Ekonomi Yatırım reformu masada, gündem dışı konkordato

Yatırım reformu masada, gündem dışı konkordato

25.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, konkordato başvurularının düştüğünü ve 8 milyar liralık kredi ve 787 firma konkordatodan çıktığını açıkladı.

Yatırım reformu masada, gündem dışı konkordato

Albayrak dün Twitter üzerinden yaptığı açıklamada konkordatoya ilişkin şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Dengelenme sürecinin etkisi ve bankalarımızın aldığı sorumluluk ile konkordatoları gündemimizden çıkarıyoruz. Başvurular bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 3’te 2 oranında düştü. 8 milyar liralık kredi ve 787 firma konkordatodan çıktı.”

Öte yandan, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında bugün toplanacak.

Yeni yapı ile ilk kez

Yatırım ortamını iyileştirme çalışmalarına ilişkin görev ve sorumluluğu bulunan kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşları arasında gerekli koordinasyonu sağlama ve bununla ilgili gerekli tedbir ve kararları almakla görevli YOİKK’nin çalışma usul ve esaslarına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, 14 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Haberin Devamı

Yeni yapısıyla ilk kez Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay başkanlığında toplanacak kurulda, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal ile Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut yer alıyor.

Takvim belirlenecek

Kurulda, sivil toplum örgütlerini temsilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Başkanı Simone Kaslowski, Uluslararası Yatırımcılar Derneği Başkanı Ayşem Sargın, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Abdurrahman Kaan ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Nail Olpak bulunuyor.

Yeni dönemde ilki gerçekleştirilecek toplantıda, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik tedbirleri kapsayan reform süreciyle ilgili gelecek dönemdeki faaliyetler ve buna ilişkin takvim tespit edilecek.

‘Türkiye’nin yeterli rezervi var’ tespiti

BGC Partners yatırımcıları ile paylaşmak üzere Merkez Bankası rezervlerine ilişkin bir not hazırladı. TCMB rezervleri konusunda “büyük resme bakmak gerektiği” belirtilen notta özetle şu noktalara dikkat çekildi:

Haberin Devamı

1) TCMB’nin rezervleri azalırken Türkiye’de yerleşik kişi ve kurumların döviz mevduatları tarihi yüksek seviyelerde. Bu kişi ve kurumlar mevduatlarının yüzde 53’ü dövizde. Bu rakam 2011 başında yüzde 30’un altındaydı. Döviz mevduatı 186 milyar dolar yani GSYH’nin yüzde 24’üne denk.

2) Cari açık bu seviyelere düşmüşken ve ekonomideki yavaşlık göz önünde bulundurulduğunda döviz için ciddi ‘reel’ bir talep yok.

3) Türkiye’nin kısa vadeli yükümlülükleri karşılayacak yeterli rezervi var.