Ekonomi Yarım milyarlık akıllı yatırım

Yarım milyarlık akıllı yatırım

25.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Arçelik’in Çerkezköy’de 500 milyon TL yatırımla kurduğu televizyon fabrikasındaki üretimin yüzde 65’i ihraç edilecek. Fabrikada 1600 kişi ve 107 robot çalışıyor.

Yarım milyarlık akıllı yatırım

Arçelik, 500 milyon TL yatırımla yeni televizyon fabrikasını Tekirdağ Çerkezköy’de devreye aldı. 182 bin metrekarelik alana kurulu fabrikada, 1.600 kişi istihdam edilecek. Ayrıca fabrikada 107 robot çalışacak. Otomasyon ve robot yazılımları da Türk mühendisler tarafından yapıldı. Tesiste günlük TV üretim kapasitesi 12 bin, yıllık kapasite ise 3.2 milyon olarak açıklandı. Buradaki üretimin yüzde 65’i ise yurtdışına ihraç edilecek.


Hız kesmiyor

Fabrikanın açılışında konuşan Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, fabrikanın Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını söyledi. Yedi yıl boyunca genel müdürlüğünü gururla yaptığı Arçelik’in gönlünde özel bir yeri olduğunu belirten Çakıroğlu, “Markanın televizyon yolculuğu 1968 yılında başladı. O günün üzerinden yarım asır geçti. Siyah beyaz TV’den şu anda video on demand yani isteğe bağlı video teknolojisine gelindi. Arçelik yeni fabrikasıyla bu dönüşümü çok başarılı bir şekilde gerçekleştirdi. Akıllı bir fabrika olma özelliğiyle dönüşümü yansıtan bir merkez oldu. İlk TV’yi ürettiğimiz andaki heyecanı yaşıyoruz. Bu kez dijital teknolojilerle geliştirdiğimiz geleceğin TV’lerini üretmeye başlıyoruz” dedi.

Ülke ekonomisine değer katan, onları daha rekabetçi kılan yatırımları hız kesmeden gerçekleştirdiklerini kaydeden Çakıroğlu, “Son beş yılda yapmış olduğumuz 35 milyar liralık yatırım bunun somut bir göstergesi. Türkiye’nin en fazla yatırım yapan topluluğu olarak ekonomimizin itici gücü olmaya, dış pazarlarda büyüyerek ülkemize döviz girdisi sağlamaya odaklanıyoruz” diye konuştu.

Çakıroğlu, Koç Holding’in 8 ülkede 20 üretim tesisi ve 12 markasıyla 145 ülkeye ihracat yaptığını da anımsatarak, Avrupa beyaz eşya pazarının üçüncü büyük oyuncusu konumunda olduklarını kaydetti. Arçelik’in son beş yılda 4.5 milyar lira yatırım yaptığını ve dışa bağımlı kalmadan teknoloji geliştirmeye devam ettiğini de vurgulayan Çakıroğlu, şunları söyledi:

“2 milyar dolar ihracatı ve ağırlıklı dış pazarlardaki satış gelirleriyle şirketimiz ülkemizin ödemeler dengesine son 5 yılda 2.5 milyar dolarlık pozitif katkı sağladı. 500 milyon TL yatırımla hayata geçirdiğimiz fabrikamız dijital dönüşüm yolculuğumuzun önemli bir kilometre taşı olacak. Tüketici elektroniği sektöründe son yıllarda yapılan en büyük yatırım olan fabrikamızı son derece kıymetli görüyorum.”

İhracat üssü olacak

Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, ihracat üssü olarak konumladıkları fabrikada geliştirilen ürünlerin yüzde 65’inin 48 farklı ülkeye ihraç edileceğini aktardı. Yeni yatırımlarının Çerkezköy ve bölgesine katkısından da bahseden Bulgurlu, “Fabrikada çalışacak 1600 kişi, 2700 yardımcı sanayi çalışanı ve aileleriyle birlikte yeni işletmemiz Çerkezköy’e 15 bin kişilik bir yeni ekosistem kazandırmış oldu. Bir kısım çalışanlarımız Beylikdüzü’nden buraya gelirken, 700 kişiye yeni istihdam sağlandı. Ana fabrika dışında 100 milyon TL’lik yardımcı sanayi yatırımı yapıldı” dedi.

Yarım milyarlık akıllı yatırım

Videowall ve yazar kasa var

Arçelik’in Çerkezköy’deki fabrikasında, Arçelik, Beko, Grundig ve Altus markaları için OLED, LED, LCD gibi teknolojilere sahip televizyon üretimi yapılacak. Ayrıca videowall ve yazar kasa üretimi de gerçekleştirilecek. Yazar kasanın yıllık üretim kapasitesi ise 650 bin adet olacak.

Bulgurlu, İstanbul Beylikdüzü’ndeki taşıdıkları eski fabrika alanının Ar-Ge ve tüketici hizmetleri merkezi olarak değerlendireceklerini söyledi.

Yarım milyarlık akıllı yatırım