Ekonomi Yatırım baronları Bodrum’da buluştu!

Yatırım baronları Bodrum’da buluştu!

16.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

JesCapital’in kurucusu Çiğdem Erkman’ın Bodrum’daki evinde verdiği davet, dünya çapında fon yöneticilerini buluşturdu. Davette Bodrum’un güzellikleri kadar Türkiye’nin cazip fırsatları da konuşuldu

Yatırım baronları Bodrum’da buluştu

Paranın baronları geçen hafta Türkiye’deydi, Bodrum’da... Permira, Apax gibi dünyanın önde gelen kurumlarında 70 milyar doları yöneten dev isimler. Londra’nın tanınmış finansçılarından JesCapital’in kurucu ortağı Çiğdem Erkman, Bodrum’daki evinde Türkiye’de bulunan yabancı konukları için davet verdi.
Daha bahçeye inerken 23 milyar euro’luk fonu bulunan Permira’nın ortaklarından Philip Basset ile karşılaştım... Permira uluslararası finans çevrelerinde akıllı para olarak bilinen Avrupa merkezli bir girişim sermayesi şirketi.
1990’dan bu yana dünya çapında yaptığı 200’ü aşkın yatırımla yeni kurulan ve henüz sesini duyuramamış firmaları dünya pazarına taşımış bir yapı. Son 12 yılda yalnızca Avrupa, Amerika ve Asya’da on iki ofis açmışlar.

Hugo Boss da bünyelerinde

Yatırım baronları Bodrum’da buluştu

1985 yılından beri Permira şirketince desteklenen Permira yatırım fonunun en belirgin özelliği uzun dönemde umut vadeden firmalara yatırım yaparak büyütmek. Permira şu anda 23 milyar euro’luk bir özkaynak (private equity) fonu yönetiyor.

En büyük pay tüketime
Fonun yatırım yaptığı belli başlı beş ana sektör var. Bu sektörlerin başında fonun yüzde 36’sının yatırıldığı tüketim sektörü geliyor. Bu sektöre dahil olan perakende satış, yiyecek ve içecek gibi alanlarda fonun yatırım yaptığı firmalar arasında Hugo Boss, New Look, İglo Group gibi dev yapılar yer alıyor.
Fonun yüzde 33’lük diliminin ayrıldığı teknoloji sektöründe Permira yeni uydu sistemlerine, yazılım şirketlerine ve internet üzerinden satış sitelerine yatırıma öncelik veriyor.
Fonun bu sektörde yatırım yaptığı şirketler arasında ise Freescale ve Ancestry.com bulunuyor. Yüzde 20’lik bir dilimin ayrıldığı sanayi sektörü ise fonun yatırım yapmayı tercih ettiği bir diğer pazar.
Permira’nın bu sektörde sahibi olduğu portföy şirketleri arasında BakerCorp ve Arysta Life Science gibi firmalar var. Fonun yüzde 8’i ise finans sektörü için ayrılmış.
Permira sağlık sektörüne ise fonun yüzde 3’üyle 1997’den bu yana yatırımlarını sürdürüyor. Bu sektörde yatırım yaptığı firmalar arasında Pharmaq ve Creganna-Tactx Medical yer alıyor.

Hem ticaret hem ziyaret
Fonun yöneticilerinden Philip Basset, eşi Aline Degai ile birlikte, Çiğdem Erkman’nın davetiyle yatırım fırsatlarını değerlendirmek, Türk pazarını yakından tanımak için Türkiye’ye gelmiş. İstanbul’daki temaslarının ardından tatil için Bodrum’a geçmişler.
Türkiye’de tüketici, teknoloji, gıda ve enerji ile ilgili sektör yatırımlarını JesCapital ile değerlendirecekler. Türkiye Hugo Boss’un performansından çok memnunlar. Bu arada Hugo Boss Permira’ya geçtikten sonra karı 250 milyon dolardan, 530 milyon dolara çıkmış. Hedefleri bir o kadar daha artırmak!
Philip Basset ve Çiğdem Erkman, Türkiye’deki yatırım fırsatlarını anlatmak için 2014 başında Londra’da, yatırım güçleri 3 trilyon dolara varan, üst düzey sadece 10-15 yatırımcının katılacağı bir yatırımcı zirvesi düzenlemeyi planlıyorlar.
Permira’nın danışma kurulu üyeleri başta olmak üzere İngiliz iş çevrelerinden önemli isimleri davet edecekler.

