Ekonomi Wall Street bu Türk'ü konuşuyor

Wall Street bu Türk'ü konuşuyor

16.06.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Wall Street bu Türk'ü konuşuyor

Wall Street bu Türkü konuşuyor

AHMET Okumuş yedi yıl önce ABD'ye eğitim için gitmiş bir Türk genci. Bugün 27 yaşında ve 9 milyon dolarlık bir fonu yönetiyor. Yönettiği fon ABD'de müşterilerine en fazla kazandıran yatırım fonu. Dünyanın 7'inci büyük denetleme şirketi BDO'nun yaptığı hesaplara göre, 1992 - 97 yılları arasında Okumuş'un fonu ortalama her yıl yüzde 235 getiri sağlamış, başka bir deyişle müşterisinin 1 dolarını 5 yıl içinde 70.59 dolar yapmış.
Amerikan borsasının bu dönemde getirisi yılda yüzde 15 - 20 civarında oldu. Ahmet Okumuş, bugünlerde 100 bin dolardan daha fazla portföyleri yönetmeye hazırlanıyor. "Okumuş Opportunity Fund" adlı yeni bir fon kuruyor. Böylece ABD fon piyasasasında hedef büyütmüş olacak. Okumuş, Newyork'tan Milliyet'in sorularını şöyle yanıtladı:
* Başarınızın sırrı nedir?
* Birincisi haftada 100 saat çalışmak. İkincisi detaylı temel analiz yapmak. Temel analize önem veriyorum. Şirketin bilançosunu tamamen tarıyorum. Geçmişini, yönetiminin geçmişini inceliyorum. Şirketle ilgili bilgi almak için üst düzey yöneticilerle görüşüyorum. İcra kurulu başkanına çıkıyorum. Şirketin rakipleriyle konuşuyorum. Tedarikçileriyle görüşüyorum. Analistlerin şirket hakkında yaptıkları yorumları okuyorum. Buldukları eksiklikleri firma yöneticilerine sunuyorum. Gerek şirket gerekse sektör açısından kısa sürede uzman oluyorum.
* Şirket seçerken neleri kriter alıyorsunuz?
* Belirsizlik ya da yanlış anlamalar nedeniyle hisselerinin fiyatı düşmüş ancak geleceği parlak şirketleri tercih ediyorum. Kendi hisselerini satın alan şirketleri yeğliyorum. Çünkü eğer şirket alıyorsa ucuz olduğunu düşündüğü için alıyordur. Üst düzey yöneticiler de şirketin hisselerini alıyorsa bu önemli bir faktör. Yöneticiler bazı gerekçelerle satış yapabilir. Çocuğunun okul masrafını ödeyecektir, ev alacaktır vs. Ancak alım yapıyorsa bunun tek bir nedeni vardır. O da kar etmek.
* Porföyünüzün yapısı ve süresi hakkında bilgi verir misiniz?
* Konsantre fon yapıyorum. Seçtiğim hisse sayısı yediyi geçmiyor. Süre olarak da altı aydan fazla hisse senedi tutmuyorum. Açıklanan bilançolara bakarak yaptığım yatırımın doğru olup olmadığını bu süre içinde değerlendiriyorum.
* Peki teknik analiz hakkında ne düşünüyorsunuz?
* Teknik analize inanmıyorum. Yükseliş ya da düşüş trendine bakmadan hisseyi iyi fiyattan alıp almadığıma bakıyorum. Şirkete ortak olacakmış gibi düşünüyorum. Bir mülk alıyormuş, ortak oluyormuş gibi davranıyorum.
* Peki yatırımcılara tavsiyeleriniz neler?
Yatırım yaparken kullandıkları ve sevdikleri markaları seçsinler. Çünkü onlar seviyor ve alıyorlarsa, çevreleri alıyorsa bu, tutulan bir markadır. Yatırımlarını yaptıkları işi esas alarak yapsınlar. Örneğin doktorsalar kendi kullandıkları ve çevresindekilerin talep ettiği malları üreten şirketleri esas alsınlar. İçinde bulundukları ortamı yatırım için avantaja dönüştürsünler.