Ekonomi YASED’i teşvik paketi etkilemedi

YASED’i teşvik paketi etkilemedi

30.09.2009 - 00:55 | Son Güncellenme:

Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) 2009’un ikinci Barometre Araştırmasına göre, uluslararası yatırımcıların yüzde 40’ı ekonomik gelişmelere bağlı olarak önümüzdeki dönemde yeni yatırımlar yapmayı düşünüyor

YASED’i teşvik paketi etkilemedi

Buna karşılık yatırımcıların yüzde 63’ü hükümetin açıkladığı yeni teşvik sisteminin bile önümüzdeki dönem yatırım kararlarını etkilemediğini belirtiyor. YASED Barometre Araştırmasının sonuçları, Yönetim Kurulu Başkanı Piraye Antika, YASED Yönetim Kurulu üyeleri ve Genel Sekreter Mustafa Alper’in katılımıyla açıklandı. Araştırmaya göre uluslararası yatırımcıların yüzde 61’i global krizin etkilerinin ancak 2010 yılından sonra son bulacağını öngörüyor.

Hedefler tuttu
YASED üyeleri 2009 yılının ilk 6 ayında üretim, ciro, karlılık ve ihracat hedeflerini büyük oranda gerçekleştirdi. Uluslararası yatırımcılardan yüzde 42’si son 6 aylık dönemde çalışan sayılarının azaldığını, yüzde 43’ü aynı kaldığını, yüzde 15’i de arttığını belirtti.
Araştırmaya göre, dünyada uluslararası doğrudan yatırımlar için ekonomik ortamın daha iyiye gideceğini düşünen yatırımcıların oranı yüzde 37 olurken, yatırımcıların yüzde 29’u ekonomik ortamın daha kötüye gideceğini düşünüyor. Türkiye’de uluslararası yatırımların önündeki 3 ana engelin ne olduğu sorulan üyeler bu soruyu, “yasal çerçeve ve yasaların uygulanması”, “ekonomik istikrarsızlık” ve “kayıt dışı ekonomi” şeklinde yanıtladı.