Ekonomi Wall Street'te İslami borsa

Wall Street'te İslami borsa

10.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

ABD'deki ünlü Dow Jones endeksi İslami yatırım kurallarına uygun bir endeks oluşturdu. Yıllık piyasa değerinin 7.5 trilyon doları bulması beklenen endeks şeriat kurallarına uygun hisselerden oluşuyor. Türkiye'den şirketlerde bu endekse dahil olacak

Wall Streette İslami borsa



DOW Jones, ilk kez, İslami yatırım kurallarına uymak isteyen yatırımcılara özel, global bir menkul değerler endeksini uygulamaya sokuyor. "Dow Jones İslami Piyasa Endeksi" (DJIM), yıllık piyasa değeri yaklaşık 7.5 trilyon Amerikan dolarını bulan, 30 ülkeden, "şeriat kurallarına uygun" 600 hisse senedini kapsıyor.
Dow Jones Endeksleri Başkanı David Moran, konu ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: "Büyüyen İslami yatırım çevrelerine hizmetten son derece heyecanlı ve gururluyuz. Şimdi, dünyadaki diğer yatırımcılar, 'Dow Jones Endüstriyel Ortalamaları'ndan nasıl yararlanıyorsa, İslami, sosyal ve ahlaki açıdan farklı tercihleri olan yatırımcılar da, mevcut yatırım portföylerinin değerlendirilmesi konusunda daha sağlıklı kararlar verebilecek."
Dow Jones ayrıca, yeni endekse dayalı ticari fonların oluşturulması amacıyla, bir özel Wall Street bankası olan; "Brown Brothers Harriman & Company" ile Kuveyt Sosyal Sigortalar Kurumu'nun tamamına sahip olduğu "Wafra Investment Advisory Group" kuruluşlarına lisans verildiğini de bildirdi.

Şeriat Kurulu

Dow Jones, İslami Piyasa Endeksi için seçilen hisselerin hepsinin de şeriata uygunluğundan emin olunması amacıyla oluşturulan "İslam Bilginleri Şeriat Denetleme Kurulu"ndan danışmanlık alacak. Kurul üyeleri şu kişelerden oluşuyor: Hakim Muhammed Taki Usmani (Pakistan), Dr. Abdul Sattar Abu - Guddah (Suriye), Dr. Muhammed Elgari; (Suudi Arabistan; Şeyh Nizam Yakubi; (Bahreyn) ve Şeyh Yusuf Talal De Lorenzo; (Amerika Birleşik Devletleri).
Dow Jones İslami Endeks Grubu Direktörü A. Rüştü Sıddık, "Muhafazakar finansal oran göstergelerini kurmak için 'İslam Bilginleri Şeriat Denetleme Kurulu' ile yakın işbirliği içinde, her şirketin borç, tahsili mümkün alacaklar ve işletme dışı faiz gelirlerini taramadan geçiriyoruz. En çok üzerinde durduğumuz husus, şeriata uygunluğu sağlarken, dengeden ve kaynak kapsamından taviz vermemekti" dedi.
Şeriata göre, asıl uğraşı alanları, İslami yatırım amaçlarına uygun olmayan şirketler, Dow Jones İslami Piyasa Endeksi'nin dışında tutuldu. Dışta tutulanların içinde alkol ve domuz - ilintili ürünler, bankacılık ve sigorta gibi geleneksel finansal hizmetler ile otel, gazino, sinema, müzik işletmeleri, pornografi gibi "eğlence" sektörü bulunuyor.

Türkiye endekse alınabilir

Dow Jones yetkilileri İslami Piyasa Endeksi'ne dahil olan şirketler arasında şimdilik bir Türk şirketinin olmadığını söylediler. Ancak yatırımları düzenleyen yasalar uygun olduğunda Türkiye'nin de endekse alınacağını belirttiler. Bu arada Türkiye'de son dönemde İslami kar payı dağıtan kuruluşların artışı da bu tip organizasyonlara olan ilginin Türkiye'de de yoğun olacağını gösteriyor.
Bu arada İslami bilginler de bu endeks hakkında görüşlerini açıkladılar:
Şeyh Nizam Yakubi (Bahreyn):
"Down Jones İslami Piyasa Endeksi, dünyanın her tarafındaki Müslüman yatırımcılara büyük hizmet vereceği gibi, bugüne kadar ilk defa İslami açıdan kabul edilen hisseler konusunda da net bilgi sağlayacaktır."
Şeyh Yusuf Talal De Lorenzo (Amerika Birleşik Devletleri):
"Samimi inancım odur ki, Dow Jones İslami Piyasa Endeksi, dini tercihleri ne olursa olsun, dünyanın her tarafından yatırımcıya paha biçilmez derecede bir hizmet sunmaktadır. Tabii ki, bu hizmet Müslümanlar için daha da önemlidir, çünkü, şimdi onlar erişebilecekleri bu finansal bilgi aracı ile artık dini inançları doğrultusundaki ideallerini bugünün piyasalarına taşıyabilecekler.
Hakim Muhammed Taki Usmani (Pakistan):
"Normal borsa endeksleri, gerek fon yöneticilerine, gerekse halka temel bilgileri sağlamak hususunda hayati bir rol oynamaktadırlar. Bu endeks sürekli olarak bağımsız bir 'Şeriat Denetleme Kurulu'nun gözetiminde olacağı için, Endeks'in, şeriat açısından Müslüman yatırımcılar arasında itibar göreceği umulmaktadır."
Dr. Muhammed Elgari (Suudi Arabistan):
"Gerek varolan birçok İslami yatırım fonunun, gerekse İslami menkul değerler fonları için Şeriat kurallarının gelişmesi ve sürekli yenilenmesi gibi konularla ilgili birisi - hatta bunların öncüsü - olmamdan dolayı, bu yeni girişimin de içinde olmaktan mutluyum. İnanıyorum ki, bu yeni endeks sadece yatırım fırsatlarını kıyaslamak için bir ölçüt olmakla kalmayıp, aynı zamanda dünyadaki global yatırım fonlarına İslami yatırımcıları da entegre etme konusunda önemli bir adım olacaktır.