Ekonomi Yargıdan Uzan için iade istemi

Yargıdan Uzan için iade istemi

18.10.2009 - 00:57 | Son Güncellenme:

Yurtdışına kaçarak Libananco davasında tanıklık yapma peşinde olan Cem Uzan hakkında difüzyon (yakalama) kararı çıkarıldı. Bugün de iade dosyası Fransa’ya gönderilecek

Yargıdan Uzan için iade istemi

Hakkında iki ayrı yurtdışına çıkış yasağı bulunmasına rağmen yasadışı yollardan kaçan işadamı Cem Uzan’ın asıl hedefinin kasım ayında Uluslararası Tahkim’de gerçekleşecek Libananco davasında tanıklık yapmak olduğu anlaşıldı.
Ancak İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, TMSF’nin başvurusuyla “uluslararası arama ve yakalama” kararı vermesi, Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol Daire Başkanlığı’nın da bu karar doğrultusunda hakkında difüzyon kararı çıkarması, Fransa’dan İsviçre’ye geçerek tanıklık yapmak isteyen Uzan’ın planına büyük darbe vurdu.
Difüzyon kararı ile İnterpol’e üye tüm ülkelerde aranmasına başlanan Uzan için kısa süre içerisinde kırmızı bülten çıkarılacağı bildirildi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin de Uzan’ın Fransa’dan iadesi için pazartesi günü (bugün) Fransa’ya dosya gönderileceğini açıkladı.
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün de tahkimdeki davayla ilgilenen avukatların istemi doğrultusunda, Uzan davalarıyla ilgili bir yazıyı, Enerji Bakanlığı’na gönderdiği öğrenildi.

Tanıklık peşindeydi
Milliyet’e bilgi veren üst düzey bir emniyet yetkilisi, Uzan’ın hakkındaki davalardan hapis cezası alacak olmasından çok uluslararası tahkime odaklandığını, yasadışı yollardan çıkarak kısmen Avrupa’da dolaşma imkânı sağlama peşinde olduğunu belirtti.
Güney Kıbrıs’ta kurulmuş olan ve Türkiye aleyhine dava açan Libananco firmasının Uzanlara ait olduğunu kanıtlamaya hazırlanan Türkiye aleyhine tanıklık yapma niyeti olduğu bildirilen Uzan, toplam değeri 21.5 milyar doları bulan tazminat peşinde. Ancak Emniyet Genel Müdürlüğü’nden (EGM) dün yapılan açıklama, Uzan’ın planlarına büyük darbe vurdu.

Kırmızı bülten darbesi
EGM İnterpol Daire Başkanlığı, TMSF’nin başvurusu üzerine Uzan aleyhinde yakalama kararı veren İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu kararı doğrultusunda difüzyon kararı çıkardı. Kırmızı bültenle arama kararıyla aynı anlama gelen bu karar doğrultusunda, İnterpol’e üye ülkelerde, Uzan’ın yakalanması için aranmasına başlandı. Difüzyon kararları, sanıkla ilgili tüm bilgileri içeren kırmızı bülten hazırlanana kadar, aranan kişinin kaçmasını engellemek için çıkarılıyor.
Uzan hakkında ayrıca kırmızı bülten çıkarılacak. Karar, Uzan’ın, siyasi sığınma istediği Fransa’dan ayrılarak, diğer ülkelere yolculuk yapmasını güçleştirecek.

İadesi istenecek
Adalet Bakanı Ergin de dün, Uzan hakkında, İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilmiş iki, Şişli 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nce verilmiş bir gıyabi tutuklama kararı olduğunu anımsatarak, “Şişli Asliye Ceza Mahkemesi, Uzan’ın yurtdışından iadesi için karar alıp bakanlığa başvurdu. Bürokratik işlemler başladı. Pazartesi günü (bugün) büyük olasılıkla iadesi talebini içeren dosya Fransa’ya gönderilir” dedi.

Haberin Devamı

LİBANANCO DAVASI
Enerj Bakanlığı, 2003’te işletmesi Uzanlarda olan ÇEAŞ ve Kepez elektrik şirketlerine el koydu. Güney Kıbrıs’a kayıtlı Libananco isimli şirket, ÇEAŞ ve Kepez’e ortak olduğunu, el koymadan zarar gördüğü iddiasıyla Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi’nde 10 milyar dolarlık dava açtı. Libananco’nun davayı kazanması halinde, Türkiye’nin faiziyle birlikte 21.5 milyar dolar tazminat ödemesi gerekecek. Davaya bakan mahkeme, daha önce, Uzan Grubu hisselerinin satışının “muvazaalı” olduğuna yönelik Yargıtay kararlarını istemişti. Bu kararının, davanın seyrini değiştirmesi bekleniyor. Kasımda yapılacak duruşmada ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yetki itirazları dinlenecek.

Haberin Devamı

ANALİZ
Kaçak Cem Uzan sınır dışı edilmekten nasıl kurtulur?
SABETAY VAROL Paris


Cem Uzan’ın Fransa’ya yaptığı iltica başvurusunun en geç 6-8 ay içinde sonuçlanacağı, iltica isteği geri çevrilirse kendisini Fransa’dan sınır dışı edilmekten kurtarabilecek tek gelişmenin Türkiye’nin, iade istemesi olacağı belirtildi.
Fransız Mülteci ve Vatansızları Koruma Ofisi’nin (OFPRA) bir yetkilisi, kuruluşta ortalama karar süresinin 3.5 ay olduğunu, karar Uzan’ın aleyhine çıkarsa, temyizin 110 gün aldığını belirtti. Normal şartlarda iltica isteği reddedilen kişi sınır dışı ediliyor. Ancak iade isteği halinde durum değişiyor. İade işlemi, iltica işleminden daha uzun sonuçlanıyor.
Dava önce istinaf mahkemesinde ele alınacak. En az bir yıl sürecek bu davadan sonra, Uzan kararı beğenmezse Yargıtay’a gidebilecek. Bu engel de aşıldığında, iade için başbakan ve adalet bakanının çift imzalı iade kararnamesinin resmi gazetede yayını gerekecek. Buna itiraz da en az 6 ay sürüyor. İnterpol kanalıyla kırmızı bülten çıksa bile, Uzan’ın süreç boyunca kefaletle serbest kalması çok muhtemel.
Öte yandan, Cem Uzan’ın iltica muamelelerini Fransa dışından sonuçlandırmasının mümkün olmadığı belirtiliyor.

Kırmızı bülten mi, iltica mı?
Cem Uzan hakkında difüzyon çıkarılması üzerine, durumunun ne olacağı hakkında bilgisine baş vurduğumuz Fransız Adli Polis yetkilisi, “Daha önce Fransa’ya iltica talebi bulunan Cem Uzan hakkında Türkiye’nin difüzyon çıkardığına göre, gözaltına alma konusunda iltica isteğinin mi yoksa kırmızı bültenin mi öncelik taşıyacağı” yönündeki Milliyet muhabirinin sorusuna cevaben kararı dosya üzerinden Adalet Bakanlığı’nın vereceğini bildirdi.