Parayı dörde katladı
Partide tanıştığım isimlerden diğeri... Mas Siddique. İki yıl öncesine kadar İngiltere’nin Warren Buffet’ı diye anılan, partneri olduğu Teachers Children Fund’u yönetmiş...
Sonra kendi işini yapmaya karar vermiş. 250 milyon dolarlık bir fonla başlamış. Kısa süre içerisinde fonun büyüklüğü 1 milyar dolara yaklaşmış.
Para sihirbazı Soros, Blackstone gibi fonlar yönettiği fona ilk parayı koymuşlar.
Yatırım yaptığı ülkelerde 30 hisse alıyor. Eşi Zoya, Pakistanlı çocuklar için sivil toplum faaliyetleri yürütüyor.
150 bin Pakistanlı çocuğun eğitimi için uğraşıyor. 1 dolar bir Pakistanlı çocuğun bir günlük eğitimini karşılıyormuş. Çift, Bodrum için, “Amazing, amazing” (ilginç) deyip duruyordu. Cennet koyundaki Mandarin’e uğrayıp satın almak için evleri dahi incelediler...
Mas Siddique, piyasaları kast ederek, “Türkiye uzun süreli yatırım için çok uygun. Paranız biraz daha değer kaybedebilir” dedi. Siddique, Türkiye’de havacılık sektörüne portföy yatırımı yapmayı düşündüğünü anlattı.

Haberin Devamı

1.92’lik kur için ‘Kısa sürede zor’ diyorlar

Bodrum’da tanıştığım diğer bir isim ise Wall Street’in kurtlarından Tom Venezuala... Wall Street’in en eski finansçılarından... Türkiye’ye ilk 1995 yılında gelmiş. Ülkenin ekonomik gelişiminin etkileyici olduğunu söylüyor. “Gezi olaylarında Türkiye bu kadar bölünmeyip, protestoları içine alarak dışarıya demokrasinin oturduğunu gösterebilirdi” diyor...
5 milyar doları yönetiyor. Büyüme potansiyeli olan orta ölçekli şirketlere yatırım yapıyor. Apax’in ortağı Giancarlo Alberti de ailesi ile birlikte Erkmanların davetine tekne ile katıldı. Konuştuğum isimlerin birçoğu TL’nin bir miktar daha değer kaybedebileceğini söylerken aynı adresi işaret etti:
“FED politika değiştirdi. Bütün gelişmekte olan ülke paralarında bir türbülans var. Türkiye de bundan nasibini alıyor. Orta vadede ise Türk piyasasına girişler yeniden hızlanacaktır...”

Haberin Devamı

Yatırım baronları Bodrum’da buluştu

23 milyar euro’luk Permira'nın ortaklarından Philip Basset, Çiğdem Erkman'ın davetiyle Türkiye'ye geldi, yatırım fırsatlarını inceledi.

Yüksek hesap zirvesi!

Paranın baronlarıyla ertesi gün yine buluştuk... Bu kez Bodrum’un en ünlü mekanlarından birinde yemekteyiz. Herkes Bodrum’a bayıldığını ama fiyatların abartılı olduğu söyleyince yeni bir tartışma başlıyor. “Londra’da Annabels’de, Harry’s Bar veya yeni favori Lulu’s’ta yediğinizde de çok yüksek ödüyorsunuz” tespitim anında karşılığını buluyor.
Hem de bir Türk’ten! 2000’li yılların en parlak finansçılarından Osman Akıman nam-ı diğer Capital Osman, “Ama bunlar özel kulüpler, kalite çok yüksek ve kolay kolay üye olunamıyor. Orada da bu parayı ödersiniz ama yanınıza Mick Jagger, David Beckham, Zak Goldsmith, Rothschild veya Kate Moss hatta Prens Andrew oturur.
O parayı verirsin ama bu adamlarla aynı ortamda yemek yersin” diyor. Tam o sırada restorana Türkiye’nin kalburüstü isimleri girdi. Aralarında İngiltere Sky News’in tepe yöneticilerinden Vanessa Draper, Merill Lynch’in tepe yöneticilerinden Rick Salvino gibi isimlerin de bulunduğu yabancılar ikna oldu mu bilemedim! Gülüştük.