Ekonomi YATIRIM ÜSSÜ SEÇTİĞİ KARTAL’A İZ BIRAKACAK

YATIRIM ÜSSÜ SEÇTİĞİ KARTAL’A İZ BIRAKACAK

23.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bağcılar’daki dev proje Batışehir’in yapımcısı EgeYapı Group, İstanbul’un son dönemdeki gözde ilçelerinden Kartal’daki ikinci projesini satışa çıkardı.

YATIRIM ÜSSÜ SEÇTİĞİ KARTAL’A İZ BIRAKACAK

Bölgede İz Tower Rezidans’ın ardından ofis projesi olan İz Park’ı satışa çıkardıklarını ifade eden EgeYapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, İstanbul’a değer katacak en iyi ofis projelerinden biri olmaya aday İz Park’ın dört ofis bloğundan oluştuğunu söyledi. Kabadayı, projenin ışıltılı görünüme sahip 15 katlı iki ofis kulesinin yanı sıra farklı ofis ihtiyaçları için tasarlanmış 4 blokla bölgenin yeni simgelerinden biri haline geleceğinin altını çizerek, “Alternatif ofis seçenekleri sunacak şekilde inşa ettiğimiz İz Park’ta yatırımcılara 262 bin liradan başlayan fiyatlarla yüksek konforlu çalışma ortamları sunuyoruz” dedi.

Haberin Devamı


30 ayda teslim edecek
Kabadayı, 30 Mayıs’ta ruhsatı aldıktan sonra çalışmalara hız verdiklerini belirterek, 102 ofisten oluşan projede 25 bin metrekarelik inşaat alanının bulunduğunu anlattı. Projede hafriyata başladıklarını ve 30 ayda teslimleri gerçekleştireceklerini vurgulayan Kabadayı, “Şimdiye kadar ön talep topladık ve artık satışa çıkıyoruz. 44 metrekareden 223 metrekareye kadar farklılık gösteren ofisler, 262 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa çıktı. Yüzde 50 peşinle kalan yüzde 50 için 30 ay vade yapıyoruz. İsteyen banka kredisi de kullanabilecek” açıklamasını yaptı.


21 katlı kulede 165 rezidans
İnanç Kabadayı, Kartal’da inşaatına devam ettikleri bir başka proje olan İz Tower Rezidans’ın ise sonuna geldiklerini vurgulayarak, projeyi yılbaşında teslim edeceklerini söyledi. 21 katlı kuleden oluşan projede 1+1 ve 2+1 tipinde 165 rezidans bulunduğunu ifade eden Kabadayı, “Bölgede küçük konuta talep olduğu için bu tiplere yer verdik. Mart ayında satışa çıktığımız projede 60 ve 65 metrekarelik daireler 183 bin liradan, 96 ve 98 metrekarelik 2+1’ler ise 350 bin liradan başlıyor. Projenin en üst katında ise 4 tane loft daire bulunuyor” diye konuştu.

Haberin Devamı


38 milyon lira yatırımla yapılan projede yüzde 1 peşinle konut sattıklarını vurgulayan Kabadayı, peşinatın ardından yüzde 34’ü konut tesliminde aldıklarını, kalan yüzde 5 için de 1250 liradan başlayan fiyatlarla taksit yaptıklarını kaydetti. Kabadayı, sadece bu projede geçerli olmak üzere peşin alımlarda ise yüzde 7 indirim yaptıklarını açkıladı.

Kartal’a mega proje
Kabadayı, Kartal bölgesinin geleceğine çok fazla güvendikleri için yatırımlarını burada yoğunlaştırdıklarını anlatarak, körfez sermayesiyle birlikte bölgede 45 bin metrekarelik alanda mega proje yapacaklarını açıkladı. Kabadayı, konut, ofis ve AVM’den oluşacak proje için arsadaki yıkımı tamamladıklarını kaydetti.

KDV İçİn erteleme talebİ
İnanç Kabadayı, kentsel dönüşüm sürecinin sekteye uğramaması için yeni KDV düzenlemesinin ertelenmesi çağrısında bulunarak, “KDV’nin kademelendirilmesi öngörülüyor ama özellikle kentsel dönüşümün önünün kesilmemesi ve sektörün baltalanmaması için bu uygulama bir dönem ertelenebilir” dedi.

Haberin Devamı

‘Batışehİr’de 1400 konut sattık’
İnanç Kabadayı, Bağcılar’da inşa ettikleri 3 bin 148 konutluk Batışehir’de ise toplamda 1400 konutu sattıklarını belirterek, projede inşaatın devam ettiğini ve 2013 Ağustos’ta ilk etabın teslim edileceğini vurguladı. Ekim ayında son etabı satışa çıktıktan sonra, rezidans ve ofis bloğunu da satacaklarını ifadeden Kabadayı, tüm konutların A sınıfı enerji belgesi aldığını da söyledi. Kabadayı, proje bünyesindeki okul için Doğa Koleji ile anlaştıklarını belirterek, “Otel ve AVM için en iyi markalarla görüşeceğiz” dedi. Projeye TEM’den direk giriş aldıklarına işaret eden kabadayı, ayrıca 25 milyon liralık yatırımla projenin üstünden geçen 5.5 kilometrelik yüksek gerilim hattını da yer altına aldıklarını söyledi.

