Ekonomi Windows 98, İstanbul'dan dünyaya "merhaba" dedi

Windows 98, İstanbul'dan dünyaya "merhaba" dedi

06.09.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Windows 98, İstanbul'dan dünyaya "merhaba" dedi

Windows 98, İstanbuldan dünyaya merhaba dedi

Microsoft'un ilk kez kullanıma sunduğu yeni ürünü, ilk kez İstanbul'da yapılan bir programla tüm dünyaya tanıtıldı. Devlet bakanı Çelebi, 5 yılda 5 milyon eve bilgasayar sözü verdi

MICROSOFT'un yeni işletim sistemi Windows 98 dün İstanbul'dan tüm dünyaya ilk kez tanıtıldı Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Merkezi'nde düzenlenen görkemli tanıtım toplantısına 1600'e yakın kişi tarafından izlendi. Toplantının onur konuğu olan Devlet Bakanı Işın Çelebi, hükümet olarak sürdürdükleri eğitim reformu çerçevesinde 5 yılda 5 milyon eve bilgisayar ve Internet ağı sokmayı planladıklarını söyledi. Çelebi amaçlarının herkesin özgürce düşünebileceği ve özgürce bilgiye ulaşabileceği bir toplum yaratmak olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"6 ayda Türk Telekom'u özelleştirerek bu altyapıyı kurmaya başlıyoruz. Bilgisayar destekli eğitim, özel sektörün gücüyle gerçekleştirilecektir. Bürokrasi sadece özel sektörün önünü açacak. Herkesin bilgiye kolaylıkla ulaşabileceği, bir bilgi toplumuna gereğin ortaya çıktığını anlatan Çelebi, sadece bilgiye ulaşmayı değil, o bilgiyi kullanmak ve yaratıcı gücünü ortaya çıkarması için Türk insanının önünü açacağız. Artık ezberci toplum, eğitim düşünemeyiz. 2010 yılında el ele vererek Türkiye'yi dünyanın en gelişmiş 10 ülkesinden birisi haline getirebiliriz."
Microsoft'un diğer ürünleri olan Microsoft - Internet Explorer ve Ofis 97 tanıtımlarından sonra sözü Milliyet Ekonomi Editörü Dr. Şeref Oğuz aldı. Oğuz, çağımızın bir dönüşüm çağı olduğunu ve Türkiye'yi çok önemli fırsatların beklediğin söyledi. Teknolojik toplumsal ve ekonomik dönüşümden bahseden Oğuz, telefon, tv ve bilgisayarın biraraya gelerek teknolojik dönüşümü oluşturduğunu söyledi. Ekonomik dönüşümün ise, bilginin emek ve sermayenin yerini alması olarak açıklayan Oğuz şöyle konuştu:
"Gelecek bin yıl KOBİ'lerin ve gençlerin çağı olması toplumsal bir dönüşümdür. Türkiye bu çerçevede bir baht dönencesinde bulunuyor. 2002'ye kadar 4 trilyon doların yaratılacağı bilişim çağında Türkiye'de vizyon sahibi herkes birer Bill Gates olabilir dedi. Oğuz, çağın liderlik kavramını ise şöyle açıkladı:
"Kendinden daha akıllı ve başarılı insanları biraraya getirerek onlara vizyon veren kişi.

Yeni ürünün özellikleri:
* Kullanıcı için bilgiyi kolaylıkla bulma, erişme ve düzenleme olanağını sağlayan yeni versiyon, sık kullanılan sitelere abonelik sistemi getiriyor.Bu siteler, kullanıcının müdahalesine gerek kalmadan elektronik ortamda otomotikman yenileniyor. Örneğin, kullanıcı Milliyet Gazetesi'ne abone ise Milliyet'in her günkü sayısı bilgisayar kapalı olduğu zaman bile ekrana getiriliyor.
* İnterneti yönetebilme özelliği ise bir başka yenilik. Böylelikle istenmeyen ya da çocuklar için zararlı olan sitelere giriş izni verilmiyor.
Sonuçta, yeni versiyonun üstün özellikleri arasında performans(en hızlı Java uygulaması gibi), kullanım kolaylığı, güvenliğe ilişkin özellikler ve endüstri standartları deskteği bulunuyor. Tasarıma yönelik bu yenilkler, kullanıcılara daha güvenli ve daha verimli ve daha bireyselleştirilmiş bir internet deneyimi sağlıyor.

DÜNYA yazalım endüstrisinin öncüsü Microsoft'un kullanıma sunduğu internet explorer'in yeni 4.0 sürümü, dün "Bilişim 97" etkinlikleri çerçevesinde İstanbul'dan tüm dünyaya ilk kez tanıtıldı.
Yeni Microsoft 4.0 active channel teknolojisi, Türkiye'de bu teknoloji kullanılarak sağlanan içerikle dikkat çekecek. Adı geçen teknoloji, internette sunulan içeriği, internet gezginine ait program ekranının ötesinde kullanıcıların masa üstü ortamına doğrudan taşıyor. İnternet alanında Microsoft Türkiye'nin 4.0 ile gerçekleştirdiği bir ilk ise kanal ortağı adı altında Türkiye'nin en zengin internet içeriğini sağlayan firmalarla işbirliği yapması. Milliyet başta olmak üzere Hürriyet, Fanatik Computer World on line, Dow Jones, List 2000, Medyatext, Power FM, Sabah ve Süpersete, 4.0 sürümünün yaratıcı özellikleriyle ortaya koyduğu çalışmaları sergiliyorlar. Türkiye'deki internet abonelerinin, internet explorer 4.0 ve bu programda yer alan active channel teknolojisiyle geliştirilmiş web sitelerinde son derece zengin ve dinamik içerik bekliyor.
Microsoft'un yeni ürününün tanıtımında dün kanal ortaklarıyla yapılan ortaklaşa toplantıda Milliyet Gazetesi Ekonomi sayfaları yönetmeni Dr. Şeref Oğuz da bir konuşma yaptı. Dr. Oğuz, gazetecilik teknolojisinde eski ile yeniyi mukayese etti ve "Gazetelerimizi hamur kağıtlara basarken, şimdi bu yenilikle sanal hamura basmaya başlıyoruz. Push teknolojisi çerçevesinde internet, gazetelerimizin yeni dağıtım kanalı olacak ve basını daha kaliteli hale getirilecek" dedi.
Microsoft 4.0 explorer, yine dün tanıtılan Windows 98 programıyla ücretsiz ve Türkçe olarak sunuluyor.

Yazarlar