyebilir ya da istediğiniz müziği açmasını isteyebilirsiniz.

- Diğer bir özellik ise müzik severleri sevindirecek. Bowers & Wilkins işbirliğiyle 360 derece surround ses sistemiyle donatıldı. Göteborg’daki konser salonunun akustiğini verecek şekilde dizayn edildi. Otonuzu tam bir eğlence merkezine çevirebilirsiniz. Ses odağını öne ya da arkaya da verebiliyorsunuz.

Kendi kendine park

- 360 derece kamerası var. Paralel ve dik şekilde parkı kendi kendine yapabiliyor. Arabaların arasındaki boşluğu tanıyor.

- Masaj yapan, soğutulabilen ya da ısıtılabilen koltuklara sahip. Torpido gözünde de soğutma sistemi sayesinde içeceklerinizi bozulmadan saklayabilirsiniz.

Haberin Devamı

- Fiyatına gelince bu kadar teknoloji çok da düşük fiyatlı olmuyor tabii ki. Volvo S90, Türkiye’de D5 AWD motor ile 291.540 TL başlangıç fiyatıyla satışa sunuldu. Hem teknoloji hem de sürüş keyfi arayan iş dünyası mensuplarına hitap ediyor.