Ekonomi Yardım kadar borçlanma

Yardım kadar borçlanma

15.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yardım kadar borçlanma

Yardım kadar borçlanma


       Deprem nedeniyle uluslararası kuruluşlar yardım etmek için hasar tespit çalışmalarını yaparken, Türkiye son iki günde içerden toplam 3 milyar 144 milyon dolarlık (1 katrilyon 440 trilyon lira) borçlanmaya gitti. Önceki gün altı aylık ihalede net 587 trilyon lira çeken Hazine, dünkü üç yıllık değişken tahvil ihalesinde de 853 trilyon lira borç aldı. Dünkü İhalede bileşik faiz yüzde 125.46 olarak gerçekleşti. Faiz bir önceki üç yıllık ihaleye göre 2.2 puanlık artış gösterdi.
       İhaleye 1 katrilyon 207 trilyon lira teklif gelirken, 858.6 trilyon liralık nominal ve 853.1 trilyon liralık net satış yapıldı. Bugün valörlü tahvillerin geri ödemesi 14 Ağustos 2002'de yapılacak. Hazine'nin en son 18 Ağustos'ta düzenlediği 91 ay vadeli tahvil ihalesinde, bileşik faiz yüzde 127.62 olmuştu.

1.2 katrilyonluk geri ödeme

       Hazine, bu ayın en büyük iç borç geri ödemesini bugün yapacak. Hazine 960.8 trilyon lirası anapara, 327.4 trilyon lirası da faiz olmak üzere, toplam 1 katrilyon 288 trilyon liralık iç borç geri ödemesinde bulunacak.
       Hazine'nin eylül ayında toplam 2 katrilyon 79 trilyon liralık iç borç geri ödemesi bulunuyor.

Faiz yüzde 95.58'e çıktı

       Maaş ödemelerinden kaynaklanan TL sıkışıklığı bonoda satışları artırdı. En çok işlem gören 23 Ağustos 2000 vadeli tahvillerin faizi 1.70 puanlık artışla yüzde 95.58'e yükseldi. Repo faizleri de dört puanlık artışla yüzde 70.49'a çıktı.

Akbank'a 200 milyon dolarlık sendikasyon

       Akbank, uluslararası piyasalardan 200 milyon dolar tutarında sendikasyon kredisi sağladı. İhracatın finansmanında kullanılacak olan bu krediye Libor artı 0.55 düzeyinde faiz uygulanacak.
       Lüksemburg'da önceki gün imzalanan kredi sözleşmesiyle ilgili olarak açıklama yapan Akbank Genel Müdürü Özen Göksel, sağlanan bu kredinin, Akbank'ın dış piyasalarda yarattığı güvenin veuluslararası bankacılık ilişkilerindeki başarısının bir göstergesi olduğunu belirtti. Akbank'ın yıl sonuna kadar yurtdışı borçlanmalarına bir program dahilinde devam edeceğini ifade eden Göksel, bankanın Libor artı 0.55 gibi oldukça uygun bir faizle borçlanmasının Akbank'ın uluslararası piyasalardaki kredibilitesinin yüksekliğini gösterdiğini kaydetti. Göksel, bunun ülke ekonomisine duyulan güvenin deprem sonrasında önemli ölçüde değişmediğinin de bir göstergesi olduğunu belirtti.
       Göksel, ''Mali piyasalarda depremin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkileri ile ilgili endişelerin önemli ölçüde yok olduğunu görmekteyiz ve rating dereceleri yüksek olan bankalarımızınönümüzdeki günlerde yurtdışından daha iyi imkanlarlaborçlanabileceğini ümit ediyoruz'' dedi.

Toprak, KYD Başkanı oldu

       Yatırım Finansman Genel Müdürü Yusuf Ziya Toprak, Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (KYD) Başkanlığı'na seçildi. KYD Başkan Vekilliği'ne Yapı Kredi Yatırım Genel Müdürü Mehmet Ali Alkan, Genel Sekreterliğe İş Yatırım Genel Müdürü Özcan Türkakın seçildi.