Etiler eski konut siteleriyle gayrimenkulün gözdesi oldu

Satılıklarda durum
Yeni projelerin satılık piyasasını hareketlendirmesi beklenen bölgede satılıklarda da taşınmazın bulunduğu yer ve büyüklüğü fiyatına etki ediyor. Bölgede ortalama metrekare birim satış değerleri 8 bin 500 ile 13 bin lira arasında değişiklik gösteriyor.

Haberin Devamı

YATIRIM ÜSSÜ SEÇTİĞİ KARTAL’A İZ BIRAKACAK


Alıcı profİlİ
Bölgedeki sosyal doku üst gelir seviyesine sahip yöneticiler, sanatçılar, sosyetenin ve cemiyet hayatının önemli isimlerinden oluşuyor.
Genellikle konut ve ticari potansiyeldeki taşınmazların talep gördüğü bölgede genel yapısı ve konumu itibariyle üst gelir sınıfının hakim olduğu söylenebilir. Ancak eski sitelerin çoğunun inşa edildikleri dönemin ihtiyaçlarına yönelik yapılması ve oturum alanlarının 90 ile 120 metrekare arasında olması geniş ve lüks daire isteyen kat sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılayamamasına neden oluyor.

Prİm fırsatı
Bölge, gayrimenkul fiyat endekslerinin Türkiye geneline bakıldığında hızla artması sebebiyle yatırımcılar için cazip konumda yer alıyor. Ayrıca son dönemlerde eski sitelerin dönüşüm içerisine girme potansiyelinde olmaları, kullanıcılarını ve bölgeye talep gösterenleri etkileyen unsurlar arasında yerini alıyor.

Haberin Devamı

Konjontür
1950’li yıllarda subay kooperatiflerinin yapılmaya başlanmasıyla gelişme süreci başlayan bir bölge olan Etiler, geçmişten günümüze doğru hızla nitelikli lüks konut barındıran bir alt merkez halini aldı. İstanbul’un ilk AVM’lerinden Akmerkez’in açılması ile yoğun talep gören bölgenin gelişimindeki en önemli iki etken olarak her iki köprü arasında kalması ve çevre yollarına yakınlığından söz edilebilir. Özellikle emlak piyasasındaki koşullar incelendiğinde Etiler en değerli satılık gayrimenkul sıralamasında Türkiye’nin 3’üncüsü, en değerli kiralık gayrimenkul sıralamasında Türkiye’nin 5’inci semti konumdadır.

Yenİ yatırımlar
Şehirde yaşanan arsa sıkıntısı Levent-Etiler-Zincirlikuyu hattında yeni proje yapmak isteyen şirketlerin bu bölgelerde yer alan 40-50 yıllık eski siteleri yönelmesine yol açıyor. Büyük grupların ilgisinden dolayı yüksek prim yapan eski sitelerin başında Etiler ile Levent bölgesindekiler geliyor.

Kİralıklarda durum
Üst gelir sınıfına hitap eden bölgede kira değerleri taşınmazın bulunduğu cephe katı ve büyüklüğü ile orantılı olarak değişiyor. Bölgede ortalama metrekare birim kira değerleri 25 ile 40 lira arasında yer alıyor. Özellikle Etiler Semtinin Nispetiye, Aytar ve Zentinoğlu Caddeleri yoğunluğun ve potansiyelin en fazla hissedildiği bölgeler arasında.

Tİcarİ gayrİmenkul
Bölgede özellikle cadde konumlu taşınmazların zemin katlarında ticaret birimleri hakimken üst katları konut amaçlı kullanılıyor.
Merkezi İş Alanı'nın en küçük ofis stokuna sahip Etiler’de ofis ve otel karması olan yeni konsept çalışmalar devam ediyor. Bu yeni projeler kapsamında bölgede başlayacak yeni bir dönüşüm birden çok alternatif sunan oldukça lüx ve üst sınıfa hitap eden mekânlar yaratma arayışını beraberinde getirecektir.

YATIRIM ÜSSÜ SEÇTİĞİ KARTAL’A İZ BIRAKACAK


Yatırımcılar Miks’e yoğun ilgi gösterdi

Dumankaya İnşaat’ın TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO ile hayata geçirdiği Dumankaya Miks projesinin ihaleyle satışa çıkarılan ticari alanlarına yatırımcılar büyük ilgi gösterdi. Yapılan açıklamaya göre, Dumankaya Miks’in eczane ve medikal amaçlı kullanılabilecek alanları yatırımcıların gözdesi oldu.

