Ekonomi Yaşam alanınızda rahatlıktan vazgeçmeden şıklığı yakalayın

Yaşam alanınızda rahatlıktan vazgeçmeden şıklığı yakalayın

29.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yüksek Mimar Bahar Aykaç, rahatlığın ön plana çıktığı dekorasyonun detaylarını inceliyor. Tasarım dünyasında origami yöntemiyle yapılan kioskları tanıtan Aykaç, ilginç projelerde ise Singapur bahçelerini anlatıyor

Yaşam alanınızda rahatlıktan vazgeçmeden şıklığı yakalayın

Evimizde en çok önem verdiğimiz mekânlardan biri de misafirlerimizi ağırladığımız, ailece birlikte olduğumuz ve sosyalleştiğimiz alanlar olan yaşam odalarıdır. Bazı ufak değişiklikler, eklemeler ve çıkarmalar ile mevcut mekânlarımızı hem daha keyifli hem de daha rahat alanlara dönüştürebiliriz. Gelin neler yapabiliriz bir bakalım.
* Her zaman dediğim gibi yaşam mekânlarının olmazsa olmazı rahatlıktır. Yeni mobilyalar alacaksanız önce rahat ve kullanışlı olmasına önem verin. Fazla rahat olmadığını düşündüğünüz parçaları da yastık gibi desteklerle keyiflendirin.
* Büyük bir orta sehpanız varsa üstünü düzenlerken özenli olun. Kişiliğinizi yansıtan kitaplar, dergiler, güzel bir vazoda canlı çiçekler doğru seçimlerdir. Ayrıca gümüş, deri ya da ahşap bir kutu ile hoş bir şıklık yakalarken elinizin altında olması gereken not kağıdı, kalem, kumanda, kibrit gibi malzemeleri toparlamış olursunuz.
* Özellikle mekânınız küçükse halı ve perde seçiminde dikkatli olun. Daha az yer kaplayan küçük boyutlu halılar daha doğru olur. Açık renk rustik bir perde ile ortama modern bir hava katabilirsiniz.
* Aydınlatmalarınızı tekrar bir gözden geçirin. Ayaklı bir lambader eklemesiyle keyifli bir okuma köşesi yaratabilirsiniz.Kandil ve kokulu mumların ışığından faydalanın.
* Duvarlarınız gözünüze çok boş geliyorsa, en sevdiğiniz aile fotoğraflarından bir derleme yapabilirsiniz. Bu fotoğrafları siyah beyaz bastırıp siyah ya da beyaz bir çerçeveyle asmayı deneyebilirsiniz.
* Odanızda kitap ve aksesuarlarla doldurduğunuz raflı bir dolap varsa önce hepsini boşaltıp, tekrar bir bakın, elemeler yapın. Seçtiklerinizi gruplandırın, fazla karmaşa yaratmamak tercih edilir. Raflarda tek tek özgün objelerin bulunması hoş olabilir.
* Yastıklar da kullanabileceğiniz önemli araçlardan biri. Çizgili, desenli, düz renk kombinleri kullanabilirsiniz. Yastık kumaşlarını değiştirerek mekânda fark yaratmak mümkün. Nasılsa tekrar değiştirmek o kadar da zor değil. Ayrıca elinizde kalanlar evin diğer odalarında da kullanılabilir.
* Son olarak, ailenizden kalan parçaları mekânlarda değerlendirebilirsiniz. Eski bir şamdan, bir sandık ya da bir büfe, stiliniz ne olursa olsun, hikayesi ve manevi değeri olan bu parçalar ortama kişilik katacaktır.

Haberin Devamı

İLGİNÇ PROJELER

Singapur’un klimatik bahçeleri

Dünyanın en büyük klimatize binası olma unvanını taşıyan ‘Gardens by the Bay’ bir yıl kadar önce Singapur’da açıldı.
Marina Bay’de açılan bol ödüllü ‘Gardens by the Bay’in tasarımı Londralı mimarlık ofisi Wilkinson Eyre’a ait. İki bölümden oluşan binanın ilk bölümü Flower Dome adını taşıyor. Bu bölüm Akdeniz iklimine sahip ve Akdeniz’e özgü bitki ve ağaçların birçok çeşidine ev sahipliği yapıyor. Diğer bölüm, Cloud Forest da ise tropikal iklim sağlanmış. Tropik iklimin ağaç ve bitkileri yetiştiriliyor.
Toplam 16 .500 metrekare alana sahip binalar kendi enerjilerini kendileri üretiyor. Çatılarda güneş panelleri bulunuyor. Projedeki solar ağaçlar, sıcak havayı dışarı atıyor ve kompleks için sıcak su ve elektrik üretiyor. Yağmur suları toplanarak binada kullanılıyor.

Haberin Devamı

TASARIM DÜNYASI

Origami kiosklar

Londra’da geçtiğimiz ay 6 metrekarelik origami kiosklar şehirdeki yerlerini aldı. Make Architects tarafından tasarlanan kiosklar, origaminin katlama tekniğinden yararlanarak alüminyum panellerin birbirine menteşelenmesi ile yapılmış.
Kapalı hali ile heykelsi bir görünümü olan kiosklar, çok beğeniliyor. Danışma, bilet ve kahve satışı, DJ noktası gibi işlevlere sahip olan kiosklar, çalışmaya başlayacağı zaman açılarak renkli, ilgi çekici ve cazibeli bir alana dönüşüyor.