Ekonomi Yabancı yatırımcılar 200 milyar $ getirdi

Yabancı yatırımcılar 200 milyar $ getirdi

10.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut, 2002 yılından günümüze kadar Türkiye’nin 200 milyar dolarlık doğrudan yatırım çektiğini dile getirdi.

Yabancı yatırımcılar 200 milyar $ getirdi

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut, “2002 yılına kadar Türkiye’ye gelen doğrudan yatırım toplam sadece 15 milyar dolardı. 2002’den günümüze kadar ise yaklaşık 200 milyar dolara yakın doğrudan yatırım ülkemize geldi” dedi.

Haberin Devamı

Ermut, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından 26 ülkeden 40’ı aşkın bürokratın katılımıyla düzenlenen ‘3. İstanbul PPP (kamu-özel ortaklığı) Haftası Cumhurbaşkanlığı Sisteminde Yatırım Ortamı’ başlıklı panelde yaptığı konuşmada, ofisin kuruluş sürecini anlattı.

İş yapmada kolaylık

Panel, Cumhurbaşkanı Hukuk Baş Danışmanı Mehmet Uçum, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, DEİK PPP Komite Başkanı Dr. Eyüp Vural Aydın, 25 ülkeden 40’ı aşkın bürokrat ve Türk iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Yabancı yatırımcılar 200 milyar $ getirdi

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin 2006’da Başbakanlık Yatırım Destek Ve Tanıtım Ajansı olarak kurulmasından bu yana geçen süreden bahsederek ajansın yeni sistemle birlikte Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ismini aldığını anımsatan Arda Ermut, “Bu süreçte doğrudan yatırımların önemiyle ilgili farkındalık sadece özelde değil bürokraside ve devlet kurumlarında da ciddi şekilde arttı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Gelişmekte olan ülkelerin yanı sıra gelişmiş ülkelerin de yatırım çekmeye çalıştığını anlatan Ermut, dolayısıyla dünyada çok da gelişmeyen hatta kriz süreçlerinde daralan bir pastadan daha çok pay almak için daha çok ülkenin çalışma içinde olduğunu vurguladı. Türkiye’ye gelen yatırımcılar açısından en önemli güvencelerden birinin Türkiye’nin doğrudan yatırım çekme zorunluluğu olduğunu belirten Ermut, bu alanda yıllardır çok önemli adımlar atarak iş yapma kolaylığı sağladıklarını söyledi.

Reform dönemi

Ermut, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çizdiği kalkınma modelinin reformlarından önemli bir parçası olarak faaliyet gösterdiklerini belirterek, özellikle 2002-2003 yıllarında bu kalkınma modeline ilişkin reformların yoğun şekilde hayata geçtiğini söyledi.

“Bu reform programı ile doğrudan yatırımların Türkiye’de önü açıldı” diyen Ermut, bunun yansımasını da çok iyi gördüklerini ifade etti.

‘İyi tecrübe sahibi olduk’

DEİK Başkanı Nail Olpak ise 3. İstanbul PPP Haftası kapsamında tüm iş dünyası temsilcilerinin doğru bilgiye ulaşmalarını sağladıklarını söyledi. Türkiye’nin özellikle Kamu Özel İşbirliği’nde (PPP) özel deneyime sahip olduğunu belirten Olpak, dünya çapında iş yapan yerli ve yabancı ortaklı üyeleri ile görüşmelerinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yatırım ortamı üzerinde olumlu sonuçlar doğuracağına ilişkin bir inanç gözlemlediklerini açıkladı.