YATIRIM ÜSSÜ SEÇTİĞİ KARTAL’A İZ BIRAKACAK


İhalede satışa çıkarılan ticari alanlar muhammen bedelin üzerinde bir satış rakamına ulaştı. Bireysel alıcıların yoğun talep gösterdiği ihalede ulaşılan satış rakamı bölgenin ileride İstanbul’un önemli ticari merkezlerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini gösterdi. Fuar ve eğlence alanı Temapark ve Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yanı başında bulunan Dumankaya Miks’te ticari alanların yanı sıra 657 daire de bulunuyor.

Moody’s TOKİ’nin kredi notunu yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) küresel ve ulusal ölçekli notunu yükseltti. TOKİ’nin derecelendirme görünümü de Türkiye’nin derecelendirme görünümüne uyumlu olarak pozitif olarak teyit edildi. Moody’s, TOKİ’nin yatırım programının uygulanmasını etkin bir şekilde yönetmesinin beklendiğinin altını çizdi.


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service, TOKİ’nin küresel ve ulusal ölçekli ihraççı derecelendirmelerini Ba2/A3.tr’den Ba1/A1.tr’ye yükseltti. Moddy’s, TOKİ’nin derecelendirme görünümü de Türkiye’nin derecelendirme görünümüne uyumlu olarak pozitif olarak teyit etti.

Beymahall Evleri 95 bin liradan satışa çıktı

Beylik Yapı tarafından Beylikdüzü’nde hayata geçirilen Beymahall Evleri, 1830 metrekarelik alan üzerinde inşa ediliyor. Projede fiyatlar 95 bin liradan başlıyor. İçerisinde 86 daire ve 8 dükkanın yer alacağı projenin 10 bin metrekarelik inşaat alanı bulunuyor. Beylikdüzü'nde konumlandırılacak olan Beymahall Evleri'nde daire fiyatları 95 bin liradan başlıyor. Proje içerisinde; 18 adet ofis, 48 adet 1+1 daire ve 20 adet 2+1 daire yer alacak.

Mavişehir’de 1+1 daireler 195 bin lira

Emlak Konut GYO ve İzka İnşaat’ın İzmir Mavişehir’de gerçekleştirdiği Park Yaşam Mavişehir projesinde 1+1 dairelerin fiyatları 195 bin ile 295 bin, 2+1’lerin 298 bin ile 383 bin lira arasında değişiyor. Projede 3+1’ler 479 bin ile 775 bin ve 4+1’ler de 548 bin ile 791 bin lira arasındaki fiyatlardan satılıyor. Tenis kortu, yüzme havuzu gibi sosyal alanların dışında çocuk oyun parkı, çocuk kum havuzu gibi donatılarında bulunduğu projenin teslim tarihi Aralık 2012 olarak belirtiliyor. 45 bin 322 metrekarelik alanda inşa edilen projede yüzde 25 peşin, 120 ay vade seçenekleriyle konut alma fırsatı da veriliyor.

Hasılat raporunda birinci Atakent 3 oldu

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, mayıs ayına ilişkin bağımsız bölüm satış raporunu yayınladı. 489 bağımsız bölüm satışı gerçekleştiren Emlak Konut GYO 164 milyon 721 bin 998 liralık hasılat elde etti. Ayın birincisi ise 77 bağımsız bölüm satışı ve 33 milyon 155 bin 544 liralık gelirle Artaş İnşaat'ın Halkalı'da geliştirdiği Avrupa Konutları Atakent 3 oldu.


Atakent 3'ten sonra 33 bağımsız bölüm satışı ve 29 milyon 406 bin 789 liralık ciro ile ayın ikincisi Varyap Meridian olurken, listenin üçüncüsü Teknik Yapı tarafından Tuzla'da geliştirilen Evora İstanbul 1. Bölge oldu. Projede 57 bağımsız bölüm satışı gerçekleşirken 9 milyon 249 bin 706 lira hasılat elde edildi.

İtalyanlar gözünü Türkiye’ye çevirdi

İtalya’nın Friuli Venezia Giulia Bölgesi’ndeki inşaat, radyan ısınma sistemleri, bahçe ürünleri, ısınma ve soğutma termal üniteleri, endüstriyel su arıtma kimyasalları, tarım makineleri, elektrik aksamları ve mobilya sektörlerinde faaliyet gösteren alanının öncü şirketleri 27-29 Haziran 2012 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek ExpoTürkiye11’de Türkiye’nin öncü şirketleri ile işbirlikleri geliştirmek ve fırsatları değerlendirmek üzere bir araya gelecek.


İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da güçlenmesini sağlamak amacıyla uluslararasılaştırma alanında iş çözümleri danışmanlığı hizmeti veren Informest Consulting önderliğinde geçekleştirilecek projeye Türk şirketlerinin de ilgisi oldukça yoğun.

Konut kredileri 72.3 mİlyar lİra oldu

Merkez Bankası’nın yaptığı hesaplamaya göre, bankaların tüketici kredisi alacakları 8-15 Haziran haftasında 17 milyon TL azalışla 171 milyar 49 milyon TL’ye indi. Bu dönemde konut kredileri 39 milyon TL azalışla 72 milyar 347 milyon TL’ye ulaştı.